< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Rajtaütésszerű akciót hajtottak végre az Eliosnál az Európai Bizottság ellenőrei

| Mobile | RSS

Rajtaütésszerű akciót hajtottak végre az Eliosnál az Európai Bizottság ellenőrei

szerző: 168 Óra

Tiltott kartellezés gyanújával tartottak vizsgálatot öt magyarországi cégnél márciusban a brüsszeli ellenőrök a 2015-ig Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt.-hez köthető vizsgálatban. Az egyik célpont maga az Elios volt – írja az Index.

A portál információi szerint ugyanabban az időpontban vonultak be a vállalatokhoz és foglaltak le elektornikus adathordozókat. Olyan nyomok után kutattak, amelyek arra utalnak, hogy ezek a társaságok összejátszottak a piac egymás közötti felosztásáról.

Az Európai Csalás ellni Hivatal (OLAF) gyanúja szerint az Elios körül szervezett csalási mechanizmus épült ki, hogy a cég nyerje az EU-s támogatással megvalósított közvilágítási pályázatokon. A márciusi rajtaütésszerű ellenőrzéshez vezető jelenlegi nyomozás pedig azért indult, mert az Európai Bizottság gyanúja szerint azok a cégek, amelyek az elmúlt évtizedben az Eliosszal közösen nyertek az EU-s támogatások lehívásától függetlenül is jogot sértettek.

Az eredményről egyelőre még nincs hír, de a cégek hatalmas büntetésre számíthatnak, ha visszaélést követtek el.

Az Elios miatt az OLAF javaslatot tett arra, hogy az Európai Bizottság a teljes, 13,5 milliárd forintnak megfelelő támogatást kérje vissza Magyarországtól az ügyben. Erre nem volt szükség, az Orbán-kormány előre menekült, és végül be sem nyújtotta a számlákat. fecxsego.eu/168óra

Leave a Reply 103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |