< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Megszüntetik a büntetőeljárást Czeglédy Csaba ellen

| Mobile | RSS

Megszüntetik a büntetőeljárást Czeglédy Csaba ellen

SZERZŐ: 168 ÓRA

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden nem függesztette fel a szocialista politikus és ügyvéd, Czeglédy Csaba mentelmi jogát, így a  Szegedi Törvényszék kénytelen megszüntetni vele szemben a büntetőeljárást – tudta meg a Magyar Nemzet a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Czeglédy Csabát a Demokratikus Koalíció felvette európai parlamenti listája utolsó helyére, ezzel mentelmi jogot nyert. A bíróság kezdeményezte a NVB-nél mentességének felfüggesztését, ahhoz azonban a bizottság kétharmados támogatása kellett volna. Kilencen szavaztak a felfüggesztésre, és nyolcan ellene. A testület határozata szerint a döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

A büntetőeljárás megszüntetésének kérdésében a törvényszéknek nincs mérlegelési lehetősége, és a döntést rögtön a választási bizottság írásos határozatának kézhezvétele után ki kell hirdetnie.

Jelöltként Czeglédyt a mentelmi jog az uniós választás eredményeinek jogerőre emelkedéséig mindenképpen megilleti, utána az ügyészségnek újra vádat kell emelnie ahhoz, hogy ismét bíróság elé kerüljön az ügye. Ha viszont bejut az EP-be, akkor azután is mentességet élvez. Abban az esetben a jog megvonását Polt Péter legfőbb ügyésznek kell kezdeményeznie az EP elnökénél.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás, a politikus másfél évet töltött letartóztatásban.

fecsegoe.eu/168 óra

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |