< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Egy cég majdnem húsz évig árult hibás alkatrészeket a NASA-nak//Trybunał Konstytucyjny, Aktualności, Wydarzenia

| Mobile | RSS

Egy cég majdnem húsz évig árult hibás alkatrészeket a NASA-nak//Trybunał Konstytucyjny, Aktualności, Wydarzenia

FB

A NASA egészen eddig azt hitte, hogy a 2009-es OCO és a a 2011-es Glory műholdak fellövése a hordozórakéták meghibásodása miatt lett sikertelen, egy most lezárult nyomozásból azonban kiderült, hogy a háttérben valójában hibás alumínium alkatrészek álltak. Mint kiderült, ezeket 19 éven keresztül árulta az űrügynökségnek egy oregoni, de Magyarországon is megfordult gyártó, akik a meghamisított tesztekkel 700 millió dolláros kárt okoztak a NASA-nak – írja az Engadget.

Az OCO műhold fellövése 2009-ben

Az OCO műhold fellövése 2009-benFotó: Ho / AFP

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy az akkoriban még Sapa Profiles néven működő gyártócég kulcsfontosságú tesztek eredményeit hamisította meg, hogy elfedjék az alumínium alkatrészeik silány minőségét. A cégnek ezzel a profitmaximalizálás volt a célja, de az alkalmazottak is jól jártak, ők ugyanis a legyártott alkatrészek mennyisége alapján kaptak jutalmakat.

A NASA kénytelen megbízni a beszállítóiban, mert hiába végezzük el mi is a teszteket, nem tudunk minden egyes alkatrészt külön ellenőrizni. Éppen emiatt követeljük meg bizonyos alkatrészek esetében azt, hogy a beszállító tesztelje le őket, ha pedig ez nem megfelelően történik, akkor kudarcba fulladnak a küldetéseink

– mondta Jim Norman, a NASA kilövésekért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy a két emlegetett esetben a Taurus hordozórakéták meghibásodása több mint 700 millió dolláros veszteséget jelentett nekik.

Norman hozzátette azt is, hogy a bizalom kulcsfontosságú köztük és a cégek között, de ebben az esetben ezt a bizalmat a Sapa Profiles súlyosan megsértette. A jelenleg Hydro Extrusion Portland néven működő céget egyébként sikerült hivatalosan is felelősségre vonni, beleegyeztek abba, hogy 46 millió dollárt fizessenek ki a NASA-nak, az igazságügyi minisztériumnak és más érintetteknek.

G7 egyébként azt is kiszúrta, hogy a vállalat Magyarországon is jelen van: Székesfehérváron 2007-től Sapa Profiles Kft. néven működött, majd miután az amerikai anyacéget megvásárolta a norvég Hydro, 2017 vége óta Hydro Extrusion Hungary Kft.-ként termel.

fecsego.eu/index

Trybunał Konstytucyjny, Aktualności, Wydarzenia

Firma sprzedała uszkodzone części NASA przez prawie dwadzieścia lat

NASA do tej pory uważała, że ​​uruchomienie OCO 2009 i satelitów Glory z 2011 r. Nie powiodło się z powodu awarii wyrzutni, ale ostatnie badanie ujawniło, że w rzeczywistości w tle znajdowały się wadliwe elementy aluminiowe. Jak się okazało, zostały sprzedane agencji kosmicznej przez 19 lat przez producenta z Oregonu, ale zwróciły się również do Węgier, które spowodowały 700 milionów dolarów szkód w NASA w wyniku testów podrabiania, pisze Engadget.

Uruchomienie satelity OCO w 2009 roku
Uruchomienie satelity OCO w 2009 r. Zdjęcie: Ho / AFP

Podczas dochodzenia udowodniono, że firma produkcyjna, która nadal działała pod nazwą Sapa Profiles, sfałszowała wyniki kluczowych testów w celu pokrycia złej jakości części aluminiowych. Celem firmy było zmaksymalizowanie zysku, ale pracownicy również pracowali dobrze, ponieważ otrzymywali nagrody w oparciu o ilość wyprodukowanych części.

NASA jest zmuszona zaufać swoim dostawcom, ponieważ nawet jeśli przeprowadzamy testy, nie możemy kontrolować każdego komponentu osobno. Z tego powodu wymagamy przetestowania niektórych części przez dostawcę, a jeśli nie zostanie to wykonane prawidłowo, nasze misje się nie powiodą

Powiedział Jim Norman, dyrektor NASA uruchamia, dodając, że w dwóch wymienionych przypadkach, niepowodzenie wyrzutni Taurus spowodowało stratę ponad 700 milionów dolarów.

Norman dodał również, że zaufanie jest kluczową kwestią między nimi a firmami, ale w tym przypadku Sapa Profiles poważnie naruszyła to zaufanie. Firma, która jest obecnie znana jako Hydro Extrusion Portland, została oficjalnie rozliczona i zgodziła się zapłacić 46 milionów dolarów NASA, Ministerstwu Sprawiedliwości i innym zainteresowanym stronom.

Grupa G7 wskazała również, że firma jest również obecna na Węgrzech: od 2007 r. Działa jako Sapa Profiles Kft w Székesfehérvár, a po amerykańskiej spółce dominującej Hydro produkuje Hydro Extrusion Hungary Kft.

fecsego.eu/index

Leave a Reply 146 megnézve, 1 alkalommal mai nap |