< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Most sem lesz sok körzetben ellenzéki szavazatszámláló delegált((Il n’y aura plus de comptoirs d’opposition dans de nombreux districts

| Mobile | RSS

Most sem lesz sok körzetben ellenzéki szavazatszámláló delegált((Il n’y aura plus de comptoirs d’opposition dans de nombreux districts

24.hu

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson nagyon sok olyan választókörzet volt, ahol nem volt ellenzéki delegált, így nem tudták ellenőrizni, hogy minden szabályos és pontos volt-e. A Fidesz-KDNP-t újabb kétharmadhoz segítő választás után több ellenzéki politikus is fogadkozott, hogy ez tűrhetetlen, nem ismétlődhet meg még egyszer a helyzet.

Úgy tűnik, megismétlődik.

Másfél hét múlva európai parlamenti választás lesz. E hét csütörtök délutánig jelenthetnek be delegáltakat a helyi szavazatszámláló bizottságokba az induló pártok. Több mint 10 ezer körzet van, körzetenként 2 megfigyelőt küldhet egy párt, és van 9 pártlista. Ez így azt jelenti, hogy 180 ezer megfigyelő a maximum. Eddig azonban csupán 1500 megfigyelő jött össze az ellenzéki pártoknak – tudta meg a Népszava.

Persze van még másfél nap a határidőig, na de akkor is elég vékonynak tűnik az, ahogyan az ellenzék hozzááll a megfigyelők küldéséhez. (Végleges adat jövő hét elejére várható.)

De nem csak ez az érdekesség a május 26-i választás szemmel tartása körül. A választás tisztaságának ellenőrzését általában rá szokták bízni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetre (EBESZ). A Népszava szerint azonban most nem vesznek részt az EBESZ megfigyelői a magyarországi EP-választáson. Ez akkor is kissé meglepő, ha az EP-választást minden uniós tagállamban egyszerre tartják, tehát az EBESZ-nek ilyenkor meg kell osztani kapacitásait, embereit a 28 tagállam között. Magyar ellenzéki képviselők pár hónapja kérték az EBESZ részvételét a magyarországi voksolás ellenőrzése céljából.

fecsego.eu/hír24

Il n’y aura plus de comptoirs d’opposition dans de nombreux districts

24.hu

Lors des élections législatives d’avril dernier, il y avait beaucoup de circonscriptions électorales où il n’y avait pas de délégués de l’opposition. Ils ne pouvaient donc pas vérifier si tout était régulier et précis. Après deux autres élections au Fidesz-KDNP, plusieurs membres de l’opposition ont également déclaré que cela était intolérable et que la situation ne se reproduirait plus.

Cela semble être répété.

Une semaine et demie plus tard, ce sera le Parlement européen. À partir de ce jeudi jeudi après-midi, les partis de départ peuvent signaler les délégués aux comités de dépouillement des votes locaux. Il y a plus de 10 000 districts, 2 observateurs par district et 9 listes de partis. Cela signifie que 180 000 observateurs constituent le maximum. Népszava a indiqué que jusqu’à présent, seuls 1 500 observateurs se sont rassemblés pour les partis d’opposition.

Il reste bien sûr un jour et demi avant la date limite, mais il semble que l’attitude de l’opposition à l’égard de l’envoi d’observateurs soit encore mince. (Les données finales sont attendues au début de la semaine prochaine.)

Mais ce n’est pas seulement la curiosité des élections du 26 mai. Généralement, l’Organisation européenne de sécurité et de coopération (OSCE) est chargée de surveiller la pureté des élections. Cependant, selon Népszava, les observateurs de l’OSCE ne participeraient pas aux élections du Parlement hongrois. Cela est également quelque peu surprenant lorsque les élections au PE se déroulent simultanément dans tous les États membres de l’UE. L’OSCE devrait donc partager ses capacités et sa population entre les 28 États membres. Les représentants de l’opposition hongroise ont demandé à l’OSCE pendant quelques mois de vérifier le vote hongrois.

fecsego.eu/hír24
www.fecsego.eu logo du portail d’actualités internationales

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál logó
Leave a Reply 69 megnézve, 1 alkalommal mai nap |