< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Óvodaszigor: szürreális kormánytervek beláthatatlan következményekkel

| Mobile | RSS

Óvodaszigor: szürreális kormánytervek beláthatatlan következményekkel

2019. június 24. | hozzászólás | Közélet
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava

A szakszolgálatokban ma sincsenek elegen, a kollégák túlterheltek, félő, hogy több olyan gyerek is bekerül majd az iskolába, akik arra még nem lennének alkalmasak – mondta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke.

Szakmailag erősen kifogásolható az a törvénymódosító javaslat, ami megszüntetné a rugalmas iskolakezdést, és 6 éves koruk betöltése után a lehető legtöbb gyermeket kipenderítené az óvodákból. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke, Verba Attiláné szerint a mostani rendszer – amelyben az óvodapedagógusok a szülőkkel együttműködve is eldönthetik, egy gyermek kellően iskolaérett-e – kifogástalanul működik, semmi szükség a változtatásra. A kormány viszont azt tervezi, 6 éves kortól mindenkinek kötelezően iskolába kell mennie, ha erre végképp nem alkalmas, arról csak szakértői bizottság dönthet. A pedagógiai szakszolgálatoknak eddig „csak” a beilleszkedési, tanulási, pszichológiai vagy más problémákkal küzdő, illetve a sajátos nevelési igényű gyerekek esetében kellett szakvéleményt mondaniuk, de ha elfogadják a módosító javaslatot, minden esetben hozzájuk kell fordulni. – Szerintem ez rossz döntés lenne – mondta Verba Attiláné. A módosítás különösen azoknak a gyerekek a helyzetét nehezítené meg, akik a nyári hónapokban, nem sokkal iskolakezdés előtt töltötték be 6. életévüket. A szakember szerint a mostani rendszert épp azért alakították ki, hogy levegyék a felesleges terhet a szakbizottságokról azokban az esetekben, amikor mindenféle komplexebb vizsgálat nélkül megállapítható, a gyermek javát szolgálja-e, ha 6 évesen egy évet még az óvodában tölt. – A szakszolgálatokban ma sincsenek elegen, a kollégák túlterheltek, félő, hogy több olyan gyerek is bekerül majd az iskolába, akik arra még nem lennének alkalmasak. Ha ez megvalósul, beláthatatlan következményei lehetnek – fogalmazott Verba Attiláné. Nemcsak ezen változtatna a tervezet: szigorítanák a kötelező óvodáztatást is. Ma 3 éves kortól kötelező óvodába íratni a gyereket, de ha a szülő kérelmezi az óvodánál és a fenntartónál, egy (kivételes esetekben akár kettő) évet még otthon maradhat. A módosítás csak egy évet engedélyezne, amiről csak közigazgatási perben lehetne majd dönteni. – Az, hogy egy bíróság döntsön ilyen szakmai kérdésekről, szürreális – vélekedett a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke. Verba Attiláné azt is elmondta: a szakszervezettel minderről nem egyeztetett a kormány. 

Változatlan kompetenciák

Nem javult látványosan, de nem is romlott a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákok matematikai és szövegértési készsége – írta az Eduline oktatási portál a 2018-as a kompetenciamérés napokban nyilvánosságra hozott eredményei alapján. A szakképzésben sem változott a helyzet a korábbi évekhez képest, a legelszomorítóbb eredményeket most is a szakközépiskolások produkálták. Régiós szinten sincs nagy változás: továbbra is hatalmasak a területi különbségek, legrosszabb átlageredmények az észak-magyarországi és az észak-alföldi iskolákban születtek, a legjobbak a budapesti, nyugat-dunántúli és a közép-magyarországi régióban. Holott a kormány célja az iskolaközpontosítással, a Klebelsberg Központ létrehozásával épp az volt, hogy csökkentse az iskolák közötti különbségeket. Eddig nem sikerült. 

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |