< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Bolgár embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Bolgár embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

 CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
      6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
        

A Makói Járási Ügyészség indítványt tett annak a bolgár férfinak a letartóztatására, aki múlt hét szombaton próbált meg egy török férfit az Európai Unió területére csempészni.

A gyanú szerint a férfi 2019. május 18. napján éjjel 01 órakor jelentkezett belépésre Románia irányából Magyarország területére Nagylak közúti határátkelő helyen. A férfi egy gépkocsit és egy hozzá kapcsolt autószállító trélert vezetett, amelyen egy spanyol honosságú személygépkocsit szállított. A belépés során elrendelt ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a szállított gépkocsit a német hatóságok körözik, melyre figyelemmel gyanúsítottat előállították, kihallgatták, a gépjárművet pedig lefoglalták. Miután a gyanúsítottat a kihallgatást követően elengedték, a tréleren szállított személygépkocsit beszállították az annak tárolására szolgáló telepre Szegedre, ahol órákkal később az ott szolgálatot teljesítő biztonsági őr észlelte, hogy egy férfi szállt ki belőle. A biztonsági őr jelzésére a helyszínre kiérkező rendőrök a férfit elfogták és megállapították, hogy török állampolgár, a magyarországi tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkezik. Későbbiek során megállapítást nyert az is, hogy a Magyarország határát illegálisan átlépő személy a határátkelőhely előtti utolsó autópálya pihenőjében egy benzinkútnál bújt meg a bolgár gyanúsított utasításainak megfelelően és szállt be a tréleren szállított személygépjármű csomagterébe. A török és a bolgár férfi megállapodásának megfelelően amennyiben gyanúsított sikeresen elszállította volna őt Ausztriába, úgy 1000 eurót kellett volna fizetnie.

Az államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés céljából segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon megtartott ülésén fog dönteni.

Szeged, 2019. május 23.

                                              Dr. Kopasz Zsolt                                                   főügyész           
Leave a Reply 136 megnézve, 1 alkalommal mai nap |