< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Kutatás bizonyítja, hogy a Fidesz csalt a 2018-as választáson

| Mobile | RSS

Kutatás bizonyítja, hogy a Fidesz csalt a 2018-as választáson

2019. május 18. 05:56 

„Bízhat-e Európa a tisztességes magyarországi választásban akkor, amikor minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a magyar kormány nem képes lebonyolítani szabad és tisztességes választásokat?” – teszi fel a kérdést az egyik legnevesebb amerikai Magyarország-szakértő, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem tanára abban a jelentésben, amelyet a tavalyi áprilisi országgyűlési választások tisztaságát több mint megkérdőjelező, sok ponton bizonyítékokkal cáfoló új kutatásról tettek közzé. Az Unhack Democracy Europe civil szervezet és az openDemocracy független oknyomozással foglalkozó nemzetközi portál által készített jelentés a már korábban itt-ott felvonultatott bizonyítékok összegyűjtése mellett interjúk sorát készítette el, a többi között választási biztosokkal, továbbá, matematikai elemzéseket is végzett.

Pontosan egytucat állítást fogalmaz meg a kutatás, amelynek során 10 online tanúvallomást és 50 interjút készítettek választási biztosokkal. Összegyűjtötték a már korábban napvilágra került tényeket, beleértve a szerbiai, romániai és magyarországi sajtójelentéseket, továbbá megvizsgálták a szavazatszámokat, és matematikai módszerekkel is elemezték a nyilvános adatokat. A 12 – egyenként bizonyítékokkal alátámasztott – állításuk a következő:

1. Állítás: A  szomszédos országok határmenti területeiről szavazókat regisztráltak és a szavazás napján buszoztattak. Bizonyíték: polgármesteri nyilatkozat, választási nyilvántartás, szavazóbiztosok tanúvallomása.

2. Állítás: választókerület-manipuláció. Bizonyíték: a Fidesz újrarajzolta a választási körzeteket. Az eredmények elemzése azt mutatja, hogy a Fidesz által elnyert körzetek kisebbek.

3. Állítás: szavazatvásárlás. Bizonyíték: szavazóbiztosok tanúvallomása.

4. Állítás: Szavazók megfélemlítése. Bizonyíték: szavazóbiztosok tanúvallomása

5. Állítás: A szavazatmegosztás sokkal gyakoribb volt a billegő körzetekben és a határmenti településeken. Bizonyíték: szavazatok matematikai elemzése.

6. Állítás: A Fidesz választási pártokat hozott létre. Bizonyíték: ugyanazok a személyek bukkannak fel.

7. Állítás: Beavatkozás volt a számolási folyamatba. Bizonyíték: látássérült hivatalnok tanúvallomása.

8. Állítás: Manipulálták a szavazatokat. Bizonyíték: szerbiai sajtójelentések, kinyitott szavazóborítékok, külhoni magyarok körében elért 96 százalékos Fidesz-győzelem.

9. Állítás: Nem világos, hogy pontosan hányan szavaztak, a legrosszabb esetben azért, mert egy szavazó többször szavazott, jobb esetben csak inkompetencia miatt. Bizonyíték: a szavazás napján közzétett hivatalos adatok inkonzisztenciája.

10. Állítás: Az átjelentkezett szavazók több mint 1 százalékának eltűnt a szavazata. Bizonyíték: hivatalosan közzétett adatok inkonzisztenciája.

11. Állítás: A szavazás napján leállt a helyi szavazási eredmények benyújtásának online rendszere, ám az eredményeket már azelőtt bejelentették, hogy megjavították volna azt. Bizonyíték: jelentések a szavazásról (pl. EBESZ)

12. Állítás: A választási szoftvert Fidesz-közeli emberek készítették. Bizonyíték: LMP vizsgálódás eredménye, fénykép.

A kutatás által felvonultatott bizonyítékok alapján az autoriter társadalmakat és a magyar politikát és jogot kiválóan ismerő Kim Lane Scheppele a többi között kifejtette: „eddig is tudtuk, hogy a Fidesz az ellenzéket hátrányba hozó választási rendszert alkotott.A választókerületekkel való manipulációtól kezdve az ellenzéket – szétforgácsolódása esetén –  büntető választási rendszerig a kialakított szisztéma már azelőtt garantálta a Orbán győzelmét, hogy maga a választás elkezdődött volna”.

Hozzátette azt is, hogy még ilyen rendszerben is sikerült volna az ellenzéknek megakadályoznia Orbán kétharmados győzelmét, amire támaszkodva saját kénye-kedve szerint módosítgathatja az alkotmányt: „az Unhack Democracy Europe kutatása azt mutatja, hogy ha a választásokat rendesen bonyolították volna le, akkor Orbán még ezen szabályok szerint sem tudott volna ismét kétharmadot szerezni.”

A Magyarország-szakértő különösen aggasztónak tartja, hogy a szavazóhelyiségekben a választási biztosok nagyon sok problémáról adtak számot a szavazatok összesítésének lejelentésében és az eredmények hitelesítésében. „És természetesen mindig is gyanúsnak tűnt a választási központ számítógépes rendszerének a gyanús összeomlása és az elsöprő Fidesz -győzelem ezt követő bejelentése” – húzta alá, hozzátéve: „Most már tudjuk, hogy mik történtek a színfalak mögött”. Szerinte annyi szabálytalanság volt, hogy a végeredményben nem lehet megbízni.

Scheppele emlékeztet arra, hogy 26-án újabb választás lesz Magyarországon, s azt, az Európai Parlamenti választásokat ugyanaz a hivatal fogja lebonyolítani, amely a tavalyit.  „Bízhat-e Európa tisztességes magyarországi választásban akkor, amikor minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a magyar kormány nem képes lebonyolítani szabad és tisztességes választásokat?” – teszi fel a kérdést.

Hasonló aggodalmakat fogalmaz meg Tóka Gábor, a CEU választási szakértője, amikor azt mondja: „A kutatás megkérdőjelezi a magyar hivatalos szervek képességét arra, hogy tisztességes és transzparens választást bonyolítsanak le. Ahogy közelednek az EP-választások, a nemzetközi megfigyelőknek szoros figyelemmel kell követniük azt, hogy mi történik Magyarországon”.

Az Unhack Democracy –  magyarországi és más uniós tagállamban élő aktivistákból, adatelemzőkből, programozókból és politikai tanácsadókból álló – csapata tavaly kezdte meg a munkát azzal céllal, hogy felderítsék, mennyire volt széleskörű a csalás a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon. Mostani jelentésük az eddig elvégzett munka eredménye.Szerző: NVZS

fecsego.eu/hírklikk

Leave a Reply 131 megnézve, 1 alkalommal mai nap |