< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba / Blog article: Orbán oligarchája miatt nem lesznek kampányplakátok az ország nagy részén//Oligarchowie Orbána nie będą umieszczać tablic reklamowych w większej części kraju

| Mobile | RSS

Orbán oligarchája miatt nem lesznek kampányplakátok az ország nagy részén//Oligarchowie Orbána nie będą umieszczać tablic reklamowych w większej części kraju


Fotó: Népszava/ Molnár Ádám

Az áramszolgáltatók egy hatalomközeli reklámcég mögé bújva akadályozzák meg, hogy az ellenzék plakátolhasson a villanyoszlopokon.

Az ország oszlopainak kétharmadán tuti nem lesznek választási hirdetések – és a fővárosban is meglepően kaotikus a helyzet. Ez leginkább az ellenzéket szomorítja, az oppozíció pártjai ugyanis más közterületi hirdetési felületen alig tudnak megjelenni. Ráadásul úgy tűnik, törvényi gátja nem lenne a politikai plakátolásnak, az ellenzék azért bukja ezt a lehetőséget mert a történet piaci szereplői úgy gondolják: jobb a “kormányzati békesség”. Az előzményekről röviden annyit, hogy a közelmúltban változott szabályok szerint a közmű-cégek oszlopait akkor lehet politikai hirdetésekkel színesíteni, ha ezt a tulajdonos írásban engedélyezte. És itt van a kutya elásva. A Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. bevállalta a plakátokat, és közzétette, hogy milyen feltételekkel engedélyez – a dolog szépséghibája annyi, hogy a társaság legfeljebb az ország oszlopainak egyharmada fölött diszponál. A magánkézben lévő cégek egyöntetűen egy hirdetési ügynökségre mutogatnak. 

A kormány üzenetei az oszlopokon

A kormány üzenetei az oszlopokonFotó: Népszava / Molnár ÁdámA maximális plakátlefedettség érdekében az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, a Momentum, az LMP és a Magyar Liberális Párt közös levélben fordult a legnagyobb hazai áramszolgáltatókhoz (például az E.ON Hungária Zrt.-hez, az ELMŰ Nyrt.-hez, és ÉMÁSZ Nyrt.-hez). Az ellenzék azt a választ kapta, hogy mindegyik oszlopot az Esma Zrt. vette bérbe, így a reklámcég dönt a politikai plakátolásról. Ezután az Esma kapott az MSZP-től egy kérést, amit azzal a kifogással hárított, hogy az oszloptulajdonosokkal kötött szerződésekre tekintettel nem áll módjában oszlophasználati engedélyt/ajánlatot adni – így az ország villanyoszlopainak nagy részén nem lesznek politikai plakátok. (Megjegyzendő: fideszes hirdetések sem, ugyanis a szabályok szerint a szolgáltatók vagy mindenkinek engedélyezik azonos feltételekkel a plakátolást, vagy egyiknek sem. Igaz, a kormánypárt ezt a felülethiányt meg sem érzi, hiszen a médiában a hatalom túlsúlya háromnegyedes.) Hogy a kontraktus milyen esetleges tiltó kitételt tartalmaz, arról a reklámcég és áramvállalatok egyike sem beszél. Azt mindenképp érdemes megemlíteni, hogy az Esma Zrt.-t egy 2015-ös tulajdonváltás után az Orbán-oligarchák közé sorolt Garancsi István érdekeltségébe került. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az oszlopok egy részéről egyszerűen nem lehet tudni, ki a gazdája. Jó példa erre Budapest. A fővárosban akadnak olyan oszlopok, amelyek fele részben az ELMÜ-höz, fele részben az önkormányzat tulajdonában lévő BDK Kft. tulajdonában van. És ezeken jelentek is meg Fidesz-plakátok, ugyanis az ELMŰ (lásd: fenn) hárítja a politikai plakátokat, a BDK Kft. viszont engedélyezi. Csakhogy egy csomó oszlopnak nem az áramszolgáltatók és nem a BDK Kft. a gazdája, hanem például önkormányzatok. De a tulajdonos kilétét nem könnyű kideríteni – az MSZP például több konkrét oszlop „birtokviszonyaira” rákérdezett azoknál az önkormányzatoknál, melyek területén a pózna állt, ám választ nem kapott. Így viszonylag nehéz engedélyt szerezni, következésképpen a szocialisták azt szorgalmazzák, hogy legyen egy nyilvános oszlopkataszter.

fecsego.eu/népszava online

Oligarchowie Orbána nie będą umieszczać tablic reklamowych w większej części kraju

Zdjęcie autorstwa Népszava / Ádám Molnár

Dostawcy energii elektrycznej ukrywający się za napędzaną energią firmą reklamową uniemożliwiają opozycji wysyłanie postów na pylony.

Dwie trzecie kolumn kraju nie będzie zawierało reklam wyborczych – a stolica jest zaskakująco chaotyczna. To jest najgorsza rzecz w opozycji, ponieważ partie opozycyjne trudno znaleźć w innej przestrzeni publicznej. Ponadto plakat polityczny nie wydaje się być barierą prawną, a opozycja zawodzi, ponieważ uczestnicy rynku uważają, że „pokój rządowy” jest lepszy. W skrócie, historię przedsiębiorstw użyteczności publicznej można zwiększyć dzięki wykorzystaniu reklam politycznych, gdy właściciel wyrazi na to zgodę na piśmie. I tu pies jest pochowany. National Public Utilities Ltd. weszła na plakaty i ogłosiła warunki, na jakich jest dozwolone – pięknem tego jest to, że firma prezentuje co najwyżej jedną trzecią kolumn kraju. Firmy prywatne jednogłośnie wskazują agencję reklamową.
Stanowiska rządowe na kolumnach

Komunikaty rządu na temat kolumnPhoto: Népszava / Ádám MolnárThe MSZP, Dialogue, Jobbik, DK, Momentum, LMP i Węgierska Partia Liberalna skontaktowały się z największymi węgierskimi dostawcami energii elektrycznej w celu uzyskania maksymalnego zasięgu plakatu (np. E.ON Hungária Zrt. ., ELMŰ Nyrt. I ÉMÁSZ Nyrt.). Opozycja otrzymała odpowiedź, że wszystkie kolumny zostały wynajęte przez Esma Zrt., Więc firma reklamowa decyduje się na plakaty polityczne. Następnie Esma otrzymała wniosek od MSZP, twierdząc, że nie byłoby możliwe udzielenie licencji / oferty kolumnowej na podstawie umów z właścicielami kolumn – tak więc większość pylonów w kraju nie miałaby plakatów politycznych. (Uwaga: reklamy fidesz nie są, ponieważ zgodnie z zasadami dostawcy usług albo zezwalają na plakat na tych samych warunkach, albo nie na jedno z nich. To prawda, że ​​rząd nie odczuwa tego braku przestrzeni, ponieważ przewaga mocy w mediach wynosi trzy czwarte.) zawiera klauzulę zakazu, której nie mówi żadna firma reklamowa ani firma energetyczna. Warto wspomnieć, że Esma Zrt została przeniesiona do Istvána Garancsi, członka oligarchów Orbána po zmianie właściciela w 2015 roku. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że niektóre kolumny po prostu nie wiedzą, kim jest ich pan. Dobrym tego przykładem jest Budapeszt. W stolicy znajdują się kolumny, z których połowa należy do ELMÜ, z czego połowa należy do BDK Kft., Należy do gminy. A na nich pojawiły się plakaty Fidesz, ponieważ ELMŰ (patrz wyżej) tworzy plakaty polityczne, ale BDK Kft. Jednak wiele kolumn nie jest dostawcami energii elektrycznej, a nie właścicielem BDK Kft. Tożsamość właściciela nie jest jednak łatwa do znalezienia – na przykład MSZP zapytał o „własność” kilku konkretnych kolumn w gminach, w których stanowisko było, ale nie otrzymał odpowiedzi. W związku z tym stosunkowo trudno jest uzyskać licencję, w związku z czym socjaliści domagają się publicznej kadry kolumnowej.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 178 megnézve, 1 alkalommal mai nap |