< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Török Gábor: a DK az új MSZP, a Momentum az új SZDSZ

| Mobile | RSS

Török Gábor: a DK az új MSZP, a Momentum az új SZDSZ

Orbán Viktor európai mozgásteréről, az ellenzéki oldalon látható új szereposztásról és az erőviszonyok várható alakulásáról kérdezte a Hetek Török Gábor politikai elemzőt.

Török Gábor: a DK az új MSZP, a Momentum az új SZDSZ

A politológus szerint Orbán európai mozgástere jelentősen beszűkült.  “A Néppárt akkor tud a szocialistákkal és a liberálisokkal megegyezni, ha nem az orbáni irányba mozdul el, hanem őt a koalíción kívül tudja. Innentől kezdve nem egyszerű a Fidesz helyzete. Ha hatalmi pozícióban akar maradni, akkor valahogy vissza kell küzdenie magát az Néppártba.” – mondta a lapnak Török Gábor.  A helyzetet egy fideszes poltikus hasonlatával úgy írta le, mint amikor futball meccsen “a 90. percben a Fidesznek gólt kellene szerezni, de az ellenfél két védője a szögletzászlónál beszorítja őket, ahonnan szinte lehetetlennek látszik kapura törni. Orbán Viktor számára ez egy óriási kihívás, politikai tehetsége ismét kiderülhet, ha képes lesz ebből a helyzetből egy átemelős csellel kitörni.”

Török szerint a mostani választási eredmény azt mutatja, hogy visszatért a 2000-es évek kétosztatúsága.

“Miközben az MSZP meghal, valójában fel is támad. A választási eredmények olyasmi képet mutatnak, mintha visszatérne a 2000-es évek kétosztatúsága: erős fantáziával megáldott ember beleláthatja a DK-ba az MSZP reinkarnációját, a Momentumba pedig az SZDSZ-ét. Ha a pártok ezt felismerik, és képesek lesznek erősödni, akkor visszaállhat ez a jobboldal-baloldal viszonyrendszer.”

A Jobbikot temeti a politilógus, szerinte “a mostani eredmény az MSZP-hez hasonlóan a Jobbik számára is egy halálos méreg lehet.” A Hetek azon kérdésére, hogy a Mi Hazánk lehet-e az új Jobbik, azt válaszolta, hogy inkább az új MIÉP. “Jobboldali kormányzások idején radikális jobboldali erő – leszámítva a Jobbik 2014-es eredményét – nem nagyon tudott megerősödni, inkább baloldali kormányok alatt volt tér erre. Nagyon szép a 3,3 százalék, amit a Mi Hazánk elért, de azért ebben benne van a nagyon komoly médiahátszél kormányzati oldalról, és persze az az elképesztő csalódottság, amit a szavazók a Jobbik politikája miatt érezhettek. A Jobbik 20 százalék körüli eredményéhez hasonló egy ideig nem fog sikerülni ebből a pozícióból politizáló pártoknak.

A Momentum nem várt megerősödése kapcsán Török úgy látja, hogy “európai trend, hogy a radikális jobboldallal párhuzamosan a liberális pártok is erősödnek. A pálya most nagyon a Momentumnak kedvez. az ilyen típusú pártok mindig komoly médiahátszelet kapnak a liberális újságíróktól. Ez ebben a pozícióban most “szexi, trendi, fiatalos”, ahogy Schmidt Mária mondaná.”

A teljes cikk a Hetek pénteken megjelent számában olvasható.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |