< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Nem várt fejlemény: már Erdélyben, Kolozsváron is tüntetnek az Orbáni-politika ellen((Dezvoltare neașteptată: deja în Transilvania, Cluj-Napoca este de asemenea declarat împotriva politicii Orbán

| Mobile | RSS

Nem várt fejlemény: már Erdélyben, Kolozsváron is tüntetnek az Orbáni-politika ellen((Dezvoltare neașteptată: deja în Transilvania, Cluj-Napoca este de asemenea declarat împotriva politicii Orbán

illusztráció, forrás: foter.ro

Újabb állomásához érkezett az Orbánnal szembeni népharag, már Erdélyben, egész pontosan Kolozsváron is lesz egy tiltakozó megmozdulás az Orbáni-politikával szemben- szúrta ki a HVG

A keddi budapesti élőlánccal egy időben Kolozsváron egy flashmobbal fognak tiltakozni a kormánynak a Magyar Tudományos Akadémia  átalakításával kapcsolatos tervei ellen – hívta fel a figyelmet a Transindex.

Budapesten az Akadémiai Dolgozók Fóruma tart élőláncot kedden kora délután a Tudományos Akadémia épületénél a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tervéről döntő elnökségi üléssel egy időben, 2-kor pedig Kolozsváron a magyar főkonzulátus előtt is tartanak egy akciót.

A kolozsvári esemény leírása szerint azért tartják a flashmobot, hogy megmutassák, a magyar tudomány ügye, a Magyar Tudományos Akadémia sorsa az erdélyiek számára is fontos. “Ne hagyjuk, hogy az MTA jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, álljunk ki Magyarország legfontosabb kutatóintézeti hálózatáért!” – áll a leírásban.

Az erdélyi tiltakozást szervezői arról is írnak még, hogy az MTA Elnökségének el kell döntenie, aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, elfogadja-e a kutatóhálózat szétverésére irányuló kormányzati szándékot ellenállás nélkül.

“Gyűljünk össze Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt, és mutassuk meg, hogy a magyar tudomány ügye, a Magyar Tudományos Akadémia sorsa számunkra, erdélyiek, kolozsváriak számára is fontos. Mindenki hozzon magával egy könyvet, amely megjeleníti számára a magyar tudományt!”- írják

A Transindex azt írja, az eseményt Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély alapítója hirdette meg a Facebookon.

Szegeden mindeközben hallgatók egész napos szolidaritási akciót hirdettek keddre, ennek keretében lila szalagot kötöttek a város több pontjára, és arra biztatták a szimpatizánsokat, hogy viseljenek lilát a szolidaritás jegyében.

Mivel a Fidesz-média egész biztos, hogy elfogja hallgatni, hogy már Erdélyben is tiltakoznak az Orbáni-politika ellen, ezért kérünk oszd meg Facebookon ezt a posztot, hogy ne érje el a célját a cenzúra!

fecsego.eu/HírHugo

Dezvoltare neașteptată: deja în Transilvania, Cluj-Napoca este de asemenea declarat împotriva politicii Orbán
13 iunie 2019 | comentarii | Ședința de presă a UE, News News

Vocea lui Hugo

ilustrare, sursa: foter.ro

Furia lui Orbán a ajuns la următoarea etapă, iar deja în Transilvania, va exista și un protest împotriva politicii Orbán din Cluj-Napoca.

În același timp cu lanțul de marți de la Budapesta, vor protesta cu o minge de flash în Kolozsvár împotriva planurilor guvernului de transformare a Academiei Ungare de Științe – a subliniat Transindex.

Forumul muncitorilor academici din Budapesta va găzdui, marți după-amiaza, un lanț live la Academia de Științe, în același timp cu ședința de președinție a ministrului inovării și tehnologiei László Palkovics și la 2 la Cluj-Napoca în fața consulatului general maghiar.

Conform descrierii evenimentului de la Cluj-Napoca, se organizează un flashmob care arată că cauza științei maghiare, soarta Academiei Maghiare de Științe, este de asemenea importantă și pentru transilvăneni. “Nu lăsați MTA să devină un club științific nesemnificativ, să iasă în evidență pentru cea mai importantă rețea de institut de cercetare din Ungaria!”

Organizatorii protestului transilvănean spun, de asemenea, că Academia Maghiară de Științe trebuie să decidă dacă va supune Planului Palkovics, să accepte intenția guvernului de a rupe rețeaua de cercetare fără rezistență.

“Să ne adunăm în fața Consulatului General al Clujului în Ungaria și să arătăm că știința maghiară, soarta Academiei Maghiare de Științe, este importantă pentru noi, transilvăneni, Cluj-Napoca. Toată lumea va aduce o carte care îi va arăta știința ungară “, scrie el

Transindex scrie că evenimentul a fost anunțat pe Facebook de Zoltán Sipos, fondatorul Transilvaniei Transparente.

Între timp, la Szeged, studenții au declarat marți o acțiune de solidaritate pe tot parcursul zilei, cu o panglică violetă în mai multe părți ale orașului, și au încurajat pe simpatizanți să poarte purpuriu în spiritul solidarității.

Din moment ce mass-media Fidesz va intercepta ascultarea la protestul împotriva Politicii Orbán din Transilvania, vă rugăm să distribuiți acest post pe Facebook pentru a evita cenzura!

fecsego.eu/HírHugo

Leave a Reply 171 megnézve, 1 alkalommal mai nap |