< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A magyar kormány nem adott magyarázatot a dokumentum visszatartására.//Die ungarische Regierung hat die Aufbewahrung des Dokuments nicht erklärt.

| Mobile | RSS

A magyar kormány nem adott magyarázatot a dokumentum visszatartására.//Die ungarische Regierung hat die Aufbewahrung des Dokuments nicht erklärt.

Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához – írja az Euronews.

Az Európa Tanács “Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit.

A 2018-as jelentés volt a negyedik ilyen dokumentum. A Magyarországról szóló része elkészült ugyan, de annak közzétételét nem engedélyezte a kormány.

A kormány már tavaly is meggátolta a 2017-es dokumentum közzétételét.
“Nagyon nehéz Magyarországról beszélni, mert nem akarják megjelentetni a riportot. Ezért nem beszélhetünk a tényekről”
– mondta a szervezet vezetője, Marin Mrčela.

“De annyit elmondhatok, hogy Magyarország ellen is eljárás indult a nem megfelelő értékek miatt.“

A szervezet a saját szabályzata értelmében csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta.

A 2018-as GRECO jelentés kiemelten foglalkozik a korrupció megelőzésével a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek esetében. A portál megkérdezte, hogy a magyar kormány adott-e magyarázatot a dokumentum visszatartására.
“Nem adtak. És ez nagyon kiábrándító. Csak egy ilyen példa volt Magyarországon kívül, amely még ennél is komolyabb: az az ország nem tagja az Európa Tanácsnak, de a GRECO-nak igen: Fehéroroszország. Ők semmihez nem járultak hozzá. Magyarország két korábbi jelentés közzétételét jóváhagyta, de a 2017-es körhöz még hiányzik az engedély. Szerintem ez nem a jó szándék jele“
– tette hozzá Marin Mrčela.

Ennek ellenére a szervezet ajánlásokat tett a magyarországi parlamenti képviselők, bírák és ügyészek átláthatóságára vonatkozóan.
“Amit tudunk a GRECO-jelentésről, az alapján ez a jelentés meglehetősen kritikus a magyarországi korrupciós viszonyokat illetően. És vélhetőleg éppen ez a magyarázata annak, hogy nem járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához. Ez egyértelmű beismerése annak, hogy Magyarországon súlyos rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket és ezen belül kiemelten az európai uniós forrásokat. És a kormány ahelyett, hogy fellépne a korrupcióval szemben, megpróbálja a rossz híreket betiltani, vagy titokban tartani. “
– mondta Jávor Benedek EP-képviselő a következőket a jelentés visszatartásáról.

nepszava.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

forrás:Hírhatár

Die ungarische Regierung hat die Aufbewahrung des Dokuments nicht erklärt.

  1. Juni 2019 | Kommentare | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News
    Ungarn hat den Jahresbericht des Europarates über Korruption verpasst, weil die Regierung nicht zur Veröffentlichung der Sektion über Ungarn beigetragen hat, schreibt Euronews.

Der Europarat „Staaten gegen Korruption“ (GRECO) veröffentlicht seine Berichte jährlich.

Der Bericht von 2018 war das vierte Dokument dieser Art. Obwohl der Teil über Ungarn abgeschlossen war, erlaubte die Regierung seine Veröffentlichung nicht.

Im vergangenen Jahr hat die Regierung die Veröffentlichung des Dokuments von 2017 blockiert.
„Es ist sehr schwer, über Ungarn zu sprechen, weil sie den Bericht nicht veröffentlichen wollen. Deshalb können wir nicht über die Fakten sprechen. “
Sagte der Leiter der Organisation, Marin Mrchel.

“Aber ich kann Ihnen sagen, dass auch ein Verfahren gegen Ungarn wegen falscher Werte eingeleitet wurde.”

Die Organisation darf das Dokument nach ihren eigenen Regeln nur veröffentlichen, wenn es vom betreffenden Staat genehmigt wurde.

Der GRECO-Bericht 2018 befasst sich mit der Verhinderung von Korruption bei Parlamentariern, Richtern und Staatsanwälten. Das Portal fragte, ob die ungarische Regierung die Aufbewahrung des Dokuments erklärt habe.
„Das haben sie nicht. Und es ist sehr enttäuschend. Außerhalb Ungarns gab es nur ein Beispiel, was noch schwerwiegender ist: Dieses Land ist kein Mitglied des Europarates, aber GRECO hat es: Belarus. Sie haben zu nichts beigetragen. Ungarn hat der Veröffentlichung von zwei früheren Berichten zugestimmt, die Lizenz für 2017 fehlt jedoch noch. Ich denke, das ist kein Zeichen guter Absicht
Marin Mrčela hinzugefügt.

Dennoch gab die Organisation Empfehlungen zur Transparenz der ungarischen Parlamentarier, Richter und Staatsanwälte ab.
„Was wir über den GRECO-Bericht wissen, ist, dass dieser Bericht der Korruption in Ungarn sehr kritisch gegenübersteht. Und dies ist wahrscheinlich die Erklärung dafür, dass sie nicht zur Veröffentlichung des Berichts beigetragen haben. Dies ist eine klare Bestätigung dafür, dass schwerwiegende systemische Korruption in Ungarn die öffentlichen Mittel und insbesondere die EU-Mittel gefährdet. Und anstatt gegen Korruption vorzugehen, versucht die Regierung, die schlechten Nachrichten zu verbieten oder geheim zu halten. “

  • Benedek Jávor, MdEP, sagte über die Beibehaltung des Berichts.

nepszava.hu

Illustration

Foto von Shutterstock

Quelle: Hírhatár

Leave a Reply 65 megnézve, 1 alkalommal mai nap |