< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Börtönből csaltak, szerencsejátékoztak, majd az így szerzett pénzt tisztára mosták

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Börtönből csaltak, szerencsejátékoztak, majd az így szerzett pénzt tisztára mosták

2012 LOGO ÜGYÉSZSÉG

     CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

                             E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal az öt személlyel szemben, akik a börtönben rendszeresített telefon átalakításával csaltak ki pénzt a sértettektől, avval szerencsejátékoztak, majd az ebből eredő pénzt megpróbálták eltűntetni.

A vádirat szerint a vádlottak egyike jogerős szabadságvesztés büntetése során a fogvatartott társaitól eltanulta azt a módszert, miszerint az elítéltek kapcsolattartásának biztosítására kiosztott mobiltelefon készülékeket átalakítják úgy, hogy a kapcsolattartásra engedélyezett hívószámokon túl további számokat is fel tudjanak hívni. Ezt követően több SIM-kártyát is eljuttattak a vádlotthoz, aki a kikódolt telefonokkal 2016. áprilisa és októbere közötti időszakban számára ismeretlen személyeket hívott fel azért, hogy őket egy nemlétező nyeremény ígéretével tévedésbe ejtse és tőlük pénzt csaljon ki. A módszer szerint az elítélt magát mobilszolgáltató alkalmazottjának adta ki és közölte a sértettekkel, hogy egy nyereményjáték keretében kisorsolták a telefonszámukat és mintegy 150.000.-Ft-ot nyertek. A nyeremény összegéhez állítása szerint a sértettek úgy tudnak hozzájutni, hogyha a lehető legrövidebb időn belül felkeresnek egy bankautomatát és a bankkártyájukat használva az elítélt által megadott kódokat beütik. A tévedésbe ejtett sértettek ténylegesen azonban a vádlott által diktáltak alapján a vádlott által használt mobiltelefonszám egyenlegét töltötték fel. A fenti időszakban a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlott közel 50 sértettnek okozott ezzel a módszerrel kárt, melynek nagysága 5.000 és 270.000.-Ft között mozgott sértettenként.

Mindezeken túlmenően a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlott arról is tudomást szerzett, hogy nemcsak az előbbi módszerrel lehet pénzt csinálni, hanem amennyiben az általa használt hívószámokat regisztrálja egy szolgáltatónál, akkor a csalásból származó pénzt szerencsejátékra is fordíthatja. A játék lényegéből adódóan a folyamatos, kis összegű játékok esetén a nyerési esély jelentős volt, tipikusan a megjátszott tételek 30-50%-át nyerhette vissza hosszú távon. A vádlott az így megforgatott pénzt azután SMS-ben adott utasításokkal az általa a regisztrációkor megadott bankszámlákra utaltatta.

A bankszámlákat a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlott ismerősei, hozzátartozói nyitották meg, melyekre a 2016. áprilisa és 2017. októbere közötti időszakban folyamatosan érkeztek a szerencsejátékból származó nyeremények. A bankszámlákat nyitó személyek azután a bűncselekményből megszerzett pénzösszegeket a megállapodásuknak megfelelően használták fel, részben elleplezve annak bűnös eredetét is. A fenti időszakban a vádlottak mintegy 1,4 millió forintot szereztek meg így.

A Csongrád Megyei Főügyészség a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlottat 47 rendbeli, a sértetteknek okozott kár nagysága szerint minősülő csalás bűncselekményével vádolja, amelyet különös visszaesőként követett el, míg a számlanyitó hozzátartozókat és ismerősöket folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2019. május 14.

Dr. Kopasz Zsolt        

       főügyész

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |