< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Brutális Fidesz előny: megjöttek az ukrajnai és szerbiai magyarok szavazatai is///Brutal Fidesz Advantage: llegaron los votos de los húngaros y serbios de Ucrania

| Mobile | RSS

Brutális Fidesz előny: megjöttek az ukrajnai és szerbiai magyarok szavazatai is///Brutal Fidesz Advantage: llegaron los votos de los húngaros y serbios de Ucrania

2019.05.30.

Még 2018. őszén módosította a Fidesz úgy a választási törvényt, hogy bár nem tagjai az EU-nak, de a Szerbiában és az Ukrajnában élő magyarság is voksolhatott a 2019-es európai parlamenti választáson, meg is lett a gyümölcse több, mint 90 százalékuk a Fideszt húzta be. 

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön.

A testület ülésén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke ismertette, hogy a határon túli, nem EU-s országban élő magyar állampolgárok szavazatainak a 95 százalékát  a Fidesz-KDNP söpörte be, azaz  55 287 érvényes szavazatot kapott. A maradék 5 százalékon osztozik a többi ellenzéki párt: Momentum Mozgalom 553-at, a Mi Hazánk Mozgalom 365-öt, a Demokratikus Koalíció 343-at, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 336-ot, az MSZP-Párbeszéd 258-at, az LMP 208-at, a Jobbik 187-et, a Magyar Munkáspárt 71-et.

A május 26-ai európai parlamenti választáson a sem Magyarországon, sem más uniós országban lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazatukat, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az NVI nyilvántartása szerint 115 325 választópolgár szerepelt a levélben szavazók névjegyzékén.

Pálffy Ilona elmondta: az NVI-hez 63 762 szavazási irat érkezett vissza, ebből érvényes 57 777 volt, ami a beérkezett szavazási iratok 90,61 százaléka. A szavazási iratokban 166 érvénytelen szavazólap volt, így az érvényes levélszavazatok száma 57 608.

Az NVI előbb – a gyors eredménymegállapítás érdekében – beszkennelte a szavazatokat, majd kézzel is átszámlálták azokat. Az NVB ezt követően állapíthatta meg a levélben szavazás jogi – jogorvoslattal megtámadható – eredményét.

Az NVB a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv, a külképviseleti voksolás eredménye és a magyarországi szavazóköri jegyzőkönyvek alapján – várhatóan a jövő héten – állapítja majd meg a választás eredményét.

fecsego.eu/HírHugo

Brutal Fidesz Advantage: llegaron los votos de los húngaros y serbios de Ucrania
31 de mayo de 2019 | comentarios | Sala de prensa de la UE, noticias de chattering
05/30/2019.

Incluso en el otoño de 2018, Fidesz cambió la ley electoral para incluir a no miembros de la UE, pero los húngaros que viven en Serbia y Ucrania podrían votar en las elecciones al Parlamento Europeo de 2019, y más del 90 por ciento de ellos nacieron. Tiró de Fidesz.

El Comité Nacional Electoral (NVB) votó sobre los resultados de votar en una carta a los votantes que no tenían una dirección húngara.

En la reunión de la junta, Ilona Pálffy, presidenta de la Oficina Nacional de Elecciones (NVI), explicó que el 95% de los votos de los ciudadanos húngaros que viven en países no pertenecientes a la UE que cruzan la frontera fueron barridos por Fidesz-KDNP, es decir, 55 287 votos válidos. El 5 por ciento restante comparte los otros partidos de la oposición: el Movimiento Momentum 553, el Movimiento Húngaro 365, la Coalición Democrática 343, el Partido Húngaro de Dos Colas 336, el Diálogo MSZP 258, el LMP 208, Jobbik 187, Partido Obrero Húngaro 71.

En las elecciones al Parlamento Europeo del 26 de mayo, los votantes que no residían en Hungría o en otro país de la UE podrían emitir sus votos publicando una lista de votantes antes de la votación. Según el registro NVI, 115,325 votantes estaban en la lista de votantes.

Ilona Pálffy dijo que la NVI recibió 63.762 documentos de votación, de los cuales 57.777 eran válidos, lo que representa el 90,61 por ciento de los documentos de votación recibidos. Había 166 papeletas de voto inválidas en los papeles de votación, por lo que el número de boletas de votación válidas era 57,608.

El NVI primero escanea los votos para obtener resultados rápidos y luego los vuelve a calcular manualmente. Posteriormente, el NVB podría establecer el resultado de la votación en la carta, que podría ser impugnada por un recurso legal.

El NVB determinará el resultado de la elección sobre la base del registro de la votación en la carta, el resultado de la votación de la representación extranjera y las papeletas húngaras, que se espera para la próxima semana.

fecsego.eu/HírHugo

Leave a Reply 82 megnézve, 1 alkalommal mai nap |