< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: MÉG DONALD TRUMPNAK IS CIKI VOLT ORBÁN WASHINGTONI MUTATVÁNYA – HATALMAS ÉGÉS VOLT AZ AMERIKAI LÁTOGATÁS

| Mobile | RSS

MÉG DONALD TRUMPNAK IS CIKI VOLT ORBÁN WASHINGTONI MUTATVÁNYA – HATALMAS ÉGÉS VOLT AZ AMERIKAI LÁTOGATÁS

A hét vezető politikai híre, hogy Donald J. Trump az Egyesült Államok Elnöke a Fehér Házban fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Történelmi jelentőségű találkozó – eképpen tálalta a magyar kormánypárti sajtó a csúcstalálkozót, melyre régóta szüksége volt a jobboldalnak, hiszen Orbánt mindeddig nem szívesen látták az Államokban. Megkérdeztük külpolitikai szakértőnket, mi is történt valójában a találkozón.

“Donald Trump egy igazi különc elnök, aki nem a politika, hanem az üzleti élet világából érkezik. Gyakorlatilag Trump elnököt a mai napig nem fogadta be a nemzetközi politikai elit, stílusa, múltja és a megválasztása körüli kérdések miatt. Éppen ezért sokkolja a nemzetközi közvéleményt az USA elnöke azzal, hogy hasonszőrű politikai különcökkel találkozik. Ilyen volt Kim Dzsongunnal való találkozása és Orbánnal is hasonló okok miatt találkozott” – mondja szakértőnk.

“Jelzés értékű az is, hogy Trump az európai politikusok közül gyakorlatilag utolsóként találkozott Orbánnal. Tény ugyan, hogy Trump elnök lát közös vonásokat az ő stílusa és Orbán hatalomgyakorlása között, azonban a találkozón végleg eloszlott minden kétség, Orbán nem az a politikai kalandor, mint Trump, hanem egy nagyzási mániában szenvedő hatalommániás autoriter” – teszi hozzá a szakértő.

DE MI IS TÖRTÉNT AZ ÁLLAMOKBAN?

Az Amerikai Népszava beszámolója szerint miközben a szélsőjobboldali, illiberális és rasszista Trump megválasztása után azt remélték, hogy “két illiberális jó barát” alapon, Orbán az elsők között masírozik majd be a Fehér Házba, mint az illiberális világforradalom európai “vezetője”, aki az amerikai fehér keresztény felsőbbrendűség vezetőjével találkozik.

Ebből nem lett semmi, de még ennél is szégyenteljesebb, hogy az Egyesült Államok mindkét politikai irányzata tiltakozik a meghívás ellen, a világsajtó Orbánt szélsőségesnek és diktátornak nevezi, akinek nincs ott helye.

Gyakorlatilag mindkét párt, a Republikánus és a Demokrata párt felső vezetéséből is komoly kritikák érkeztek a látogatás miatt, a CNN pedig egyenesen szörnyűlködveidézték Orbán gondolatait az etnikai és kulturális homogenitásról, miszerint:

Orbán nem akarja, hogy “a mi bőrszínünk, a mi hagyományaink, a mi nemzeti kultúránk keveredjen mások bőrszínével, hagyományaival és kultúrájával”. A stúdióban ülők elhűltek a szöveg hallatán, nem kaptak levegőt ezektől a szavaktól, és a műsorvezető azt mondta kivörösödve, hogy “egy ilyen ember mellett ül az amerikai elnök”. Még Kim Dzsongun esetében sem beszéltek ilyen megvetéssel egy ország vezetőjéről, mint Orbánról.

REAGÁLT A FEHÉR HÁZ – ORBÁN EGY KÜLÖNC

Bár tény, a találkozó nem volt ellenséges, mégis igen szűkszavú közleményben “védték meg Orbánt” amennyire ezt védelemnek lehet nevezni:

Valószínűleg ellentmondásos egy kicsit, mint én, de ez rendben van

– reagált az Egyesült Államok elnöke Orbán látogatására.

Szerinte a magyar miniszterelnök sokak szerint jól csinálta, amit csinált a bevándorlás ügyében. Hogy „a sokak szerint” mit jelent, az amerikai elnök nem árulta el.

Az elnök arra a kérdésre, hogy aggasztja-e a magyar demokrácia helyzete, Trump kitérő választ adott: Orbán Viktor kemény ember, de tisztelik.

Látható a fenti sorokból is, mennyire kellemetlen volt a találkozó és az amerikai elnök is főként kitérő válaszokat adott a kérdésekre.

SIKERPROPAGANDA MILLIÓKBÓL

Természetesen a kormányzati propagandagépezet teljes egészében máshogy számolt be a lezajlott találkozóról. A köztévé híradójában mintegy 20 perces hírblokk szólt a találkozóról. Természetesen a “nem kormányzati” magán repülőgéppel repült a tengeren túlra és fotósok forgatóstábok hadát vitte magával.

Természetesen minderről a legtöbben nem fognak tudni, csak arról, hogy Orbánt fogadta Trump és hatalmas siker volt a találkozó. Ezért kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel ezt a cikket.

fecsego.eu/BalraMagyar

Leave a Reply 186 megnézve, 1 alkalommal mai nap |