< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Tajani: Az EP július 3-án megválasztja elnökét, akár lesz javaslata a Tanácsnak, akár nem

| Mobile | RSS

Tajani: Az EP július 3-án megválasztja elnökét, akár lesz javaslata a Tanácsnak, akár nem


Fotó: Dursun Aydemir / AFP

Donald Tusk felfüggesztette az európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel.

Az Európai Parlament (EP) kedden kezdődő, háromnapos alakuló ülése során, július 3-án megválasztja saját elnökét, „akár lesz javaslata a posztra az Európai Tanácsnak, akár nem” – jelentette ki Antonio Tajani, az EP elnöke Brüsszelben, a rendkívüli EU-csúcs megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján, vasárnap este. Az MTI összefoglalója szerint Tajani aláhúzta: „kizárt, hogy az európai uniós tagországok vezetőinek elhúzódó, kemény vitája miatt” az uniós parlament elhalassza elnökének megválasztását. Az EP-elnök megválasztása teljesen független a tanács és a tagállami vezetők akaratától – szögezte le. Az EP elnöke megerősítette, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztségére az Európai Tanácsnak kell javaslatot tennie az európai parlamenti választás eredménye alapján. Kijelentette: meg kell védeni a csúcsjelölti rendszert, vagyis amelyik pártcsalád megnyerte a választásokat, annak a jelöltjének kell betöltenie az Európai Bizottság elnöki posztját. Mivel az Európai Néppárt nyerte a választásokat, a bizottság elnöke a néppártiak képviselője kell, hogy legyen, noha az uniós szerződések alapján ez nem kötelező érvényű – mondta Tajani.

Felfüggesztették az EU-csúcsot

Az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében vasárnap késő este közölte: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel. Preben Aamann hozzátette, hogy a kétoldalú megbeszélések befejezését követően az EU-csúcs folytatódik. A szóvivő a tagállami vezetőkkel tervezett bilaterális tárgyalások számát illetően nem adott tájékoztatást. Egy másik diplomata azt mondta, hogy „hosszabb szünetre” számít a plenáris tanácskozáson. A Politico hírportál egy diplomatától úgy értesült, hogy a csúcstalálkozón egyelőre nem értek el előrelépést.

„A javasolt egyezség halott”

A Politico eközben arról számolt be, hogy „fellázadtak” az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó uniós állam- és kormányfők a kompromisszumos megoldástervezet ellen, amelynek értelmében a tagállamok Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt jelölték volna az Európai Bizottság élére a vasárnapi brüsszeli EU-csúcson. A hírportál értesülései szerint a kompromisszumnak szánt javaslat ezzel elbukni látszik, és így folytatódik a megoldás keresése. Bennfentesek arról számoltak be, hogy ismét felmerült például a francia néppárti Michel Barnier és a dán liberális Margrethe Vestager neve. „A javasolt egyezség halott” – fogalmazott egy névtelenséget kérő illetékes. A Financial Times brit lap azt írta, hogy a francia-német-spanyol-holland megállapodást egyedül Angela Merkel kancellár támogatta aktívan az EPP-s vezetők közül. Felemelte a szavát a tervezet ellen többek között Andrej Plenkovic horvát, Bojko Boriszov bolgár, Leo Varadkar ír, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.A csúcstalálkozó több mint három órával a tervezett után kezdődött csak meg hivatalosan, addig szűk körű, két- és többoldalú egyeztetések zajlottak. A kiszivárogtatások megelőzése érdekében az ülésteremben blokkolják a mobiltelefonok térerejét, akárcsak az előző heti EU-csúcson. Névtelenséget kérő diplomaták azt mondták, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jóval kevésbé derűlátó, mint korábban, nem hiszi, hogy sikerül megegyezésre jutni az Európai Parlament keddi alakuló üléséig. Egyesek már egy újabb rendkívül csúcstalálkozó lehetőségét emlegetik július közepére. 

Orbán levelet írt a Néppárt elnökének

Vasárnap az MTI azt írta: úgy tudja, Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Pár órával később közölte, hogy brüsszeli forrásai szerint ez igazából nem történt meg, de a lavina már elindult. Előbb a kormánysajtó egyik gyöngyszeme, az Origo vitte tovább az „elvtelen kompromisszum” hírét, majd a kormány nevében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár reagált teljes sértődöttséggel arra. Vasárnap a Politico közzétette Orbán Viktor az Európai Néppártot (EPP) vezető Joseph Daulnak címzett levelét is, melyben a miniszterelnök egyebek mellett azt írta: „teljes mértékig tisztában vagyok a ténnyel, hogy a Fidesz, mint a Néppárt tagja, jelenleg fel van függesztve, és így „nem lehet befolyással”. Levele szerint „a francia és a német vezetés” Frans Timmermanst akarja az EB elnökének. A magyar kormányfő szerint Timmermanst nem támogathatja a Néppárt, mert ezzel lemondana egy megnyert pozícióról, amiért „harcolt”, és ez „elsősorban és mindenek előtt megalázó”. Erről itt írtunk bővebben.

Háromnapos alakuló ülés

Kedden kezdődő, háromnapos alakuló ülésével kezdi meg munkáját az új összetételű Európai Parlament. Az újonnan megválasztott képviselők a strasbourgi plenáris ülésen választják meg a parlament elnökét, 14 alelnökét és az öt quaestort (utóbbiak felelősek a képviselőket érintő adminisztratív és pénzügyekért). A parlament szavazni fog az állandó bizottságok és albizottságok taglétszámáról, valamint összetételéről is. A következő hetekben a bizottságok megtartják első ülésüket, amelyen megválasztják elnökeiket és alelnökeiket. Ezt követően, várhatóan még júliusban – az uniós tagországokat képviselő Tanács javaslatára – az Európai Parlament megválasztja az Európai Bizottság elnökét, a képviselők többségének szavazatával. Az elnökké választáshoz 353 voks szükséges. Augusztus-szeptember folyamán a tagállamok az Európai Bizottság új elnökével együttműködve javaslatot tesznek a bizottság tagjaira, az EP szakbizottságai pedig meghallgatják a biztosjelölteket. Előreláthatólag október-november körül szavaz az EP az új Európai Bizottságról, majd beiktatják a testületet. Vasárnap este kezdett, rendkívüli brüsszeli találkozójukon az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |