< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Harari: EU nélkül román–magyar háború is jöhetne))Harari: Bez EU by mohla být rumunsko-maďarská válka

| Mobile | RSS

Harari: EU nélkül román–magyar háború is jöhetne))Harari: Bez EU by mohla být rumunsko-maďarská válka

Farkas György

szerző:Farkas György újságíró. Az izraeli sztártörténész szerint az európaiak természetes állapotnak tartják a békét, pedig nem az.

Yuval Noah Harari szerint nem lehetne kizárni egy háborús konfliktust Románia és Magyarország között, ha az Európai Unió összeomlana. A világhírű történész Dilema Veche hetilapnak adott interjújából a Krónika.ro emelte ki a meghökkentő megállapítást.

A jeruzsálemi Héber Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója a kelet-európai demokráciák állapotát firtató kérdésre azt felelte, sokszor szakadék választja el a várakozásokat a valóságtól. Ez különösen igaz olyan forradalmak idején, mint amilyenek Európa e térségében zajlottak a kommunizmus megdöntésekor. Ezeket a várakozásokat rövid idő alatt nem lehet megvalósítani, ami az emberek illúzióvesztéséhez vezet.

A világhírű történész úgy vélte, a boldogság nem feltétlenül a külső feltételektől függ, az annak függvénye, mire vágysz és mi az amid van. Az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik, de az emberek csak ritkán gondolnak erre, a békét közhelyes dolognak, nem nehezen megszerzett drága ajándéknak tartják.

Főleg a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, mert a békét természetes állapotként fogják fel.

Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között.

A történész a napokban Bukarestben tartott előadást, korábban pedig Budapesti előadásán is hangsúlyos téma volt a nacionalizmus, amelyet szerinte nem szabad „abszolút gonosznak” tekinteni.

Professor Yuval Noah Harari, author and Professor of History at the Hebrew University of Jerusalem, speaks about themes from his new book 'Homo Deus: A Brief History of Tomorrow' on September 8, 2016 at the Dancehouse Theatre as part of the Manchester Literature Festival in Manchester, England. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)

A CEU-n adott elő a világ egyik leghíresebb történészeYuval Noah Harari a nacionalizmusról beszélt.

A sztártörténész korábban lapunknak is adott interjút. Azt mondta, a nacionalizmus akkor lesz rosszá, ha az idegengyűlölet válik fontossá. Evolúciós okokból óvatosabbak vagyunk azokkal, akik nem beszélik a nyelvünket, máshogy viselkednek, de tenni kell azért, hogy legyőzzük ezeket a mélyen gyökerező érzéseket.

A XXI. században együtt kell működni másokkal, ha túl akarunk élni. Nem minden evolúciós örökség jó örökség, sok pusztító érzést örököltünk őseinktől. Nem vagyunk szentek, tennünk kell magunk jobbításáért

Harari: A legkorruptabb politikusok a leghangosabb idegengyűlölőkYuval Noah Harari izraeli sztártörténészért egyszerre rajong Bill Gates, Barack Obama és Orbán Viktor. Interjúnkban szuperoligarchákról, nukleáris háborúról és nacionalizmusról beszélgettünk, de szóba került az is, hogy tényleg meghívta-e Orbán beszélgetni.

fecsego.eu/hír24

Harari: Bez EU by mohla být rumunsko-maďarská válka

  1. června 2019 | připomínky europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News

György Farkas

autor: György Farkas novinář. Podle izraelského hvězdného historika považují Evropané mír za přirozený stát, i když tomu tak není.

Podle Yuval Noah Harari by válečný konflikt mezi Rumunskem a Maďarskem nebyl vyloučen, kdyby se Evropská unie zhroutila. Krónika.ro ve svém rozhovoru se světově proslulým historikem Dilemou Vechem zdůraznil ohromující prohlášení.

Instruktor na Historickém ústavu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě odpověděl na otázku o stavu demokracie ve východní Evropě a často odděluje očekávání od skutečnosti. To platí zejména v dobách revolucí, které se konaly v této oblasti Evropy, kdy byl komunismus svržen. Tato očekávání nelze realizovat v krátké době, což vede ke ztrátě iluze lidí.

Světově proslulý historik věřil, že štěstí nemusí nutně záviset na vnějších podmínkách, záleží na tom, co si přejete a na čem je amid. Evropané dnes žijí v nejklidnějším období historie, ale lidé si to jen zřídka myslí, považují mír za samozřejmost, nikoli za drahý drahý dar.

Zaměřují se především na ekonomické problémy, protože mír je vnímán jako přirozený stav.

Pokud by se Evropská unie zhroutila, znovu se objeví možnost vypuknutí válek. Mohlo by dojít ke konfliktu mezi Maďarskem a Rumunskem.

Historik měl v minulosti přednášku v Bukurešti a nacionalismus byl důležitým tématem v jeho dřívějším vystoupení v Budapešti, což řekl, že by neměl být považován za „absolutní zlo“.
Profesor Yuval Noah Harari, profesor historie na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, hovoří o tématech z jeho nové knihy „Homo Deus: Stručná historie zítřka“ 8. září 2016 v divadle Dancehouse v rámci festivalu Manchester Literature Festival v Manchesteru, Anglie. (Foto: Jonathan Nicholson / NurPhoto)

Jeden z nejslavnějších historiků na světě, CEU a Noah Harari mluvili o nacionalismu.

Hvězdný historik s námi už dříve hovořil. Řekl, že nacionalismus by byl špatný, kdyby se stala důležitou xenofobie. Z evolučních důvodů jsme opatrnější s těmi, kteří nehovoří našim jazykem, chovají se jinak, ale musíme tyto překonané pocity překonat.

XXI. Pokud chceme žít dál, musíme s ostatními spolupracovat ve 20. století. Ne všechny evoluční dědictví jsou dobrým dědictvím, zdědili jsme mnoho devastujících pocitů našich předků. Nejsme svatí, musíme udělat pro sebe

Harari: Nejskorumpovanější politici nejhlasitějšího historika historicky nejhezčího xenofobního Yuval Noah Harariho, Bill Gates, Barack Obama a Viktor Orbán. V našem rozhovoru jsme hovořili o super-oligarchu, jaderné válce a nacionalismu, ale diskutovalo se také o tom, zda skutečně pozval Orbana k rozhovoru.

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 141 megnézve, 1 alkalommal mai nap |