< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba / Blog article: Lemondásra kényszerítették, majd házi őrizetbe helyezték a szudáni diktátort

| Mobile | RSS

Lemondásra kényszerítették, majd házi őrizetbe helyezték a szudáni diktátort

SZERZŐ: 168 ÓRA

Szudánban katonák megszállták csütörtökön az államfő vezette kormánypárt székházát és lemondásra kényszerítették Omar Haszan Ahmad al-Basírt – közölte egy szemtanú a Reuters hírügynökséggel.

Tüntetés az elnök ellen Szudánban

Tüntetés az elnök ellen Szudánban

Az AP úgy számolt be a csütörtök reggeli eseményekről meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva, hogy az elnök lemondásának körülményei egyelőre nem világosak, de szemtanúk szerint a hadsereg megszállta az utcákat és az elnököt házi őrizetbe helyezték.

Omar Haszan Ahmad al-Basír 1989-ben ragadta magához a hatalmat a szudáni fegyveres erők segítségével, szétverte a pártokat, bevezette az iszlám törvénykezést, betiltotta a zenét, a táncot, az ünnepségeket.

Egy évvel később túlélt egy ellene szervezett puccsot, majd 30 résztvevőt ki is végeztetett. 1993 októberében lemondott és formailag véget vetett az 1989-es államcsíny óta tartó katonai diktatúrának, azonban a hatalmi viszonyok fennmaradtak, elnökké nyilvánította saját magát.

Az 1996-ban megtartott választáson hivatalosan a szavazatok 75 százalékát szerezte meg, 2000-ben pedig a 85 százalékát. Basírt 2003-ban azzal vádolták, hogy semmit nem tett, a dárfúri konfliktusban a tömeggyilkosságok, és a nem arabok lakta népességének kifosztása és a nők megerőszakolása ellen

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |