< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Más egyetemekkel is tárgyal a CEU(((Ele também está negociando com outras universidades na CEU

| Mobile | RSS

Más egyetemekkel is tárgyal a CEU(((Ele também está negociando com outras universidades na CEU


Fotó: Népszava/ Tóth Gergő

Elképzelhető, hogy a világhírű Stanford mellett más amerikai felsőoktatási intézményekkel is megállapodást köt a CEU – tudta meg a Népszava.

Manfred Weber lapunknak adott nyilatkozatában közölte, hogy a CEU budapesti működésének „megmentésére” kidolgozott tervében magas színvonalú együttműködés jöhet létre a Közép-európai Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem és az amerikai Stanford Egyetem között.
Ha sikerül a két megállapodást összehoznia a CEU-nak, az már olyan „hátországot” biztosíthat számára, amelyet Orbán Viktor kormányfő sem tud majd könnyen figyelmen kívül hagyni. Különösen, ha a CEU más amerikai egyetemekkel is szerződést köt, márpedig információink szerint a vezetés több tengerentúli felsőoktatási intézménnyel is együttműködne. A TUM delegációja május 7-én utazik Budapestre, hogy aláírja a két egyetem közötti megállapodást. – A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) nagyon erős kapcsolatokkal rendelkezik az amerikai egyetemmel, így miután a TUM-mal megkötjük az együttműködési szerződést, a Stanforddal is hasonló tárgyalásokba kezdünk – mondta egy az ügyre rálátó forrásunk. Hogy ezek meddig tarthatnak, az attól is függ, milyen jellegű megállapodásra törekszik a két intézmény. – Egy „egyszerű” diákcsere programról, vagy szakmai együttműködésről nagyon gyorsan meg tudunk egyezni, ebben biztos vagyok. Ha közös diplomák kiadása is szóba jön, az nyilván hosszabb folyamat, mert ott akkreditációs eljárásokra is szükség lesz majd – fogalmazott forrásunk.
Mint tavaly megírtuk, az osztrák Agentur für Qualitätssicherung und Akkreditierung Austria (AQ Austria) azt közölte lapunkkal: egy magánegyetem esetében 9-12 hónap lehet az akkreditációs eljárás hossza. Ez azt jelenti, hogy bőven az idei év második felére-végére húzódhat az eljárás befejezése. A 24.hu azt írta, hogy több tízmilliárd forintba kerülhet a Vienna Campus kialakítása, emiatt Soros Györgynek extra támogatást kell adnia a Nyílt Társadalom Alapítványnak az egyetem fenntartására. A Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül a következő hat évre elosztva érkeznek a támogatás részletei. A CEU szerint Bécs városától vagy az osztrák kormánytól nem kaptak pénzügyi támogatást. A magyar kormány politikai támadásai mindenesetre nem tépázták meg az egyetem renoméját, a bizonytalan jövő ellenére az idén többen a jelentkeztek a CEU-ra, mint korábban.
Az egyetemek közötti egyeztetések egyébként jelenleg tisztán szakmai alapon folynak, mint megtudtuk, a CEU vezetése sem az Európai Néppárt, sem a Fidesz vagy a magyar kormány képviselőivel nem állnak kapcsolatban és kiszállt az egyetem jövőjéről szóló tárgyalásokból a budapesti amerikai nagykövetség is.

fecsego.eu/népszava online

Ele também está negociando com outras universidades na CEU

Foto de Népszava / Gergő Tóth

É possível que a CEU também concorde com outras instituições de ensino superior dos EUA, além da mundialmente famosa Stanford.

Manfred Weber disse a este jornal deu uma declaração de que o plano funcionou operação fora “resgate” da Universidade da Europa Central em Budapeste cooperação de alto nível pode ocorrer entre a Universidade Central Europeu, pela Universidade Técnica de Munique e da Universidade Americana de Stanford.
Se você conseguir reunir os dois acordos CEU de já fornecer uma “pátria” para o qual você não pode Viktor Orbán vai ser facilmente ignorado. Especialmente quando o CEU celebrar um contrato com outras universidades americanas, mas, de acordo com a nossa gestão da informação podem trabalhar em conjunto com um número de instituições estrangeiras de ensino superior. No dia 7 de maio, a delegação da TUM viajará a Budapeste para assinar o acordo entre as duas universidades. – A Universidade Técnica de Munique (TUM) tem ligações muito fortes com a universidade americana, assim que ter o TUM-mal está vinculada ao acordo de cooperação, começamos as negociações semelhantes com Stanford bem – disse uma fonte rálátó o caso. Quanto tempo eles podem durar dependerá também de que tipo de acordo as duas instituições estão buscando. – Eu posso concordar com um programa de intercâmbio de estudantes “simples” ou cooperação profissional muito rapidamente, tenho certeza. Se diplomas conjuntos também entra em jogo, obviamente, é um processo longo, porque há serão necessários procedimentos de acreditação – disse a nossa fonte.
Com a última escrita, austríaco Agentur für Qualitätssicherung und Akkreditierung Áustria (AQ Áustria) comunicou que lapunkkal: para uma universidade privada 9-12 meses pode ser a duração do processo de acreditação. Isso significa que a conclusão do procedimento pode ter terminado no segundo semestre deste ano. O 24.hu escreveu que dezenas de bilhões de forints podem desenvolver o Campus Viena, assim Fundação Open Society de George Soros para entrar na universidade para manter o apoio extra. Através da Open Society Foundation, os detalhes do apoio serão distribuídos nos próximos seis anos. O CEU recebeu nenhum apoio financeiro da cidade de Viena e do governo austríaco. A política do governo húngaro, em qualquer caso, os ataques não cortar a renoméját universidade, apesar do futuro incerto das pessoas neste ano apareceu no CEU como antes.
Reconciliações entre universidades de outra forma atualmente sendo base puramente profissional, como aprendemos, a liderança do CEU não são, nem o Partido Popular Europeu nem o Fidesz e os representantes do governo húngaro em relação a ficar fora das negociações sobre a articulação e o futuro da Embaixada dos EUA em Budapeste.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |