< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Akkora a válság a német katolikusoknál, hogy Ferenc pápa levelet írt nekik

| Mobile | RSS

Akkora a válság a német katolikusoknál, hogy Ferenc pápa levelet írt nekik

Pope Francis gestures as he addresses attendees during an audience with the Pope's Worldwide Prayer Network (PWPN) on June 28, 2019 at Paul-VI hall in the Vatican. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Schultz Antal

Schultz Antalújságíró.

Ha egy pápa levelet ír egy nemzet katolikusainak, az jelzi, hogy nagyon fontos ügyben nyilatkozik meg. Pár példa az elmúlt évekből:

  • Az előző pápa XVI. Benedek a kínai híveknek üzent 2007-ben abból az alkalomból, hogy Vatikán és Peking között újraindult a párbeszéd, és sikerült megállapodniuk a püspökállításról,
  • három évvel később pedig az íreknek írt a papi szexuális visszaélések keltette botrány miatt.
  • Ferenc pápa ugyan emiatt küldött levelet 2018-ban, akkor a Chilében kirobbant ügyben, miután világossá vált, az ország püspökei kudarcot vallottak a papi molesztálások elleni harcban.

Szombaton pedig a német híveknek címzett egy levelet az egyházfő, ilyet több mint ötven éve nem tett.

Az üzenetről csütörtökön értesültek a hívők, nagy is volt a várakozás, a német egyház ugyanis komoly válságban van, nagy a megosztottság a vezetőik között, a problémák pedig az egész nyugati világban ismerősek.

A régi időknek vége. Válságban vagyunk, és olyan szakadásnak nézünk elébe, ami talán még a reformációnál is mélyebbre hatol

– nyilatkozta a Katolikus Válasz blog szerint az esseni püspök, Franz-Josef Overbeckmájus végén.

Reformtémák

Tavaly ősszel látott napvilágot egy tanulmány a német egyház felkérésére, amely arra jutott, hogy 1946 és 2014 között 1670 pap 3677 gyereket bántalmazott szexuálisan, és e fölött az egyház szemet hunyt, eltussolta az ügyeket (egy másik kutatás szerint ez csak a jéghegy csúcsa, sokkal több gyerek lehetett áldozat). Részben emiatt márciusban a német püspöki konferencia közgyűlése, kiegészülve a laikusokat tömörítő Német Katolikusok Központi Bizottsággal egy vitafolyamatot szavazott meg, amelynek a témái:

  • Papi cölibátus

Jó ideje megy arról a vita, hogy a viri probatikat, vagyis a példás életet élő, 50 évnél idősebb családos férfiakat is fel lehessen szentelni. Németországban folyamatosan csökken a felszentelt papok száma, 15 év alatt több mint hatezerrel lettek kevesebben, míg a plébániák száma is csaknem a negyedével csökkent.

  • Nők pappá szentelése

Idén az egyház világi szolgálatában álló nők bojkottot hirdettek meg. Az úgynevezett Mária 2.0 alatt még a kötelező vasárnapi misét is kihagyják. Céljuk, hogy elérjék, nők is lehessenek papok. Ugyanezt követeli a 450 ezer tagot számláló, legnagyobb német katolikus nőegylet, a Németországi Katolikus Nőszövetség.

  • Homoszexuális kapcsolatok elismerése

Az osnabrücki püspök, Franz-Josef Bode már többször is felhívta arra figyelmet, hogy az egyháznak meg kellene áldania a homoszexuális párokat is. Ez nem jelent házasságot, de az egyház nem mehet el a jelen valósága mellett, és figyelembe kell vennie a homoszexuális és egyéb jellegű együttéléseket is. Bode az, akit a püspöki konferencián ezzel a témával megbíztak, neki kell előkészíteni a következő, szeptemberi találkozójukra a homoszexuális párok megáldásáról szóló vitát. A márciusin felszólalt a témában Eberhard Schockenhoff freiburgi teológiaprofesszor, szerinte meg kell haladni az egyház azon nézetét, hogy a szexualitás egyetlen célja a nemzés. A mesterséges megtermékenyítést is el kellene fogadni, ahogy a maszturbálást, a homoszexuális és egyéb párkapcsolatokat, valamint az intergender és transznemű embereket sem szabad negatívan megkülönböztetnie.

Akkor a püspöki konferencia azt a tájékoztatást adta, hogy egyhangúlag fogadták el a szinódusi folyamatot, később azonban kiderült, többen nem szavazták meg, így a legnagyobb egyházmegyét irányító kölni és két másik – a regensburgi és az augsburgi – püspök sem.

Ferenc pápa nem először szól bele a vitába

A pápa levele nem az első alkalom, amikor beleszólása volt a német egyház működésébe. Tavaly a német püspöki konferencia – amelyben többségben vannak a reformerek, és élén is a progresszív Reinhard Marx bíboros áll – hozott egy olyan döntést, amely engedélyezi a katolikusok protestáns házastársainak áldoztatását. Ezt köztelező erejűvé tették volna, ami ellen hét német konzervatív püspök kifogással élt a szentszéknél. Ferenc pápa elődeivel szemben engedélyt adott a nemkatolikusok úrvacsorán való részvételére, igaz, azt is kikötötte, hogy ezt nem lehet kötelezővé tenni, minden püspöknek magának kell döntenie. Végül 27-ből 14 adott erre engedélyt, a kölni egyházmegye megtiltotta, a többi pedig nem nyilatkozott végül.

24 September 2018, Hessen, Fulda: Cardinal Reinhard Marx, Archbishop of Munich and Freising and Chairman of the German Bishops' Conference, will take his seat in the meeting room at the beginning of the Fall Plenary Assembly of the German Bishops' Conference. The German bishops traditionally meet in September at the tomb of St. Boniface in the East Hessian cathedral city. Photo: Arne Dedert/dpa
Reinhard Marx. Fotó:Arne Dedert/dpa/AFP

Így jutottunk el Ferenc pápa leveléig. Fontos volt számára, hogy megszólaljon az ügyben, hiszen a kezében kell tartania a gyeplőt, a német történések könnyen hatással lehetnek más nemzeti egyházakra is, fent kell tartania az egyházon belüli egységet, és megakadályoznia, hogy szétessen a konzervatív és progresszív körökre – írta a Zeit.

A pápa pedig – jó politikushoz híven – nem állt egyik fél oldalára sem 19 oldalas, német nyelvű írásában, egyik konkrét ügyben se szólalt fel, inkább csak a szabályokat fektette le, hogyan lehet változásokat eszközölni. Azt írta, hogy a legfőbb a hit és annak terjesztése, valamint hogy a reformfolyamatoknak alulról és felülről is el kell kezdődnie. Egyáltalán nem zárkózik el a reformoktól, sőt szerinte azokra szükség van, ugyanakkor lassan és megfontoltan: „hosszú érési folyamat és az egész nép közös, éveken átívelő munkája” szükséges hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a németek mutathatnak jó példát, a különutasságtól viszont óvva int.  A tradíció életben tartásához reagálni kell a kor kihívásaira, de nem úgy, hogy csak a korszellemhez akar igazodni.

Ferenc levelét természetesen a reformerek és a konzervatívok is úgy értelmezték, hogy mellettük állt ki a pápa.

Nem mondta semelyik témára sem, hogy nem szabad foglalkozni vele, amivel igen nagy teret ad a reformtörekvéseknek, és amit a progresszív erők úgy értelmeztek, hogy a pápától zöld jelzést kaptak. Ugyanakkor a konzervatívok szerint Ferenc levele a hitről és az evangelizációról szólt, arról, hogy nem az intézményeknek – mint a papi cölibátus vagy a női papság tiltása – kell megváltozniuk, hanem szellemiségében kell a német egyháznak megújulnia.

Szóval noha a pápa azt tanácsolta, hogy közös ügy legyen a német egyház fenntartása, fejlődése, mégsem temette be az oldalak közötti árkokat. A püspöki konferencia következő ülése szeptemberben lesz.

Kiemelt kép: Tiziana Fabi / AFP

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |