< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: „Nem tudjuk, honnan kapjuk a gyerekeket” – Kapkodva készül a kormány a fóti gyermekközpont felszámolására

| Mobile | RSS

„Nem tudjuk, honnan kapjuk a gyerekeket” – Kapkodva készül a kormány a fóti gyermekközpont felszámolására

A zalaegerszegi otthon
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám

A zalaegerszegi és a kalocsai otthonok vezetőit továbbra sem értesítették arról, hogy Fótról kellene átvenniük gondozottakat.

Újabb férőhelyeket alakítottak ki, továbbá felújításba kezdtek a zalaegerszegi valamint a kalocsai speciális gyermekotthonban a közelmúltban. Vagyis a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) karöltve gőzerővel dolgozik azon, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpont – ismertebb nevén Gyermekváros – közelgő felszámolása miatt a kalocsai és a zalaegerszegi intézményben helyezzék el az eddig Fóton gondozott speciális szükségletű gyerekeket. Ám hiába született kormányrendelet is arról, hogy a zalaegerszegi és a kalocsai otthon is érintett, az otthonvezetőket még nem tájékoztatták.
– Mi továbbra sem kaptunk hivatalos értesítést arról, hogy Fótról kellene átvennünk gondozottakat – mondta a zalaegerszegi intézmény vezetője, amikor a helyszínen járva arról érdeklődtünk, kik kerülnek majd az otthon hátsó udvarán újonnan kialakított három, nyolc férőhelyes kis lakóépületbe. Nem sokkal korábban egyébként a főépület egy részét is felújították. A kalocsai speciális gyermekotthon nyolc férőhellyel bővült. – Jelenleg hat, egyenként nyolcfős csoportunk van, tudom, hogy hamarosan lesz egy hetedik csoport is. De azt nem tudjuk, honnan kapjuk a gyerekeket. Hogy Fótról jönnek ide, vagy várólistás gyerekekkel töltjük fel az új férőhelyeket, fogalmam sincs – nyilatkozta az otthon igazgatója. A kormány a „zárt, tömegszerű” intézmények megszüntetésével indokolja a fóti gyermekközpont felszámolását – mellőzve azt az aprónak nem mondható tényt, hogy a fóti Károlyi-kastély több tízhektáros, nyitott, a város központjában található parkjában működő gyermekközpont nem zárt és nem tömegszerű. A kastélyban nem laknak gyerekek: a különleges szükségletű, például mozgáskorlátozott gondozottak három, maximum nyolcfős lakóotthonban élnek. A speciális szükségletű gyerekek otthona 32 férőhelyes és nyolcfős csoportokkal működik. Fóton gondozzák az országba felnőtt kísérő nélkül érkezett menekült gyerekeket, ők szintén kisebb lakóotthonokba kerültek. A különleges igényű gyerekek a Bolyai Gyermekotthoni Központ részegységeként működő hűvösvölgyi otthonba kerülnének. Telefonon elértük az otthon igazgatóhelyettesét, de nem akart nyilatkozni, azt kérte, az Emmit vagy az SZGYF-et kérdezzük. A fóti gyermekközpont egyik munkatársa viszont megerősítette lapunknak: valóban a hűvösvölgyi otthon az a budapesti intézmény, amire a kormány képviselői korábban már tettek utalást, és valóban a mozgássérült gyerekeket vinnék oda. Annak ellenére is, hogy az intézmény tudomásunk szerint még nincs megfelelően akadálymentesítve. A gyermekközpont munkatársa azt is elmondta, a hűvösvölgyi kollégák már jártak Fóton, és elismerték: azokat a körülményeket, amelyek a fóti ősfás kastélyparkban elérhetőek, nem fogják tudni Hűvösvölgyön tovább biztosítani. A menekült gyerekeknek a tervek szerint az Aszódi Javítóintézet területén alakítanának ki lakóhelyet. Kerestük az intézet igazgatóját, ám eddig nem sikerült elérnünk. Érdeklődtünk az Emminél és az SZGYF-nél is – többszöri megkeresésünk után sem kaptunk tájékoztatást. 

Bíróság dönthet a „fóti titkokról”

A Magyar Helsinki Bizottság jogi segítségével bírósághoz fordult Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, miután a kormány tíz évre titkosította a fóti gyermekközpont felszámolásával kapcsolatos adatokat. A politikus és a jogvédő szervezet szerint nemcsak jogellenes, de egyenesen abszurd a közérdekű adatok titkosítása – hacsak nem valamilyen „homályos magánérdek” áll az otthon felszámolásának háttérben.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |