< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Hét éve nem volt ekkora az infláció

| Mobile | RSS

Hét éve nem volt ekkora az infláció

2019. május 11. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság
Stubnya Bence

STUBNYA BENCE

2019. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elemzők 4 százalékos éves inflációt prognosztizáltak áprilisra, a márciusi 3,7 százalék után.

A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalék volt az előző év azonos időszakához, és 0,3 százalék az előző hónaphoz képest. Az éves maginfláció márciusban emelkedett 3,8 százalékosra a januári 3,2 és a februári 3,5 százalékról.

A maginfláció az energia- és élelmiszerárak nélkül mutatja meg az árak átlagos növekedését (ezt azért szokták külön venni, mert a fő inflációs mutatószámot az energia- és élelmiszerárak nagy mértékeben tudják mozgatni). Ennek a mutatónak a változásáról a magyar monetáris politika kapcsán ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Új időszámítás kezdődhet

Új időszámítás kezdődhet

3 százalék fölé kúszott a maginfláció, a Magyar Nemzeti Banknak pedig hamarosan kamatot kell emelnie. De ki jár ezzel jól és ki rosszul, és egyáltalán miért van rá szükség?

12 hónap alatt, 2018. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,3, a liszté 11,2, a péksüteményeké 9,7, a kenyéré 8 százalékkal magasabb, a tojásé 8,5, a tejé 6,2, a cukoré 3,6 százalékkal alacsonyabb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,5, ezen belül a dohányáruké 12,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 6,9 százalékkal drágultak.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az éves és havi infláció is legutóbb 2012-ben volt magasabb mint áprilisban, írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az inflációs adat megjelenésére reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a szezonálisan kiigazított éves maginfláció áprilisban nem változott, az előző havival azonos 3,8 százalék maradt, így a mutató több mint fél éve tartó emelkedése megállt.

Amellett, hogy a maginfláció márciusról áprilisra nem változott az MNB alapmutatói közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,4 százalékosra csökkent, amit főként az iparcikkek árainak – a nagy változékonyságot mutató repülőjegyárak – csökkenése okozott, állapította meg az elemzés.

A keresletérzékeny termékek inflációja is márciushoz képest változatlanul 3,4 százalékon maradt, egyedül a ritkán változó árú termékek inflációja emelkedett 0,1 százalékponttal 3,7 százalékosra.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |