< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, Fecsegő hírek / Blog article: Orbánnal tárgyalt a boszniai elnök, de a közmédia majdnem elfelejtett szólni)))Предсједник Босне је расправљао о Орбану, али су јавни медији готово заборавили да говоре

| Mobile | RSS

Orbánnal tárgyalt a boszniai elnök, de a közmédia majdnem elfelejtett szólni)))Предсједник Босне је расправљао о Орбану, али су јавни медији готово заборавили да говоре

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnökét – számolt be az MTI kedden, több mint két órával azután, hogy Orbán és Dodik sajtótájékoztatóját élőben közvetítette a szerb sajtó, és több mint 40 perccel azután, hogy az egyébként lényegében titkolt találkozóról kiszivárgott hírek megjelentek a 444.hu portálon.
A sajtótájékoztatóra meghívót a magyarországi szerkesztőségek nem kaptak, és – mint azt a portál írja – amikor külföldi hírügynökségek munkatársai érdeklődtek utána reggel, a kormány felől azt a választ kapták, hogy nem is lesz ilyen sajtótájékoztató. A találkozó tényéről pedig a közmédia mellett a kormány.hu sem írt, noha a 444.hu úgy tudja: Áder János is beszélt Dodikkal. Ám még a köztársasági elnök nyilvános programjában sem szerepelt az eszmecsere.Sőt, a szerb sajtó szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is tárgyalt a szerb politikussal. Nem hivatalos információk szerint szerint a magyar politikusok
arról győzködték Dodikot, hogy ne akadályozza a NATO és Bosznia-Hercegovina közeledését.Állítólag államfőknek kijáró biztosítással, 16 autóból álló konvojjal érkezett Magyarországra Dodik. A politikust különben a szerb nacionalizmus meghatározó alakjaként, és Vlagyimir Putyin orosz elnök feltétlen szövetségeseként tartják számon. 2017-ben az USA szankciós listájára került, a boszniai háborút lezáró daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt. Dodik nagy híve Radovan Karadzicnak, a háborús bűnei miatt életfogytiglani börtönre ítélt szerb hadúrnak is. 

“Orbán: intenzív kapcsolatokat kell kiépíteni Budapest és Banja Luka között”

A Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről is megállapodott Orbán és Milorad Dodik, derül ki végül is a közmédia beszámolójából. A találkozó után a magyar kormányfő kijelentette: Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország egysége erősödjön, és hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval, ezért a magas szintű kapcsolatok további erősítéséről állapodtak meg.
Tárgyaltak továbbá Magyarországnak a Bosznia-Hercegovinában élő szerbekkel való kapcsolatáról is, rögzítve: Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával – ami a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központja – is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.”Mi az európai integrációs úton szeretnénk továbbmenni” – hangoztatta, és köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációs törekvéseit. Az elnök méltatta a jól fejlődő magyar-szerb kapcsolatokat, amivel a boszniai szerbeknek is további lehetőségek nyílnak az együttműködésre.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina két, nagy önállósággal rendelkező entitásból áll. Ezek egyike a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, a másik pedig a főként szerbek lakta Szerb Köztársaság. A kettőt egy korlátozott jogkörű központi kormány köti össze.

fecsego.eu/népszava online

Предсједник Босне је расправљао о Орбану, али су јавни медији готово заборавили да говоре
19 иунь 2019 г. | цомментс | еуропарл.еуропа.еу/невс/ен, Цхаттеринг Невс

Виктор Орбан је поздравио Милорада Додика, серијског српског предсједника трочланог босанског државног предсједништва, у манастиру Кармелић, изјавио је МТИ у уторак, више од два сата након што је српска штампа уживо пренијела Орбанову и Додикову конференцију за новинаре и више од 40 минута након саопштења. у супротном, на порталу 444ху појавиле су се вијести које су изашле из суштински тајног састанка.
Мађарски медији нису примили позив на конференцију за новинаре, и – како пише портал – када су стране новинске агенције заинтересоване за јутро, влада им је рекла да неће бити такве конференције за штампу. Поред јавних медија, влада није писала о чињеници састанка, иако 444ху каже: Јанос Адер је такође разговарао са Додиком. Међутим, чак ни у јавном програму председника Републике није било размене мишљења, а осим тога, према писању српске штампе, Петер Сзијјарто је разговарао ио српском политичару са министром спољних послова. Према незваничним информацијама, мађарски политичари кажу
Додик је увјерен да не омета приближавање НАТО-а и Босне и Херцеговине, а наводно су шефови држава стигли у Мађарску с конвојем од 16 конвоја, Додиком. У супротном, политичар се сматра одлучујућом фигуром српског национализма и безусловним савезником руског председника Владимира Путина. Он је 2017. године стављен на америчку листу санкција, блокирајући проведбу Дејтонског мира који завршава рат у Босни. Он је велики заговорник Радована Караџића, српског ратног заповједника који је због ратних злочина осуђен на доживотни затвор.
“Орбан: снажне везе између Будимпеште и Бања Луке”

Орбан и Додик Милорад су се такођер сложили око успостављања интензивних политичких и економских односа између Мађарске и Републике Босне у Босни, и коначно долази из медијског извјештаја. Након састанка, мађарски премијер је изјавио да Мађарска треба да настави да подржава напоре Босне и Херцеговине на јачању јединства земље и одржавању најбољих могућих односа са Европском унијом, те се сложио да додатно ојача односе на високом нивоу.
Разговарали су ио односима Мађарске са Србима који живе у Босни и Херцеговини, рекавши: Будимпешта, осим Сарајева, такођер гради интензивне политичке и економске односе са Бања Луком, владиним центром Српске Републике Босне, јер њихов садашњи ниво није адекватан.

Додик Милорад је објаснио да су Срби у Мађарској обавијештени да је мађарска држава учинила све да се њихова ситуација учини много бољом него раније. Он је нагласио да између Босне и Херцеговине и Мађарске нема отворених питања: “Желимо ићи даље на путу европских интеграција”, казао је он и изразио захвалност Мађарској на подршци напорима Босне и Херцеговине на интеграцији. Предсједник је похвалио добро развијене мађарско-српске односе, што босанским Србима даје више могућности за сарадњу.
Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета са високом аутономијом. Једна од њих је Федерација Босне и Херцеговине, углавном настањена Босанцима и Хрватима, а Република Српска, углавном Срби. Њих двоје повезује централна влада са ограниченим овластима.

фецсего.еу/непсзава онлине

Leave a Reply 163 megnézve, 1 alkalommal mai nap |