< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Macron: Öt éven belül újjáépítjük a Notre-Dame-ot//Macron: Nous reconstruirons Notre-Dame d’ici cinq ans

| Mobile | RSS

Macron: Öt éven belül újjáépítjük a Notre-Dame-ot//Macron: Nous reconstruirons Notre-Dame d’ici cinq ans

Az újjáépített Notre-Dame még szebb lesz – mondta kedd este Emmanuel Macron elnök az Élysée-palotából a francia televízió által közvetített beszédében.

„Rajtunk múlik, hogy a katasztrófát lehetőséggé változtassuk, hogy összefogjunk, mélyen elgondolkodjunk és jobbak legyünk, mint eddig. Rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a közös nemzeti programunkhoz vezető utat” – mondta Emmanuel Macron. Az elnök ismét tisztelgett a lángokkal tizenöt órán át küzdő tűzoltók előtt.

Emmanuel Macron francia elnök televíziós beszédet mond az Élysée-palotában (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Macron már hétfőn bejelentette, hogy aláírásgyűjtést szervez a székesegyház újjáépítésének finanszírozására.

Az elnök által tervezett gyors felújítás 2024-ben fejeződne be, amikor a francia főváros szervezi meg a nyári olimpiai játékokat.

Rövid beszédében az elnök közölte, hogy határozatlan időre elnapolja a jobb életkörülményekért hónapok óta tüntető sárgamellényesek mozgalmának hatására tervezett intézkedések bejelentését. „Most nem ennek van az ideje” – mondta.

Macron hétfőn a katasztrófa miatt már lemondta estére tervezett televíziós beszédét, akárcsak egy szerdára tervezett sajtótájékoztatót. A beszédben a Reuters brit hírügynökség értesülései szerint a középrégetek adójának csökkentését, a 2000 euró alatti nyugdíjaknak az inflációhoz viszonyított újraindexálását, az ENA elitképző felsőoktatási intézmény bezárását tervezte bejelenteni, de iskolák és kórházak bezárásáról nem esett volna szó elnöksége végéig.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres 19. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente.

Az épület vázszerkezetét és két harangtornyát sikerült megmenteni, bár vannak érzékeny pontok. A katedrálisban őrzött műkincsek java része szintén megmenekült.

Kedd délutánig 600 millió eurót ajánlottak francia nagyvállalatok és tehetős családok a székesegyház újjáépítésére.

Szeged, Székesfehérvár és Budapest is segítséget ajánlott fel.

A székesegyházban keletkezett tűz nagy visszhangot keltett világszerte. Együttérzését fejezte ki a francia népnek és a katolikus hívőknek többek között Ferenc pápa, az Európai Unió vezetői, Angela Merkel német kancellár, Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök.

fecsego.eu/híradó

Macron: Nous reconstruirons Notre-Dame d’ici cinq ans

La reconstruction de la cathédrale Notre-Dame sera encore plus belle, a déclaré mardi soir le président de la République française, Emmanuel Macron, à l’Élysée.

«C’est à nous de transformer la catastrophe en une occasion de se réunir, de réfléchir profondément et d’être meilleurs que nous ne l’avons été. Il nous appartient de trouver la voie à suivre pour notre programme national commun », a déclaré Emmanuel Macron. Le président a salué à nouveau avec les flammes pendant quinze heures de pompiers.

Le président français Emmanuel Macron parle de la télévision à l’Élysée (Photo: MTI / EPA / Yoan Valat)

Macron a annoncé lundi l’organisation d’une collecte de signatures pour financer la reconstruction de la cathédrale.

La rénovation rapide du président se terminerait en 2024 lorsque la capitale française organiserait les Jeux olympiques d’été.

Dans un bref discours, le président a annoncé qu’il reporterait l’annonce des mesures prévues pour les mois qui ont suivi la manifestation à ailes jaunes de l’amélioration des conditions de vie. “Ce n’est pas le moment,” dit-il.

Macron avait déjà annulé son émission de télévision prévue pour la nuit de lundi et une conférence de presse prévue pour mercredi. Dans un discours, l’agence de presse britannique Reuters a annoncé son intention d’annoncer une réduction de l’impôt sur les compagnons intermédiaires, une réindexation des retraites en dessous de 2 000 euros par rapport à l’inflation et la fermeture de l’établissement d’enseignement supérieur de l’ENA, mais aucune fermeture d’école ou d’hôpital n’aurait eu lieu avant la fin de la présidence.

Dans la cathédrale gothique, enregistrée par le célèbre romancier du 19e siècle Victor Hugo à Notre-Dame de Paris, les flammes ont brûlé en début de soirée, la structure du toit a brûlé et la tour en forme de cône en forme de cône s’est effondrée. Située au cœur de Paris, l’île de la Cité est l’une des plus grandes attractions touristiques de France, avec des millions de visiteurs chaque année.

Le squelette du bâtiment et deux clochers ont été sauvés, bien qu’il y ait des points sensibles. La plupart des œuvres d’art conservées dans la cathédrale ont également survécu.

Mardi après-midi, 600 millions d’euros ont été offerts par les grandes entreprises françaises et les familles fortunées pour reconstruire la cathédrale.

Szeged, Székesfehérvár et Budapest ont également offert leur aide.

L’incendie créé dans la cathédrale a suscité une vive réaction dans le monde entier. Le peuple français et les fidèles catholiques ont exprimé leur sympathie, notamment au pape François, aux dirigeants de l’Union européenne, à la chancelière allemande Angela Merkel, au président américain Donald Trump et au Premier ministre Viktor Orbán.

fecsego.eu/híradó

Leave a Reply 150 megnézve, 1 alkalommal mai nap |