< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: EU-Nagy-Britannia-jog-diplomácia EU-csúcs – Theresa May: Nagy-Britanniának amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia az EU-t

| Mobile | RSS

EU-Nagy-Britannia-jog-diplomácia EU-csúcs – Theresa May: Nagy-Britanniának amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia az EU-t

EU-Nagy-Britannia-jog-diplomácia
EU-csúcs – Theresa May: Nagy-Britanniának amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia az EU-t

    Brüsszel, 2019. április 11., csütörtök (MTI) – Nagy-Britanniának megállapodásra kell jutnia a kiválási megállapodás elfogadásáról, és amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia az Európai Uniót – jelentette ki a brit kormányfő csütörtökön Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján.
    Theresa May elmondta, hogy az Európai Unió helyt adott az Egyesült Királyság kulcsfontosságú kérésének, és biztosította a Brexit korábbi határidejének kitolását.
    “A kiterjesztés lehetővé teszi számunkra, hogy végigmenjünk a kijelölt folyamaton” – fogalmazott.
    Kijelentette, mindent megtesz annak érdekében, hogy a szigetország rendezett formában hagyhassa el az uniót akár már május 22-én, annak ellenére, hogy az uniós tagországok vezetői hat hónapos kiterjesztést biztosítanak erre. Ha ezt sikerülne elérni, nem kellene megtartani a májusban esedékes európai parlamenti választásokat – mondta.
    Mint közölte, sok embernek számára csalódást okoz, hogy Nagy-Britannia az uniós kilépés határidejének meghosszabbítását kérte. Hozzátette, a szerződések szerint az Egyesült Királyságnak már el kellett volna hagynia az EU-t.
    “Őszintén sajnálom, hogy nem tudtam meggyőzni a parlamentet, hogy hagyja jóvá a kiválási megállapodást, amely lehetővé tehette volna az Egyesült Királyság számára, hogy zökkenőmentesen és rendezett módon, időben hagyja el az uniót” – mondta.
    May aláhúzta: a menetrend egyértelmű, lépéseket kell tenni a megállapodásra vonatkozó konszenzus elérésére. Nehéz hetek következnek, túl kell jutni a holtponton a brit parlamentben. Hozzátette: kötelessége, hogy találjon megoldást a britek döntésére a népszavazáson. Semmi sem sürgetőbb vagy fontosabb – fűzte hozzá a brit miniszterelnök.
    Az unióban maradó huszonhét tagállam vezetője a csütörtök hajnalban befejeződő rendkívüli EU-csúcson rugalmas, azonban legfeljebb október 31-éig tartó halasztást ajánlottak az Egyesült Királyság európai uniós kilépési határidejére, amelyet a brit kormányfő elfogadott.
    Az egyezségnek része, hogy júniusban felülvizsgálják a döntést, de szakemberek szerint ezt nem úgy kell érteni, hogy változhat a határidő, pusztán annyit jelent, hogy áttekintik a folyamat állását.

kgsz \ kpj \ bzt

MTI 2019. április 11., csütörtök 4:19
Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |