< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Ukrajna rávágta az ajtót az Európa Tanácsra az oroszok miatt((L’Ukraine a poussé la porte du Conseil de l’Europe pour les Russes

| Mobile | RSS

Ukrajna rávágta az ajtót az Európa Tanácsra az oroszok miatt((L’Ukraine a poussé la porte du Conseil de l’Europe pour les Russes

Ukrajna felfüggeszti munkáját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, tiltakozásképpen az ellen, hogy Oroszország visszakapta öt éve megvont szavazati jogát a szervezetben – jelentette be az ukrán delegáció vezetője kedden Strasbourgban az MTI szerint.

szerző:Szabó Dániel, Fotó: Getty Images

“Az ukrán küldöttség úgy döntött, az orosz küldöttség jogainak felfüggesztésével kapcsolatos kérdéseken kívüli beszünteti munkáját a parlamenti közgyűlésben” – írta Volodimir Arjev a Facebookon.

A magyar sajtó miatt is aggódik az Európa Tanács

Elengedték Putyin legnagyobb kritikusát

Egyúttal arról is beszámolt, hogy a kijevi törvényhozást a téma sürgős megvitatására, az új ukrán elnököt és a külügyminisztert pedig álláspontjuk egyértelmű kifejezésére kérik.

Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő csalódottságának adott hangot kedden a történtekkel kapcsolatban, és elmondta, hogy megpróbálta az ügyben országa mellé állítani Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt.

“Kár, hogy európai partnereink nem hallgattak meg bennünket, és így jártak el” – emelte ki.

A heves viták után keddre virradóra megszületett döntés megteremtette az alapját annak, hogy Oroszország a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet tagja maradhasson. A határozatot, amely gyakorlatilag feloldja az orosz delegáció ellen 2014-ben hozott szankciókat, 118:62 arányban fogadták el.

Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a közgyűlésben, két évvel azután, hogy küldöttségét a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget elcsatolása nyomán megfosztották szavazati jogától. Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat sem, a szervezet szabályai szerint viszont kizárhatják azt az országot, amely nem tett eleget két éven át ezen kötelezettségének.

Május elején Moszkva a konfliktus miatt meglebegtette azt a lehetőséget is, hogy kilép az Európa Tanácsból, és felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

fecsego.eu/napi gazdaság

L’Ukraine a poussé la porte du Conseil de l’Europe pour les Russes
25 juin 2019 | commentaires | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Nouvelles bavardes

L’Ukraine suspend ses travaux à l’Assemblée parlementaire du Conseil de l’Europe pour protester contre le retour de la Russie à l’organisation il ya cinq ans “, a déclaré mardi le chef de la délégation ukrainienne à Strasbourg, selon MTI. par Dániel Szabó, photo par Getty Images

“La délégation ukrainienne a décidé d’abandonner ses travaux à l’Assemblée parlementaire, en dehors des questions liées à la suspension des droits de la délégation russe”, a écrit Volodymyr Arjev sur Facebook.
Le Conseil de l’Europe s’inquiète également de la presse hongroise
Ils ont laissé partir le plus grand critique de Poutine

Dans le même temps, il a également déclaré que la législation de Kiev était invitée à débattre de cette question de toute urgence. Le nouveau président ukrainien et le ministre des Affaires étrangères sont invités à exprimer clairement leur position.

Volodymyr Zelensky a évoqué mardi la déception du nouveau chef de l’Etat ukrainien et a déclaré qu’il avait tenté de fonder la chancelière allemande Angela Merkel et le président français Emmanuel Macron sur la question.

“Il est dommage que nos partenaires européens ne nous aient pas écoutés et aient agi de la sorte”, a-t-il souligné.

La controverse qui a éclaté mardi après le débat houleux a permis à la Russie de rester membre de l’organisation paneuropéenne de 47 États membres. La décision, qui résout virtuellement les sanctions imposées à la délégation russe en 2014, a été adoptée dans un rapport de 118: 62.

La Russie a suspendu ses travaux à l’Assemblée générale en 2016, deux ans après que sa délégation ait été privée de son droit de vote à la suite de la saisie de la Crimée, détenue par la communauté internationale, en Ukraine. La délégation russe n’a pas payé de cotisation depuis 2017, mais selon les règles de l’organisation, elle peut exclure un pays qui n’a pas rempli ses obligations depuis deux ans.

Début mai, à la suite du conflit, Moscou a eu la possibilité de se retirer du Conseil de l’Europe et de mettre fin à la Convention européenne des droits de l’homme.

fecsego.eu/day farm

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |