< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Közélet / Blog article: ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI HÍRLEVÉL II.

| Mobile | RSS

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI HÍRLEVÉL II.

Ügyszám:
.
IV/00985/2019
Első irat érkezett: 2019.06.11
.
Az ügy tárgya: A Kúria Kvk.II.37.706/2019/4. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (választási ügy)
.
Eljárás típusa: Alkotmányjogi panasz (Abtv. 27. § ) (Ve. 233. § — választási ügyben a választási szerv határozatával kapcsolatos jogorvoslati eljárásban hozott bírói döntés ellen)
Soron kívüli eljárás.
.
Indítványozók típusa:érintett magánszemély vagy szervezet
.
Előadó alkotmánybíróra szignálás napja: 2019.06.11
.
Indítvány befogadás:
.
Indítvány befogadva.
.
Befogadás dátuma:
.
2019.06.13
.
Az indítvány lényege:
Az indítványozó – az Abtv. 27. § és a Ve. 233. § alapján – a Kúria Kvk.II.37.706/2019/4. számú végzése alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.
Az indítványozót (FIDESZ-KDNP) az NVB az Európai Parlament tagjainak 2019. évi választásán jelölő szervezetként nyilvántartásba vette. Az indítványozó kampánytevékenységet végez, a Fidesz-KDNP programját népszerűsíti. A Kálvin-téri aluljáróban az indítványozó logóival ellátott aláírásgyűjtő pultnál az indítványozó képviseletében két személy kampánytevékenységet folytatott, amelyet videón rögzítettek. A videofelvétel tanúsága szerint az aláírás gyűjtésére szolgáló aláíróívek nem a Választási Iroda által kiadott, a jelöltállításhoz szükséges aláírások gyűjtésére szolgáló ajánlóívek voltak, hanem Orbán Viktor programját támogató aláírásokat gyűjtöttek és a videofelvételt készítő személy kérésére az aktivisták a támogató aláírások gyűjtéséhez az adatkezelési tájékoztatót nem tudták bemutatni.
2019. április 11-én a kérelmező (Momentum Mozgalom) kifogást nyújtott be az NVB-hez, mivel álláspontja szerint az aktivisták nem az EP választásokon való jelöltállítás céljából gyűjtöttek aláírásokat, megtévesztően jártak el, amellyel pedig megsértették a választás tisztaságának megóvása, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási eljárási alapelveket. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) a kifogást határozatában elutasította, az NVB a fellebbezést érdemi vizgsálat nélkül elutasította. A Kúria ezen határozatokat megváltoztatta, a a kérelmező (Momentum Mozgalom) kifogásának részben helyt adott és megállapította, hogy a Fidesz-KDNP magatartásával megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Az Alkotmánybíróság a Kúria ezen határoztatát a 16/2019. (V. 14.) AB határozatával megsemmisítette. A megismételt eljárásban a Kúria az FVB határozatát helybenhagyta. A Kúria ezen határozata ellen a Momentum Mozgalom nyújtott be alkotmányjogi panaszt. Az Alkotmánybíróság a IV/862/2019. számú ügyben hozott határozatával a Kúria ezen döntését is megsemmisítette. A megismételt eljárásban a Kúria – ezen alkotmányjogi panaszban támadott végzésével – az NVB határozatát megváltoztatta, a kérelmező (Momentum Mozgalom) kifogásának részben helyt adott, és megállapította, hogy az indítványozó (Fidesz-KDNP) megsértette a Ve. 2. § (1) bekezdés e) pontját.
Az indítványozó szerint a Kúria döntésével sérti a véleménynyilvánítás szabadságát mivel ezen jogot az indítványozó képviseletében eljárt személyeknek tulajdonított kijelentések jogsértő jellegére tekintettel korlátozta. Az alapjog korlátozására alaptalanul került sor, a Kúria alaptörvény-ellenesen találta a korlátozást szükségesnek és arányosnak. a tisztességes eljáráshoz való jog sérelme pedig abban áll, hogy a Kúria nem kereste meg az indítványozót annak érdekében, hogy nyilatkozatot tegyen az eljárásban. .
.
Támadott jogi aktus: Kúria Kvk.II.37.706/2019/4. számú végzése


Leave a Reply 150 megnézve, 1 alkalommal mai nap |