< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Újra trükközik a kormány az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bérének emelésével((Il governo sta di nuovo ingannando aumentando i salari degli operatori sanitari e delle infermiere

| Mobile | RSS

Újra trükközik a kormány az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bérének emelésével((Il governo sta di nuovo ingannando aumentando i salari degli operatori sanitari e delle infermiere

Képünk illusztráció
Fotó: Népszava

Kiderült, hogy ez nem egy új béremelés, hanem az a 8 százalék, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kabinet. Az érdekvédők azonnali egyeztetést kérnek.

Azonnali egyeztetést kérnek a kormánytól az egészségügy érdekvédői, miután a Magyar Közlönyben megjelent pénteken, majd egy nap múlva Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is bejelentette: 8 százalékkal emelik a szakdolgozók és a védőnők bérét. Azóta az érdekvédők számára az is kiderül: ez nem egy új béremelés, hanem az a 8 százalék, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kormány. A most bejelentett emelés fedezete 15 milliárdot igényel a költségvetésből a következő 6 hónapban. Ez azért érdekes, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május közepén még arról beszélt: a mostani emelés 35 milliárdba kerül majd. Vagyis az érintettek okkal következtethettek arra, hogy jóval, magasabb, akár mintegy 16,5 százalékos béremelésre is számíthatnak az idén.
A most bejelentett, júliusi nyolc százalékos emeléssel sem éri el a szakdolgozók mintegy 15 százalékának a fizetése a garantált bérminimumot – ez idén 195 ezer forint –, így ezért most bérkiegészítést kapnak.
– Ők valószínűleg meg sem érzik majd, hogy több lett a fizetésük – mondta a Népszavának Babonits Tamásné, a Magyar Szakdolgozói Kamara általános alelnöke. Hozzátette: a kormányzati bejelentés köszönő viszonyban sincs azzal a bértáblával, amiről négy hónapig velük tárgyaltak, és amit – tudomása szerint – a közigazgatási egyeztetés is jóváhagyott. Szombat óta tagjaik közül rengetegen jelezték az elégedetlenségüket. Mint mondta, a stratégiai partnereikkel felvették a kapcsolatot, hogy egyeztessenek a további lépésekről. A kamara nem csak a béremelés miatt elégedetlen, mert más – például a munkaruha-juttatással kapcsolatos – ígéretek sem teljesültek. Pedig a kamara még a modellek kiválasztásában is részt vett. Azóta viszont nem hogy nem érkezett meg a munkaruha, nyolc hónapja még csak szó sem esett erről. Babonits Tamásné szerint az ágyak mellett már most is 30-35 százalékkal kevesebb ápoló dolgozik, mint amennyire szükség lenne a működés minimális feltételeinek a biztosításához. Hozzátette: a magánellátás is csak a diagnózis felállításáig tökéletes, aztán keresni kell egy kórházat. Ápolónő meg már a magánkórházakban sincs, vagy jóval kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Vegyes érzésekkel fogadták a védőnők is Horváth Ildikó államtitkár szombati bejelentését. „Örülünk annak, hogy végre a védőnők is az ágazati bértábla alapján kaphatják a fizetésüket, melyet 2013-óta várunk – kommentálta a döntést Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, de ezen a területen sem egyértelmű, mi lesz a 8 százalékos béremelés alapja. Eddig ugyanis a védőnők alapbérét a Munka Törvénykönyvéből levezethető szabályok alapján határozták meg, így a nagy többség a diplomás garantált bérminimumot és néhány tízezer forintnyi pótlékot, illetve illetménykiegészítést vitt haza. A kormányzati rendelkezés azt írja elő, hogy a szakmai bértáblában szereplő összegnél nem kaphatnak kevesebbet, viszont nem egyértelmű, hogy mi lesz a pótlékok, illetménykiegészítések sorsa. A bejelentett béremelés csak akkor jelent fizetés többletet a védőnők esetében, ha a pótlékokkal növelt bérre kapják meg a nyolc százalékot. Az egyesület a helyzet tisztázásához állásfoglalást kért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.

fecsego.eu/népszava online

Il governo sta di nuovo ingannando aumentando i salari degli operatori sanitari e delle infermiere
17 giugno 2019 | commenti | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Notizie di Chattering
La nostra illustrazione
Foto di Népszava

Si è scoperto che questo non è un nuovo aumento di stipendio, ma l’8 per cento per il quale il Governo si è impegnato nel 2016. Gli intervistatori stanno chiedendo una consultazione immediata.

Consultazione immediata con il governo sui sostenitori dell’assistenza sanitaria dopo essere stato pubblicato nella Gazzetta d’Ungheria venerdì, e il giorno dopo, Ildikó Horváth, Segretario di Stato per la Salute, ha annunciato: aumento dell’8% dei salari per i lavoratori e gli infermieri. Da allora, i sostenitori hanno anche scoperto che questo non è un nuovo aumento di stipendio, ma l’8 per cento che il governo ha impegnato nel 2016. La copertura ora annunciata richiederà 15 miliardi di dollari dal budget per i prossimi 6 mesi. Questo è interessante perché Gergás Gulyás, Primo Ministro del Primo Ministro, ha parlato a metà maggio: l’attuale aumento costerà 35 miliardi. In altre parole, le parti interessate hanno motivo di concludere che quest’anno possono aspettarsi un aumento salariale molto più elevato, fino a circa il 16,5%.
Con il nuovo aumento dell’8% annunciato a luglio, il 15% circa dei lavoratori è al di sotto del salario minimo garantito – 195.000 fiorini di quest’anno – quindi ricevono ora un supplemento di salario.
“Probabilmente non sentiranno nemmeno che il loro stipendio è aumentato”, ha detto Tamásn Babonits, vicepresidente della Camera degli specialisti ungherese, a Népsawa. Ha aggiunto che l’annuncio del governo non ha alcun rapporto affermativo con il tavolo dei salari che hanno negoziato con loro per quattro mesi e che, a sua conoscenza, è stato approvato anche dalla pubblica amministrazione. Da sabato, molti dei loro membri hanno riferito la loro insoddisfazione. Come ha detto, hanno contattato i loro partner strategici per discutere ulteriori passi. La Camera non è solo insoddisfatta dell’aumento dei salari, perché altre promesse, come l’indennità per gli indumenti da lavoro, non sono state soddisfatte. Eppure la camera era anche coinvolta nella selezione dei modelli. Da allora, però, non sono arrivati ​​vestiti da lavoro, non è nemmeno stata questione di otto mesi. Secondo Tamás Babonits, il 30-35 percento in meno di infermieri sta già lavorando accanto ai letti di quanto sarebbe necessario per garantire le condizioni minime di funzionamento. Ha aggiunto che l’assistenza privata è perfetta solo fino alla diagnosi, e quindi devi cercare un ospedale. Infermieri e ospedali privati ​​non sono, o molto meno del necessario. Le infermiere hanno anche ricevuto l’annuncio del segretario di Stato Ildikó Horváth sabato. “Siamo lieti che le infermiere possano finalmente ottenere il loro stipendio sulla base del tavolo degli stipendi dell’industria, che abbiamo atteso dal 2013”, ha commentato Ágnes Csordás, presidente dell’Associazione delle forze di difesa ungheresi, ma non è chiaro in quest’area quale sarà la base per l’aumento degli stipendi dell’8%. Finora, gli stipendi base delle infermiere sono stati determinati sulla base delle regole derivanti dal Codice del lavoro, quindi la stragrande maggioranza del laureato ha portato a casa il salario minimo garantito e alcune decine di migliaia di fiorini o supplementi. La disposizione del governo stabilisce che l’importo indicato nella tabella degli stipendi non può essere inferiore, ma non è chiaro quale sarà il destino degli integratori e degli integratori di stipendio. L’aumento salariale riportato rappresenta solo un’eccedenza di stipendio per gli infermieri se ricevono l’8% del loro stipendio più gli stipendi. L’Associazione ha richiesto una risoluzione del gestore del Fondo nazionale di assicurazione malattia per chiarire la situazione.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 157 megnézve, 1 alkalommal mai nap |