< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Bölcsődék, óvodák és háziorvosi szolgálati házak épülhetnek vidéken

| Mobile | RSS

Bölcsődék, óvodák és háziorvosi szolgálati házak épülhetnek vidéken

2019. április 14. | hozzászólás | Közélet

A kormány folyamatosan figyeli majd a falusi csok eredményeit és hatásait, és ezek alapján 2022 után is folytathatja a programot, akár ki is terjesztheti – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár közölte: hamarosan bölcsőde- és óvodafejlesztésre írnak ki pályázatot.

Gyopáros Alpár ismertetése szerint az egészségügyi pályázati csomag keretén belül lehetőség nyílik orvosi szolgálati házak építésére is, amelynek idei keretösszege ötmilliárd forint. Mint mondta, a pályázaton olyan önkormányzatok indulhatnak, ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis. A szolgálati porták nagyon szépek, magas komfortfokozatúak, kellő nagyságúak lesznek, és a szükséges melléképületek is megvannak. Ebben a támogatási konstrukcióban mindent finanszíroznak, akár a telek megvásárlását és az építkezést is, a járulékos költségekkel együtt. Az önkormányzatok nem pénzt kapnak, hanem a kínált mintatervek közül kell kiválasztaniuk a számukra megfelelőt.

A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a falusi csok eredményeit és hatásait (Fotó: MTI/Komka Péter)

A kormánybiztos közölte, hogy körülbelül egy hónapon belül pályázatokat írnak ki bölcsőde- és óvodafejlesztésre. Ezeken a programokon kapacitásnövelő bővítésre, felújításra, korszerűsítésre lehet forrást igényelni harmincmillió forint értékben, de lehet építésre is támogatást nyerni, akár több száz millió forintot is. Ennél a programnál kifejezett előnyt élveznek a minibölcsődék. A két pályázat keretösszege 15 milliárd forint lesz.

Gyopáros Alpár arról is beszélt, hogy közel 2500 település érintett a falusi csokban, a kedvezményezettek a csökkenő lakosságszámú, ötezer fő alatti települések, amelyek amúgy is hátrányosabb helyzetben vannak. Kiemelte, hogy azokat a vissza nem térítendő támogatásokat, amelyeket a csok az új házak, lakások építéséhez, vásárlásához biztosít,  az érintett 2500 településen használt ingatlanok vásárlásához és felújításához vagy bővítéséhez is megadják. Fontos újdonságnak nevezte, hogy a falusi csokot az összes tanyára kiterjesztették, ahol van lakóingatlan, akkor is, ha a porta Szegedhez vagy éppen Hódmezővásárhelyhez tartozik. Kiemelte, hogy a visszaéléseket elkerülendő igyekeztek szigorú feltételeket szabni, fontos, hogy a becsületes, gyermekeket nevelő családokhoz jusson el a segítség – olvasható a Magyar Nemzetben.

fecsego.eu/híradó

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |