< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Valamire készülnek a Hajógyári-szigeten, a kormány váratlanul levette a világörökségi listáról((Ils se préparent à quelque chose sur l’île de Hajógyári, le gouvernement l’a retirée de manière inattendue de la Liste du patrimoine mondial.

| Mobile | RSS

Valamire készülnek a Hajógyári-szigeten, a kormány váratlanul levette a világörökségi listáról((Ils se préparent à quelque chose sur l’île de Hajógyári, le gouvernement l’a retirée de manière inattendue de la Liste du patrimoine mondial.


Fotó: Rockstar Photographers

Nem sokkal a világörökségről szóló UNESCO-szavazás előtt kivette a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet (Hajógyári-szigetet) a kormány – derült ki a pénteki Magyar Közlönyből.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet nem indokolja meg, hogy a Római birodalom határai – a dunai limes magyarországi szakasza – UNESCO védettségre javasolt helyszínei közül miért éppen az egykori alsó-Pannónia provincia központjának – Aquincum – egyik legfontosabb helyszíne, az Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget) kerül le a listáról. A 32 hektáros sziget területe régészeti védelem alatt áll. A legértékesebb maradványa a jelenleg még a 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres helytartói palota, mely egyes vélekedések szerint a II. század elején, Hadrianus császár uralkodása idején épült. 2014-ben a kormányzat még amellett kardoskodott, hogy az akkor kaszinóépítésre készülő  izraeli befektetőktől visszaszerzett szigeten fel kellene tárni a helytartói palotát és népparkot kellene létrehozni.  2016-ban az Orbán-kormány úgy döntött, hogy a világörökség része legyen az Óbudai-sziget is. 2018-ban be is nyújtották az erről szóló pályázatot. Az ügy külön miniszteri biztost is kapott Visy Zsolt személyében.    A január 31-én beadott pályázat 1500 kilométeren mintegy 98 helyszínt foglal magában, ebből 65 található Magyarországon. A közös nevezésről az UNESCO idén júniusban dönt. Kérdéseinkkel megkerestük a Miniszterelnökséget és a III. kerületi önkormányzatot, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.  

fecsego.eu/népszava online

Ils se préparent à quelque chose sur l’île de Hajógyári, le gouvernement l’a retirée de manière inattendue de la Liste du patrimoine mondial.

Photo: Photographes Rockstar

Peu de temps avant le scrutin de liste du patrimoine mondial de l’UNESCO, le gouvernement avait proposé l’île d’Óbuda (île de Hajógyári) aux sites proposés pour le statut de patrimoine mondial, comme indiqué dans la Gazette hongroise du vendredi.

Le décret signé par le Premier ministre Viktor Orbán ne justifie pas pourquoi les frontières de l’Empire romain – la section du limes du Danube en Hongrie – les sites recommandés pour la protection de l’UNESCO – celui de l’ancien centre de la province de la Basse Pannonie – Aquincum – île d’Obuda (chantier naval) Island) de la liste. L’île de 32 hectares est sous protection archéologique. Le vestige le plus précieux est le gigantesque palais de 8 à 10 000 m², dont la profondeur est toujours de 1,5 à 2 mètres, ce qui serait le deuxième plus important. Il a été construit au début du 20ème siècle, sous le règne de l’empereur Hadrien. En 2014, le gouvernement craignait toujours que l’île, qui avait été reconquise par les investisseurs israéliens qui allaient construire un casino à cette époque, devrait explorer le palais et créer un parc. En 2016, le gouvernement Orbán a décidé d’inclure l’île d’Óbuda au patrimoine mondial. En 2018, une offre à cet effet a été soumise. L’affaire a également reçu un commissaire ministériel distinct, Zsolt Visy. La demande déposée le 31 janvier comprend environ 98 emplacements sur 1 500 kilomètres, dont 65 en Hongrie. L’inscription conjointe sera décidée par l’UNESCO en juin. Nous avons demandé au bureau du premier ministre et III. si nous répondons, nous mettrons à jour notre article.

fecsego.eu/népszava en ligne

Leave a Reply 85 megnézve, 1 alkalommal mai nap |