< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: A DK feltárta, hogy Orbánék miért akarják bedarálni a Magyar Tudományos Akadémiát//DK revelou porque Orban queria construir a Academia Húngara de Ciências

| Mobile | RSS

A DK feltárta, hogy Orbánék miért akarják bedarálni a Magyar Tudományos Akadémiát//DK revelou porque Orban queria construir a Academia Húngara de Ciências

2019.05.28.

Az Orbán-kormány előtt – az ellopható uniós pénzeket leszámítva – semmi sem szent, s ezt újra bebizonyították a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek beolvasztásával és ellehetlenítésével, a magyar tudósok megalázásával. A részletekről Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese tájékoztatta a sajtót.

– Teljesen nyilvánvaló, hogy Orbánék alaptalan és szakmaiatlan támadása a magyar tudomány, a Széchenyi István alapította Magyar Tudományos Akadémia ellen nagyon rossz fényt vet a magyar kormányra.

Az Akadémia nem volt hajlandó engedni a nyomásnak, s átadni a tudományos kutatóintézeteket, ezért most a kormány törvénnyel akarja elvenni ezt az intézményhálózatot, azaz állami kezelésbe venni az MTA vagyonát.

Vagyis az 1950-es évek politikai gyakorlatához visszatérve központi döntéssel akarják elvenni egy független intézmény vagyonát. Mint már annyiszor, a kormány most is figyelmen kívül hagyja a nemzeti érdekeket, s még a látszatra sem adva fütyül a tudomány szabadságára, egy olyan alapelvre, amely az egyik legfontosabb Európában. Ugyanígy fittyet hány arra, hogy épp az egyik legtekintélyesebb magyar intézményt igyekszik lenullázni, elvenni a működéséhez szükséges intézményeket – jelentette ki Arató Gergely. A frakcióvezető-helyettes emlékeztetett arra, hogy

az MTA korábban független szakértőkkel felmérést készített a hatékonyságukról, amelyből az derült ki, hogy ez Európa egyik legjobban működő kutatóintézmény-hálózata.

A poszt a felhívás után folytatódik

– Ezt akarja most a kormány lenyúlni, s ennek következtében több ezer pótolhatalan tudós megy majd külföldre.

A Demokratikus Koalícó elfogadhatatlannak tartja az Akadémia intézményhálózatának beolvasztását és ellehetetlenítését. Tiltakozunk ellene, hogy egy európai országban a kormány tudósokat alázzon meg, semmibe vegye az Akadémia döntéseit, és játékszerének tekintse a magyar tudományos életet.

Arató Gergely követelte, hogy hozzák nyilvánosságra az átvilágítás tervezetét, és folytassanak érdemi, szakmai vitát az Akadémia vezetőivel. A tudományos élet szabadsága uniós alapérték, amelyet egyetlen kormány sem vitathat el a kutatóktól. – Ha a kormány le akarja zülleszteni a magyar tudományos életet, minden lehetséges uniós fórumon fel fogunk lépni ez ellen. S ne gondolja senki, hogy a magyar kormányt csak az vezérli, hogy egy újabb területet vonjon totális kontroll alá: itt arról is szó van, hogy

az EU-támogatásokat közvetlenül a kutatóintézmények kapják meg, a kormány pedig most ezekre az uniós pénzekre is rá akarja tenni a kezét.

– Így ezek a pénzek is rokonoknál, barátoknál kötnek ki. Sok kormány arra törekszik, hogy megőrizze és fejlessze országa tudományát, a mi kormányunk viszont arra törekszik, hogy a tudományra szánt uniós pénzekre is rátegye a kezét. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány vonja vissza elképzeléseit, s kezdjen átlátható, nyilvános párbeszédet a magyar tudományos élet szereplőivel a magyar tudomány szabadságáról. A DK nem engedi, hogy lezüllesszék a magyar tudományos életet, hogy elüldözzék a tudósokat, s minden lehetséges fórumon tiltakozni fogunk a kormány tervei ellen – zárta sajtótájékoztatóját Arató Gergely.

fecsego.eu/HírHugó

DK revelou porque Orban queria construir a Academia Húngara de Ciências
30 de maio de 2019 | comentários | Estilo de vida / tabloide, Vida pública
2019/05/28.

Não há nada de sagrado na frente do governo de Orbán, além do dinheiro roubado da UE, e foi provado novamente pela fusão e desativação dos institutos de pesquisa da Academia Húngara de Ciências, humilhando os cientistas húngaros. Para detalhes, Gergely Arató, vice-líder da Coalizão Democrática, informou a imprensa.

  • É bastante óbvio que o ataque injusto e inábil de Orbán à ciência húngara, a Academia Húngara de Ciências, fundada por István Széchenyi, tem uma luz muito ruim sobre o governo húngaro.

A Academia se recusou a permitir que a pressão passasse para os institutos de pesquisa científica, então agora o governo quer adotar esta rede institucional por lei, isto é, para assumir a propriedade da Academia de Ciências da Hungria.

Em outras palavras, retornando à prática política dos anos 50, eles querem tirar os bens de uma instituição independente com uma decisão central. Tantas vezes como antes, o governo está agora ignorando os interesses nacionais e até sussurrando para a liberdade da ciência, um princípio que é um dos mais importantes da Europa. Como muitos como tentar redefinir uma das mais prestigiadas instituições húngaras, para tirar as instituições necessárias, disse Gergely Arató. O vice-líder me lembrou que

O MTA realizou anteriormente um levantamento da sua eficácia com especialistas independentes, o que demonstrou que é uma das redes de institutos de pesquisa com melhor desempenho na Europa.

A postagem continuará depois da chamada

“Isso é o que o governo quer fazer agora, e milhares de cientistas insubstituíveis irão para o exterior”.

A Coalizão Democrática considera inaceitável que a rede institucional da Academia seja mesclada e tornada impossível. Estamos protestando contra o governo em um país europeu, humilhando cientistas, ignorando as decisões da Academia e tratando a vida científica húngara como um brinquedo.

Gergely Arató insistiu que o rascunho da auditoria seja tornado público e que um debate substantivo e profissional seja realizado com os líderes da Academia. A liberdade da ciência é um valor fundamental da UE, e nenhum governo pode debater com os pesquisadores. – Se o governo quiser superar a vida científica húngara, tomaremos medidas contra todos os possíveis fóruns da UE. E não pense que o governo húngaro só é guiado por trazer uma outra área sob controle total: aqui também é dito que

O financiamento da UE é concedido directamente aos institutos de investigação e o governo pretende agora colocar as suas mãos nestes fundos da UE.

  • Então, esse dinheiro está ligado a parentes e amigos. Muitos governos esforçam-se por preservar e desenvolver a ciência do seu país, mas o nosso governo esforça-se por colocar as suas mãos nos fundos da UE para a ciência. A Coalizão Democrática exige que o governo retire suas idéias e se envolva em um diálogo transparente e público com a comunidade científica húngara sobre a liberdade da ciência húngara. O DK não permitirá que a vida científica húngara seja fechada para expulsar cientistas, e nós protestaremos contra os planos do governo em todos os fóruns possíveis – Gergely Arató concluiu sua conferência de imprensa.

fecsego.eu/HírHugó

Leave a Reply 161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |