< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Százezrekből bográcsozás – így tűnnek el a rászorulóknak szánt uniós pénzek

| Mobile | RSS

Százezrekből bográcsozás – így tűnnek el a rászorulóknak szánt uniós pénzek


Fotó: Facebook/DRVSZ Nagykanizsa

Feljelentésre készül az 50 milliót néhány órás eseményeken felélő DRVSZ miatt Hadházy Ákos.A Tiborcz-ügyhöz hasonló, többmilliárdos nagy EU-lenyúlások mellett ugyan kicsinek tűnő, de ugyanúgy rendszerszintű csalássorozat képe bontakozik ki a hazai EU-s pályázatokon, írja a 444.hu: emberek és szervezetek a legelesettebbeknek és legrászorultabbaknak, vidéki szegényeknek és romáknak szánt pénzeket csapolják meg. Ilyen a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége (DRVSZ) nevű szervezet ügye is szerintük, amire először Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet.
A 2002. óta létező DRVSZ folyamatosan indul uniós pályázatokon, a legkülönbözőbb témákban. Aktuálisan 270 millió forint értékű projektben vesznek részt, ezek közül az egyik legkisebb az 50 millió forintos, “Kopogok hangosan” névre hallgató. Ennek során a szervezet az összeg fejében 105 roma kulturális esemény megrendezését vállalta, azaz a programok darabonként majdnem 500 ezerbe kerülnek. Mint az ezekről kötelezően elkészített beszámolóikból kiderül, az eseményből

  • 27 olyan kiállítás volt, ami csak egyetlen órán át tartott;
  • 27 gitáros-éneklős akusztikus koncert is volt;
  • 15 roma mesterségeket és gasztronómiát bemutató rendezvény, gyakorlatilag bográcsozás; és
  • 12 felolvasás.

Volt még kirándulás gyerekekkel, megemlékezés és népismereti workshop is. A legtöbbször esetben nyilvánvalóan sokszorosan túlárazott rendezvényekről lehet szó a 444.hu és Hadházy szerint, ezek mindegyike megszervezhető lenne ugyanis fillérekből.
A DRVSZ úgy nyilatkozott: bérekre, utazásra, anyag- és eszközköltségekre valóban elment a pénz, és a bográcsozás például, ami közben széknek támasztott teknőket is lehetett nézni, tényleg került 219 800 forintba. A gitározós szabadtéri koncertet 153 ezerből hozták össze.
“Ez gyakorlatilag nem cáfolat, hanem beismerés”- reagált Hadházy. Szerinte semmiségekre fizettek ki gyakorlatilag 25 millió forint munkadíjat. A független képviselő hozzátette: “a feljelentést rövidesen írjuk”.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 53 megnézve, 1 alkalommal mai nap |