< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba / Blog article: Sajtóhírek EU/Történelmi csúcson az Unió támogatottsága az euroszkeptikusok ellenére

| Mobile | RSS

Sajtóhírek EU/Történelmi csúcson az Unió támogatottsága az euroszkeptikusok ellenére

2019. április 30. | hozzászólás | EU Sajtószoba

A legfrissebb, 2019. február végén végzett uniós közvélemény-kutatás az Európai Unió továbbra is magas támogatottságát jelzi, a populisták és az euroszkeptikusok előretörése ellenére.

A közvélemény alakulását három hónappal az európai választások előtt szondázó, 2019. tavaszi Eurobarométer felmérés szerint az utóbbi években jelentkező különböző belső és külső kihívások ellenére az európaiak összetartozás-érzése a jelek szerint nem gyengült. Az uniós tagság folyamatos támogatása mellett az európaiak 68 százalékának határozott meggyőződése, hogy a tagállamok általánosságban jól jártak a tagsággal – ez a legmagasabb érték 1983 óta.

A válaszadók 61 százaléka szerint saját országuk uniós tagsága is jó dolog. Ez az arány megegyezik a hat hónappal ezelőtti mérés rekordmagas értékével, amelyet azelőtt csak egyszer: 1989-ben, a berlini fal leomlása után mértek.

Az európaiak azonban, részben az elmúlt években az Unióban jelentkező kihívások miatt, nagyobb arányban érzik magukat bizonytalannak az Unióval kapcsolatban: a válaszadók 27 százaléka szerint az EU sem nem jó, sem nem rossz. A válaszadók fele ráadásul úgy érzi, hogy sem az Unióban, sem a saját országukban összességében nem jó irányba haladnak a dolgok. 51 százalékuk mégis úgy érzi, hogy véleménye számít az Unióban.

Az európai választásokon az európaiak a gyakorlatban is hallathatnák a hangjukat, azonban csak harmaduk tudja, hogy májusban választások lesznek, és csak öt százalékuk ismeri a pontos dátumot. A válaszadók 35 százaléka szinte biztosan elmegy szavazni, 32 százalékuk pedig még nem döntött.

Az európaiak szerint legfontosabb témák sorrendje alakult az elmúlt hat hónap folyamán. A lista elején a gazdaság és a növekedés (50 százalék) és a fiatalok munkanélkülisége (49 százalék) áll, ezt a bevándorlás (44 százalék) és az éghajlatváltozás (43 százalék) követi, míg a terrorizmus elleni küzdelem az ötödik helyre szorult (41 százalék). A válaszadók 54 százaléka szeretné, ha az Európai Parlament a jövőben nagyobb szerephez jutna ezeknek a határon átnyúló feladatoknak a megoldásában.

Háttér

A felmérést 2019. február 19. és március 4. között a 15. életévét betöltött európaiak köréből vett 27.973 fős reprezentatív minta megkérdezésével végezték. Az aktuális politikai helyzetet figyelembe véve az uniós átlagot 27 tagországra számították, az Egyesült Királyság adatát külön feltüntetve.

forrás:

Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája

Leave a Reply 612 megnézve, 1 alkalommal mai nap |