< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: ENSZ-klímajelentés: a legszegényebbekkel végez először a gazdagok túlfogyasztása((Rapport de l’ONU sur le climat: Les plus pauvres sont d’abord consommés par la surconsommation des riches

| Mobile | RSS

ENSZ-klímajelentés: a legszegényebbekkel végez először a gazdagok túlfogyasztása((Rapport de l’ONU sur le climat: Les plus pauvres sont d’abord consommés par la surconsommation des riches

Illusztráció – hőhullám söpör végig európán, Franciaországban június 28-án 45,9 fokot mértek.
Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP

Ami egykor katasztrofális felmelegedésnek számított volna, most már a legjobb kimenetelnek látszik. Milliárdok fognak szomjazni.

A szegény országok lakosságának legnehezebb helyzetben lévő csoportjait érinti leginkább a közelgő klímakatasztrófa, derül ki az ENSZ legfrissebb klímajelentéséből, mely lesújtó képet fest a ránk váró évtizedekről. A kutatást vezető különmegbízott, Philip Alston úgy fogalmazott ennek kapcsán az ENSZ honlapján olvasható interjúban:
egyfajta “klíma-apartheid” közeleg.Milliókat – jelen állás szerint 2030-ig 120 millió embert – taszít nyomorba és üldöz majd el hazájából a klímakatasztrófa még akkor is, ha a jelenlegi klímacélok teljesülnek, és csak másfél fokkal emelkedik a bolygó átlaghőmérséklete, tette hozzá Alston. A légszennyezés 50 százalékáról a Föld lakosságának leggazdagabb tíz százaléka tehet, emlékeztetett Alston. És míg a gazdagok elmenekülhetnek a szélsőséges időjárás, a természeti katasztrófák és az ezekkel társuló társadalmi konfliktusok – éhínségek, vízhiány és háborúk – elől, a szegények kénytelenek lesznek elszenvedni mindezt. Ráadásul az adatok azt mutatják, hogya klímaváltozás következményeinek háromnegyede a fejlődő országokat sújtja, miközben az ott élők egészen minimális szerepet játszanak a légkör felmelegedéséért leginkább felelős szén-dioxid-kibocsátásban.A világ vezetői minden tudományos figyelmeztetés határidején keresztülmeneteltek, folytatja a szakember, és ami egykor katasztrofális felmelegedésnek számított volna, most már a legjobb kimenetelnek látszik. Ennek ellenére, sok kormány még mindig rövidlátóan megy tovább a rossz irányba. A jelenlegi karbonemissziós célokat sem sikerül tartani, és a kormányok minden évben újabb 5,2 billió dollárt öntenek a fosszilis tüzelőanyagok iparágába. (Itt az embernek óhatatlanul is eszébe juthat az Orbán-kormány: nemrég sikeresen megakadályozták az EU 2050-es, kibocsátással kapcsolatos klímavállalásait, miközben azt is tudni lehet, hogy az ország legnagyobb szennyezője, a hazai szén-dioxid kibocsátás 14 százalékáért felelős Mátrai Erőmű bizony Mészáros Lőrincé.)
A gazdasági jólét és a szegénység elleni küzdelemnek a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenítése vinne közelebb Alston szerint a bekövetkező katasztrófa enyhítéséhez. Helyi szinten kéne lépni, és mindenek előtt egy robusztus szociális védőháló létrehozására van szükség mindenhol: biztosítani kell a létbiztonságot, az ételhez, az egészségügyhöz, a lakhatáshoz és a tisztességes munkához való hozzáférést mindenkinek. Ha ugyanis csak a piacbarát intézkedések meghozásának és további privatizációknak apropójául használják a klímaváltozás fenyegetését, mint ahogy teszik azt jelenleg, az csak ront a helyzeten.

A klímakatasztrófát már nem lehet elkerülni

A történelem legmelegebbje a legutóbbi öt év volt, írja az ENSZ-jelentés. Átlagban máris egy fokkal melegebb van, mint az ipari forradalom előtt volt, ami bár nem tűnik soknak, a klímarendszer felborulását, szélsőséges időjárási jelenségeket és tömeges kipusztulási hullámot jelent. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény a globális felmelegedést +2 fokban maximalizálná 2100-ig, vagyis még egy fokos melegedést enged meg, és plusz fél fokra törekszik.
Ha csak másfél fokkal nő a bolygó átlaghőmérséklete kettő helyett, az azt jelentené, hogy 457 millióval kevesebb ember kerülne veszélyeztetett helyzetbe, és az évszázad során akár 190 millióval kevesebb gyerek halna meg a klímaváltozás miatt.
A jelentés azonban semmi esélyt sem lát a felmelegedés megállítására másfél foknál, ahhoz ugyanis példátlan társadalmi átalakulásokra lenne szükség. És még ha meg is valósulna ez a “nem realisztikus, legjobb eseti forgatókönyv”, a katasztrófa már akkor sem maradna el: 500 millió ember lesz vízhiánynak kitéve, 36 millióan szenvedhetnek az alacsony terméshozamoktól és 4,5 milliárd embert érnek majd extrém hőhullámok.
Kétfokos emelkedés esetén 100-400 millióan éheznek majd és 1-2 milliárdan maradnak elégséges ivóvíz nélkül. Ebben az esetben a klímaváltozás évi 100 millió embert tesz majd nincstelenné.
Jelenleg a globális karbonkibocsátás feléért az emberiség leggazdagabb 10 százaléka felel. Fordítva, mindössze a kibocsátás 10 százalékáért felel az emberiség fele, a legszegényebb 3,5 milliárd ember. A klímaváltozásért egyértelműen a gazdag országok felelnek, ráadásul az csak ront a globális egyenlőtlenségen, szögezi le az ENSZ.

fecsego.eu/népszava online

Rapport de l’ONU sur le climat: Les plus pauvres sont d’abord consommés par la surconsommation des riches
29 juin 2019 | commentaires | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Nouvelles bavardes
Illustration – Une vague de chaleur a balayé l’Europe, le 28 juin en France, il faisait 45,9 degrés.
Photo de MIGUEL MEDINA / AFP

Ce qui était autrefois un réchauffement catastrophique semble maintenant être le meilleur résultat. Des milliards auront soif.

Les groupes les plus difficiles dans les pays pauvres sont les plus touchés par la catastrophe climatique imminente, le dernier rapport sur le climat des Nations Unies, qui décrit de manière frappante les décennies à venir. Philip Alston, représentant spécial pour la recherche, a déclaré dans une interview sur le site de l’ONU:
Des millions – 120 millions de personnes d’ici 2030 – sont réprimées et persécutées par leur catastrophe climatique, même si les conditions climatiques actuelles sont réunies et que la température moyenne de la planète n’augmente que d’un degré et demi, at-il ajouté. Alston. Alston a rappelé que 50% de la pollution de l’air peut être causée par 10% de la population mondiale. Et tandis que les riches peuvent échapper aux conditions météorologiques extrêmes, aux catastrophes naturelles et aux conflits sociaux associés – famine, pénurie d’eau et guerres – les pauvres seront forcés de souffrir. En outre, les données montrent que les trois quarts des conséquences du changement climatique affectent les pays en développement, tandis que les personnes qui y vivent jouent un rôle minimal dans les émissions de dioxyde de carbone les plus responsables du réchauffement climatique. aurait été un réchauffement catastrophique, il semble maintenant que ce soit le meilleur résultat. Néanmoins, de nombreux gouvernements manquent toujours de vision à long terme. Les objectifs actuels en matière d’émissions de carbone ne sont pas atteints et les gouvernements dépensent 5 200 milliards de dollars par an dans le secteur des combustibles fossiles. (Ici, vous vous rappelez inévitablement du gouvernement Orbán: il a récemment réussi à bloquer les engagements de l’UE en matière de lutte contre le changement climatique relatifs au climat, mais il est également clair que le plus grand pollueur du pays, Mátra Power Plant, est responsable de 14% des émissions nationales de CO2. Lőrincé Mészáros.)
Le découplage de la prospérité économique et la lutte contre la pauvreté due aux combustibles fossiles permettraient à Alston de s’atténuer davantage face à la catastrophe. Cela doit être local et, par-dessus tout, un réseau de protection sociale solide est nécessaire partout: sécurité de la vie, accès à la nourriture, santé, logement et travail décent pour tous. Si la menace du changement climatique est utilisée uniquement comme moyen de prendre des mesures favorables au marché et de nouvelles privatisations, comme c’est le cas actuellement, cela ne fera qu’aggraver les choses.
La catastrophe climatique ne peut plus être évitée

La plus chaude de l’histoire a été les cinq dernières années, selon le rapport de l’ONU. En moyenne, il fait déjà un degré plus chaud qu’il ne l’était avant la révolution industrielle, ce qui, bien que cela ne semble pas beaucoup, signifie l’effondrement du système climatique, les phénomènes météorologiques extrêmes et l’extinction de masse. La Convention de Paris sur le climat de 2015 permettrait de maximiser le réchauffement planétaire de +2 degrés d’ici 2100, ce qui permettrait un réchauffement supplémentaire et la recherche d’un demi-degré.
Si la température moyenne de la planète n’augmente que d’un degré et demi au lieu de deux, cela signifierait que 457 millions de personnes en moins seraient en danger et que jusqu’à 190 millions d’enfants en moins mourraient au cours du siècle en raison du changement climatique.
Toutefois, le rapport ne voit aucune chance d’arrêter le réchauffement de un degré et demi, ce qui nécessiterait des transformations sociales sans précédent. Et même si ce «scénario cas par cas non réaliste» est réalisé, le désastre ne survivra pas: 500 millions de personnes seront exposées à la pénurie d’eau, 36 millions souffriront de faibles rendements et 4,5 milliards de personnes subiront des vagues de chaleur extrêmes.
En cas d’augmentation de deux degrés, 100 à 400 millions de personnes auront faim et 1 à 2 milliards de personnes n’auront plus assez d’eau potable. Dans ce cas, 100 millions de personnes par an auront besoin du changement climatique.
À l’heure actuelle, les 10% les plus riches de l’humanité sont responsables de la moitié des émissions mondiales de carbone. À l’inverse, seule la moitié de la production humaine, les 3,5 milliards les plus pauvres, représente la production. Les pays riches sont clairement responsables du changement climatique et, en outre, ce n’est que face à l’inégalité mondiale que l’ONU est cernée.

fecsego.eu/népszava en ligne

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |