< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu / Blog article: 3,4 százalékra csökkent a munkanélküliség szintje Magyarországon

| Mobile | RSS

3,4 százalékra csökkent a munkanélküliség szintje Magyarországon

2019. június 27. 10:40

Minden eddiginél alacsonyabbra, a 2010-es közel 12 százalékról 3,4 százalékra csökkent a munkanélküliség szintje, miközben tartósan 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon – jelentette ki Varga Mihály a KSH legfrissebb adatait kommentálva.

A pénzügyminiszter elmondta, a munkanélküliségi ráta nagyarányú csökkenése azt jelenti, hogy az Európai Unióban – holtversenyben Máltával – a negyedik legalacsonyabb mutatóval rendelkezik Magyarország.

A tárcavezető közölte: a kormány célja, hogy a munkanélküliség fokozatosan három százalék alá süllyedjen, elérve ezzel a teljes foglalkoztatottságot. Mint mondta, a rendelkezésre álló munkaerő-tartalék bevonása folyamatos, az álláskeresők, inaktívak és közfoglalkoztatottak versenyszférába történő közvetítését több eszközzel is támogatja a kormányzat. Az intézkedések hatására a munkanélküliségben eltöltött átlagos időtartam  nagymértékben csökkent, ami segíti a foglalkoztatottak számának további emelkedését.

Varga Mihály emlékeztetett, immár négy hónapja 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon a szezonalitás hatását kiszűrve, ami a munkavállalást ösztönző intézkedéseknek és a tartósan magas gazdasági növekedésnek köszönhető. A vállalkozások a munkaerő hatékonyabb felhasználásával reagálnak a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetre, ami egyrészt enyhíti a munkaerőpiac feszességét, másrészt megalapozza a termelékenység-javulással összhangban lévő bérfelzárkózás folytatódását. A hazai elsődleges munkaerőpiacon 84 ezres létszámbővülés történt egy év alatt, ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatottak száma 48 ezer fővel, mintegy 30 százalékkal csökkent.

(Pénzügyminisztérium)

Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |