< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Orbán Viktor az egekig magasztalta a stabil kazah diktatúrát

| Mobile | RSS

Orbán Viktor az egekig magasztalta a stabil kazah diktatúrát

– SZERZŐ: MTI

Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.

A kormányfő hivatalos látogatást tett Kazahsztánban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot.

Orbán Viktor kiemelte: a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal nekünk könnyen megy, mert

történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek minket, ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A miniszterelnök kitért rá: – Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába. A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie fogalmazott.

Közölte, ezért ma a legsikeresebb országok egyben a legstabilabb politikai rendszerű országok.

Kazahsztán az elmúlt években élen járt a stabilitás tekintetében, és a mostani változások is erősítik a stabilitást, ami mindenképpen elismerést érdemel.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a napokban mintegy száztagú üzleti delegáció érkezik Magyarországról az együttműködés további lehetőségeinek megtalálására.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hangsúlyozta, Magyarország volt az első közép-európai ország, amely stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Kazahsztánnal, és ez bizonyítja, hogy a két ország megérti egymást és arra törekszik, hogy együttműködésük még erősebb legyen – írta a távirati iroda.

A kormányfő innen Pekingbe utazik tovább a nem kormánygép kormánygéppel, ahol Kína vezetőivel tárgyal, hogy összekösse Ázsiát Európával.

forrás:168 óra

Leave a Reply 141 megnézve, 1 alkalommal mai nap |