< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Orbánt szétcincálták a Kossuth Rádióban – igen jól olvasod!

| Mobile | RSS

Orbánt szétcincálták a Kossuth Rádióban – igen jól olvasod!

OLKT.hu

Szerző: O.L.K.T.

Erős cenzúrának vetette alá valaki – fogalmam sincs ki az a bátor ember – a miniszterelnök pénteki Kossuth Rádióban elhangzott interjúját.

Nyilván hosszas mérlegelés után dönthettek úgy a kormányzati körök, hogy lényegében meghamisítják Orbán nyilatkozatát, és kihagyják belőle azt a népi kiszólást, amely a néppárti bölcsek magyarországi látogatására vonatkozott. A kormányfő ugyanis a következő szavakat használta velük kapcsolatban:

„NEM FOGADOM EL, HOGY IDEJÖNNEK, ÉS MINT A LÓVÁSÁRBAN, MEGVIZSGÁLJÁK A FOGAINKAT. EZ EGY ORSZÁG”. 

Ez a mondat kimaradt a Magyar Nemzet tudósításából, és a kormány.hu beszámolójából is. Helyette a következő szöveg jelent meg: A háromtagú néppárti bizottságról szólva a miniszterelnök úgy nyilatkozott, egyenrangú félként tárgyalnak velük, a kérdés az lesz, melyik fél mit akar, és összeegyeztethetőek-e a célok.

A teljesen független Magyar Nemzetben szó szerint ugyanez a mondat jelent meg. Sehol egy lóvásár, sehol egy fog.

Bölcs kremlinológusok bizonyára eljutnak a megfelelő következtetésig, hogy vajon mi történhetett a rádió-interjú után; ki és mi alapján döntött úgy, hogy az erősen konfrontatív megnyilatkozást alaposan letompítja, egy kompromisszumra készülő állami vezető szavaivá szelídíti. Mi nem vagyunk kremlinológusok, annyit azonban megállapíthatunk: a változtatásnak, használjuk az előbbi kifejezést, a szelídítésnek oka van.

A tanácsadói csapat nem akarta, hogy odaát, a Néppártban azt érzékeljék, hogy Orbán újra támad, másként: nem tiszteli eléggé a néppárti bölcseket. Ami mellesleg két dologra utal: egyrészt arra, hogy ezek az emberek még mindig a pártállami sajtóirányítás világában élnek: azt hiszik, hogy ha a kormányhoz tartozó médiában mást írnak, mint a valóság, az átírja a múlt történéseit is, azaz az eredeti szöveg nem jut el azokhoz, akikről szólt. De könnyen lehet – és ez a másik megoldás -, hogy pont egy ilyen kis átlátható manipulációval akarják jelezni: nem úgy van az, nincs itt semmi támadás, otrombaság, csak egy népi kiszólás hangzott el, valójában pedig Orbán tárt karokkal várja a néppárti küldöttség tagjait.

Szóval jöjjenek csak, beszéljük meg a közös dolgainkat, és megtaláljuk a közös megoldást, a közös hangot.
Mellesleg ebből a rádióbeszédből is pontosan kirajzolódik a kormányfő kétarcúsága, ha úgy tetszik pávatánca. Van egy hangja a népnek, és van egy Európának. A népnek azt mondja, hogy másodlagos kérdés hova tartozik a Fidesz – szerinte Magyarország -,odakint pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy bennmaradhasson az Unió vezető csoportjában. „Nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert akkor kiszolgáltatjuk magunkat a brüsszeli bürokratáknak” – hangoztatja a rádióban, közben pedig szépen eltáncol azoktól, akiknek korábban hűségesküt tett.

Mindazonáltal ez a mondat önmagában bemutatja nekünk Orbán Viktort: számára a politika csak taktika. Szó nincs elvekről, barátságról, összefogásról, nota bene adott szóról. Nincs, mert nem lehet lecövekelni egyetlen helyre. Vagyis simán megalapozza az erkölcsöt nélkülöző mozgását; minden csak a brüsszeli bürokraták miatt van, nehogy kiismerjenek bennünket.

Mi tudjuk róluk, hogy bürokraták, és mint ilyenek bevándorláspártiak, keresztény ellenesek, és képtelenek önálló nemzetekben gondolkodni, ők azonban nem tudnak velünk mit kezdeni, mert állandó mozgásban vagyunk. Ráadásul nálunk az erő is – ezt megint csak ebből a rádiószózatból tudhattuk meg, Vagyis Orbán visszatalált önmagához, az EP választás előtti énjéhez – idehaza.

Nálunk az erő, mi vagyunk az Unió motorjai – na jó, egy kicsit a V4-ekkel közösen -, erősebbek vagyunk, mint Franciaország, éppen ezért mi fogjuk megválasztani, kik is lehetnek Európa vezetői. Hosszú listával megyünk, mondá a miniszterelnök, ami ugye megint szép példája a kettős beszédnek. Egyfelől úgy hangzik, mintha tényleg mi döntenénk, másfelől viszont a hosszú listába igazán mindenki belefér. Odaülünk majd a tárgyaló asztalhoz – már ha éppen odaengednek bennünket –és megvizsgáljuk a jelölteket. Ott ugyanis kénytelenek lesznek kimutatni a foguk fehérjét.

Mint egy lóvásárban.

Szerző.: Németh Péter

Leave a Reply 138 megnézve, 1 alkalommal mai nap |