< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Az állam beint a tokaji szőlészeknek

| Mobile | RSS

Az állam beint a tokaji szőlészeknek

A tokaji borvidék számos kistermelője a napokban kapta meg azt a levelet, amelyben az állami felvásárló tudatja velük: nem fogja felvásárolni az idei termést. Sok családnak a most elmaradó bevétel biztosította a túlélést.

szerző:Komócsin Sándor, Fotó: Napi.hu

A tokaji borvidék számos kistermelője a napokban kapta kézhez az állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Zrt. levelét, amelyben arról értesítik őket, hogy a társaság nem kívánja tőlük felvásárolni az idei termést – adta hírül a Népszava. Sok családnak az így szerzett bevétel jelentette a túlélést: ezen a vidéken nincsenek nagy ipari üzemek, az utolsó ilyenre, a szerencsi cukorgyárra a 2000-es évek közepén került lakat.

Közpénzből is épülnek luxusszállodák – a döntésnek már megágyaztak korábban

Mindez tovább erősíti a helyiekben azt az érzetet, hogy az itteni kistermelőket állami segítséggel akarják ellehetetleníteni, hogy aztán néhány kézben koncentrálódjanak a birtokok. Az egyik legtekintélyesebb “kéz” Mészáros Lőrincé: megvásárolta a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetet és a Henye Borászatot, övé lett az ötcsillagos tarcali Andrássy Rezidencia Hotel – mindeközben pedig elindult a szállodafejlesztésre kiírt állami Kisfaludy-program.

Két éve abból kerekedett nagy botrány, hogy tíz forintot akartak adni egy kiló szőlőért, idén a napokban kézhez kapott, már a felvásárlás lehetőségével sem kecsegtető levél okozott sokakban mély depressziót. A Grand Tokaj Zrt. ebben azt írja: a termés mennyisége tavaly mind Tokaj-Hegyalján, mind Magyarország többi borvidékén a szokásostól átlagosan harminc százalékkal nagyobb, azaz kiemelkedően magas volt, miközben a világ legnagyobb bortermelő országaiban is rekord mennyiségű szőlőtermést szüreteltek.

Molnár Péter, a tokaji hegyközségi tanács elnöke szerint ez most egy “tüneti” probléma, s az eredendő okokat egy új stratégia kidolgozásával kívánják megoldani, amelynek végén – kettő, öt vagy nyolc év múlva – ideális állapotban éppenséggel nem többlet, hanem hiány mutatkozik majd a tokaji szőlőből. Hozzátette: az állami felvásárlónak is figyelemmel kell lennie az aktuális piaci helyzetre.

fecsego.eu)napi gazdaság

Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |