< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Trump mondja meg, ki vezesse Európát?)))rump dit à qui diriger l’Europe?

| Mobile | RSS

Trump mondja meg, ki vezesse Európát?)))rump dit à qui diriger l’Europe?

Donald Trump, az USA elnöke világossá tette, ki az a lehetséges jelölt az Európai Bizottság vezetésére, akit nem szeretne ezen a poszton látni. A megfigyelők négy forgatókönyvet látnak az uniós vezetői posztok elosztására, van köztük olyan, amely Trump tetszését is elnyerheti.

szerző:Komócsin Sándor, Fotó: AFP

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő akár a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján is megállapodhat az EU-s vezetői posztok leosztásáról – vélik a Financial Timesnak nyilatkozó elemzők. Ezzel tisztában lehet Donald Trump, az USA elnöke is, legalábbis a héten megüzente, kit nem szeretne az Európai Bizottság élén látni. “Utálja az USA-t!” – írta a dán Margrethe Vestagerről.

Weber mégsem bukott el? – Állóháború kezdődhet az EU-ban

Ezt a következtetést vélhetően abból vonta le, hogy a liberális politikus a jelenlegi Európai Bizottság versenyügyi biztosaként részt vett egyes amerikai technológiai vállalatok dollármilliárdos büntetésének kiszabásában. Az európai liberális pártszövetség szerint azonban jó munkát végzett, amelynek alapján jelölték az Európai Bizottság élére (spitzenkandidat), és ha nagyobb pártcsaládok jelöltjei kiütik egymást, van esélye a poszt elnyerésére. Trump örülhet, mert a úgy tűnik, nem túl nagy ez a sansz.

Egy francia, egy német

Az elemzők négy forgatókönyvet látnak az új uniós vezetők megválasztására – a döntést a június 30-ai uniós csúcsértekezletükön kellene meghozniuk az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek. Az első, hogy az Európai Bizottság élére egy francia, Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója kerül, cserébe az Európai Központi Bank (ECB) elnöke egy német, Jens Weidmann a Bundesbank elnöke lehet.

Az előbbit ugyan jól ismeri Merkel, mert az 1990-es években mindketten környezetvédelmi miniszterek voltak, ám Németországban “túlságosan franciának” tartják. Nem lenne szerencsés, hogy miután Macron megfúrja az Európai Néppárt (EPP) német jelöltjét, Manfred Webert a posztra, azonnal egy francia kerülne a jelöltlista élére. Weidmann esetén az a gond, hogy pénzügyi héja, így a dél-európai országokban nem igazán népszerű, s ezért kétséges, hogy Macron el tudná-e ezek vezetőivel fogadtatni, hogy ő legyen az európai jegybank következő elnöke.

Se francia, se német

A második forgatókönyv szerint a két legnagyobb európai uniós nemzet jelöltjei kiüthetik egymást, azaz az Európai Bizottság élére se Weber, se Barnier nem fut be. A kérdés az, ki jöhet helyettük? Felmerült Leo Varadkar ír miniszterelnök neve, miután elismerést szerzett azzal, hogy higgadtan kezelte a brexit ügyét. Lehet esélye Kristalina Georgievának, a Világbank igazgatójának, aki Berlinből és a kelet-közép-európai uniós tagországoktól kaphatna hátszelet.

Párizs a talonban tartja még Christine Lagarde IMF-igazgató jelelölését (aki volt francia pénzügyminiszter is), ugyanakkor gondot okozhat, hogy az EPP-hez tartozó miniszterelnökök ki akarnak tartani Weber mellett. Szerintük méltatlan és helytelen, hogy kalapból húzogatják ki a neveket ezekre a fontos posztokra, miközben háttérbe szorítják a régóta ismert jelölteket.

Csak az EPP ne!

Ha a német-francia alku borul, Macron fő célja az lehet, hogy az Európai Bizottságot ne az EPP-hez tartozó politikus vezesse. Az elmúlt 15 évben ez volt a helyzet. Ennek a forgatókönyvnek a része, hogy felmerülhet Vestager jelölése. Őt ugyan Merkel is elfogadja, ugyanakkor gondot okozhat a kancellárnak, hogy EPP-s kollégáival megértesse: ezúttal nem az ő pártcsaládjukból kerül ki az EU legfontosabb vezetői pozíciójának betöltője. Macronék a szocialisták spitzenkandidatját, Frans Timmermansot is pályára küldhetik a kispadról, ha így állhatják útját Webernek.

Mario forever!

Ha a két uniós nagyágyú nem tud dűlőre jutni egymással Oszakában, akkor elkezdhetnek röpködni az újabb és újabb nevek. Mark Rutte holland miniszterelnök folyamatosan tagadja, hogy pályára lépne – egyik embere szerint nem szeretné, ha távozása miatt összeomlana nagy nehezen összehozott kormánykoalíciója -, ám ha az EU leragad egy vezetőjelölési holtponton, akkor meggondolhatja magát.

A brüsszeli verebek Donald Tusk nevét is csiripelik: az Európai Tanács elnöke a bizottság élére “ejtőernyőzhet”, és felmerül egy másik “ejtőernyős” megjelenése is a színen. Mario Draghiról, az ECB elnökéről van szó, aki igen nagy tiszteletet váltott ki azzal, hogy 2012 nyarán egy mondattal (az ECB bármit megtesz annak érdekében, hogy megvédje a közös európai valutát) leállította az euró elleni spekulációt. Draghi talán Trumpnak is megfelelne: az amerikai elnök nemrég jegyezte meg, hogy jobb munkát végzett, mint Jerome Powell, az amerikai Fed elnöke (pedig őt Trump jelölte erre posztra 2018 elején).

fecsego.eu/napi gazdaság

Trump dit à qui diriger l’Europe?
28 juin 2019 | commentaires | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Nouvelles bavardes

Donald Trump, président des États-Unis, a précisé qui était le candidat potentiel à la direction de la Commission européenne qu’il ne voudrait pas voir à ce poste. Les observateurs voient quatre scénarios pour la répartition des postes de direction de l’UE, y compris ceux que Trump aime bien.

par Komócsin Sándor, Photo: AFP

La chancelière allemande Angela Merkel et le chef de l’Etat français Emmanuel Macron peuvent s’accorder sur l’attribution des positions de leadership de l’UE au G20 au sein du G20, les pays les plus influents du monde, selon le Financial Times, selon des analystes. Cela aidera Donald Trump, le président des États-Unis, à savoir au moins une fois par semaine qu’il ne veut pas être dirigé par la Commission européenne. “Il déteste les Etats-Unis”, a écrit Margrethe Vestager du Danemark.
Mais Weber a-t-il échoué? – Il peut y avoir une guerre permanente dans l’UE

Cette conclusion a probablement été tirée du fait que le politicien libéral, en tant que commissaire à la concurrence de la Commission européenne, participait aux milliards de dollars d’entreprises technologiques américaines. Cependant, selon l’Alliance libérale européenne, il a fait du bon travail en nommant la Commission européenne (spitzenkandidat), et si les candidats des familles de partis politiques plus importants se défont, il y a une chance de gagner le poste. Trump peut être heureux car il ne semble pas être trop gros pour cela.

Un français, un allemand

Les analystes envisagent quatre scénarios pour l’élection des nouveaux dirigeants européens – la décision devrait être prise lors du sommet européen des chefs d’État et de gouvernement le 30 juin. Premièrement, la Commission européenne est dirigée par un Français, Michel Barnier, négociateur en chef de l’UE, en échange de la Banque centrale européenne (BCE), présidée par un allemand, Jens Weidmann, président de la Bundesbank.

Le premier est bien connu de Merkel parce que tous deux étaient ministres de l’environnement dans les années 90, mais en Allemagne ils sont “trop ​​français”. Il serait regrettable qu’après que Macron ait entraîné M. Manfred Webert, candidat allemand du Parti populaire européen (PPE), un Français se trouverait immédiatement en haut de la liste des candidats. Dans le cas de Weidmann, le problème est que son enveloppe financière, donc dans les pays du sud de l’Europe, n’est pas très populaire, et il est donc douteux que Macron puisse accepter que ses dirigeants soient le prochain président de la Banque centrale européenne.

Ni français ni allemand

Dans le deuxième scénario, les candidats des deux plus grands pays de l’Union européenne pourraient se casser la mêlée. En d’autres termes, Weber et Barnier ne dirigeront pas la Commission européenne. La question est de savoir qui peut venir les chercher. Le nom du Premier ministre irlandais, Leo Varadkar, a été évoqué après qu’il ait reconnu qu’il avait traité avec calme le dossier du Brexit. Il pourrait avoir la chance d’être Kristalina Georgieva, directrice de la Banque mondiale, qui serait en mesure de revenir de Berlin et des États membres d’Europe centrale et orientale.

Paris a toujours nommé le directeur du FMI de Christine Lagarde (qui était également le ministre français des Finances), mais il se peut que ce soit un problème que les premiers ministres du PPE veuillent suivre. Ils pensent qu’il est indigne et inapproprié de retirer les noms de ces postes importants d’un chapeau tout en repoussant les candidats connus depuis longtemps.

Seul le PPE n’est pas!

Si le marché franco-allemand échoue, l’objectif principal de Macron sera peut-être de ne pas conduire la Commission européenne à un homme politique appartenant au PPE. Cela a été le cas au cours des 15 dernières années. Une partie de ce scénario est que Vestager peut être étiqueté. Il est également accepté par Merkel, mais le chancelier pourrait avoir du mal à comprendre avec ses collègues du PPE: cette fois, il n’est pas le chef de la direction de l’Union européenne dans sa famille. Macrones peut également envoyer le spitzenkandidate des socialistes, Frans Timmermans, sur le banc des remplaçants s’il peut laisser la place à Weber.

Mario pour toujours!

Si les deux grands gangs de l’Union européenne ne peuvent pas atteindre le vignoble d’Osaka, les noms de plus en plus récents peuvent commencer à voler. Mark Rutte, Premier ministre des Pays-Bas, nie constamment qu’il va entrer sur le terrain. Selon l’un de ses hommes, il ne veut pas que sa coalition gouvernementale s’effondre en raison de son départ. Mais si l’UE s’arrête dans l’impasse sur la marque d’un dirigeant, il peut changer d’avis.

Les moineaux de Bruxelles épellent également le nom de Donald Tusk: le président du Conseil européen peut diriger le comité “parachute” et un autre “parachute” apparaît sur les lieux. Il s’agit de Mario Draghi, président de la BCE, qui a rendu un grand hommage à l’arrêt de la spéculation contre l’euro à l’été 2012 par une condamnation (la BCE fait tout ce qui est en son pouvoir pour protéger la monnaie unique européenne). Peut-être que Draghi conviendrait également à Trump: le président américain a récemment noté qu’il faisait un meilleur travail que Jerome Powell, le président de la Fed (il a été nommé pour cela par Trump au début de 2018).

fecsego.eu/day farm

Leave a Reply 46 megnézve, 1 alkalommal mai nap |