< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Negyedmillió ember tüntetett Csehországban, mert a miniszterelnök környezetéhez uniós pénzek kerültek)))Čtyři miliony lidí v České republice protestovaly, protože fondy EU přišly do prostředí premiéra

| Mobile | RSS

Negyedmillió ember tüntetett Csehországban, mert a miniszterelnök környezetéhez uniós pénzek kerültek)))Čtyři miliony lidí v České republice protestovaly, protože fondy EU přišly do prostředí premiéra

– szerző: MTI

Andrej Babis kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelték vasárnap Prágában.

Az 1989-es rendszerváltás óta ez volt a legnagyobb utcai tüntetés Csehországban, becslések szerint csaknem 250 ezer vett részt rajta.

A miniszterelnököt, aki Csehország második leggazdagabb embere, a cseh rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már javasolta a vádemelést is. A főügyész azonban, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott. A csehországi belpolitikai helyzetet bonyolítja az Európai Bizottság néhány hete nyilvánosságra került számvevőszéki jelentése is, amely összeférhetetlenséget állapított meg a kormányfő politikai és vállalkozói tevékenysége között.

Babis a bírálatokat elutasítja és ismételten azt állítja: nem áll fent összeférhetetlenség, mert cégeit, az Agrofert Holdingot 2017 februárjában az érvényes törvény értelmében vagyonkezelő alapokba helyezte.

Ellenzéki tüntetés Csehországban

Ellenzéki tüntetés CsehországbanFotó: Petr David Josek

“Harminc éve szabadságban és demokráciában élünk, az embereknek joguk van a véleménynyilvánításra” – mondta Babis vasárnap még a tüntetés előtt újságíróknak. “Bánt azonban, hogy az emberek olyasmi ellen tüntetnek, ami nem történt meg, és nem fog megtörténni” – jegyezte meg. Hozzátette: a tiltakozók állításainak többsége nem is igaz.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

A prágai tüntetést a Millió pillanat a demokráciáért civil társulás szervezte. A Letná téri tüntetésen és a hírtelevízióban elhangzott beszédekben többen a magyar kormányt is bírálták.

Szombaton este Milos Zeman köztársasági elnök is fogadta Andrej Babist, és támogatásáról biztosította őt.

fecsego.eu/168óra

Čtyři miliony lidí v České republice protestovaly, protože fondy EU přišly do prostředí premiéra

  1. června 2019 | připomínky europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News

Podle MTI

Premiér Andrej Babis a Marie Benesová požadovali odstoupení ministra spravedlnosti a zachování nezávislosti českého prokurátora v Praze v neděli.

Od změny režimu v roce 1989 se jedná o největší pouliční demonstraci v České republice s odhadem téměř 250 000 účastníků.

Český premiér, druhý nejbohatší muž v České republice, má podezření na zneužití peněz EU a již navrhl trestní stíhání. Generální prokurátor, který může tento krok učinit, však ještě neoznámil. Situaci v oblasti vnitřní politiky ČR komplikuje zpráva Účetního dvora zveřejněná před několika týdny, která odhalila střet zájmů mezi politickou a podnikatelskou činností předsedy vlády.

Babis kritiku kritizuje a opakuje, že neexistuje žádný střet zájmů, protože své společnosti, společnost Agrofert Holding, umístily v únoru 2017 na základě zákona o důvěře podle platného práva.
Protestní protest v České republice

Opozice v České republiceFoto: Petr David Josek

“Žijeme ve svobodě a demokracii po dobu třiceti let, lidé mají právo vyjádřit své názory,” řekl Babis novinářům v neděli před demonstrací. „Je to však proto, že lidé demonstrují něco, co se nestalo a nestane se,“ poznamenal. Dodal, že většina tvrzení protestujících nebyla pravdivá.

Podle zprávy Evropské komise jsou granty pro Agrofert v rozporu s platnými zákony a předpisy, protože Andrei Babis má nadále vliv na svou dřívější společnost a může ovlivňovat a ovlivňovat rozdělování prostředků EU jako premiéra.

Občanská společnost Million Moment of Democracy uspořádala pražskou demonstraci. V projevech na Letenské náměstí a ve zpravodajské televizi kritizovala maďarská vláda i několik lidí.

V sobotu večer obdržel prezident Miloš Zeman Andreje Babiše a ujistil ho o jeho podpoře.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |