< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: “Nukleáris zsarolás” – Izrael szerint nagyon veszélyes, hogy Irán fokozza az urándúsítást//”Chantage nucléaire” – Israël affirme qu’il est très dangereux pour l’Iran d’enrichir l’enrichissement d’uranium

| Mobile | RSS

“Nukleáris zsarolás” – Izrael szerint nagyon veszélyes, hogy Irán fokozza az urándúsítást//”Chantage nucléaire” – Israël affirme qu’il est très dangereux pour l’Iran d’enrichir l’enrichissement d’uranium

Az izraeli miniszterelnök szerint nagyon veszélyes, hogy Irán megszegi az urándúsításra vonatkozó nemzetközi korlátozásokat. Benjamin Netanjahu ismét Teherán elleni szankciók kiszabására szólította fel Európát – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

"Nukleáris zsarolás" - Izrael szerint nagyon veszélyes, hogy Irán fokozza az urándúsítást

Netanjahu azután nyilatkozott, hogy Irán bejelentette, megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, illetve felkészült bármilyen szinten és bármilyen mennyiségben az urán dúsítására, válaszul az Egyesült Államok nyomására. Washington szankciókkal próbálja a 2015-ös nemzetközi nukleáris megállapodás újratárgyalására kényszeríteni Teheránt.

“Ez egy nagyon-nagyon veszélyes lépés” – mondta Netanjahu nyilvánosan a kormány ülése előtt. “Irán megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett ünnepélyes ígéretét az urándúsítás egy bizonyos szint alatt tartásáról” – mondta a kormányfő.

“Felhívom barátaimat, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vezetőjét, akik aláírták ezt a megállapodást, és azt mondták, hogy megszegése esetén súlyos szankciókat szabnak ki a Biztonsági Tanács döntése alapján. Merre vannak?”

– kérdezte képletesen Netanjahu.

“Az urán dúsítása csakis egy okból történhet, atombomba megteremtésére” – tette hozzá az izraeli miniszterelnök, aki élesen bírálta megszületése idején az Iránnal kötött atomalkut.

Előzőleg Juvál Steinic energiaügyi miniszter is ostorozta az iráni lépést. Az újság honlapjának, a ynetnek adott élő interjúban Steinic elmondta, hogy Irán az urán dúsítására vonatkozó korlátozások mérsékelt átlépésével elindult a nukleáris fegyverek irányába.

“Irán fittyet hány a vele együtt meghúzott határvonalra” – mondta Steinic.

“Nukleáris zsarolást hajt végre ellenünk, az Egyesült Államok és az egész világ ellen”

– tette hozzá a biztonsági kabinetben is részt vevő izraeli miniszter – írja az MTI. Ez Steinic szerint azt is jelenti, hogy félresöpri a megállapodásban rögzített határt, és megkezdte a korántsem egyszerű menetelést a nukleáris fegyverek felé.

Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több szankciót is életbe léptetett az iszlám köztársasággal szemben.

A mintegy négy éve megkötött többhatalmi megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában, többek közt vállalta az urándúsítás mértékének korlátozását.

fecsego.eu/atv.hu

“Chantage nucléaire” – Israël affirme qu’il est très dangereux pour l’Iran d’enrichir l’enrichissement d’uranium
8 juillet 2019 | commentaires | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Nouvelles bavardes

Selon le Premier ministre israélien, il est très dangereux pour l’Iran de violer les restrictions internationales sur l’enrichissement d’uranium. Benjamin Netanyahu a de nouveau appelé l’Europe à imposer des sanctions à Téhéran, a annoncé le site Internet de Yedio Ahrono, le dimanche ynet.
“Extorsion nucléaire” – Israël affirme qu’il est très dangereux pour l’Iran d’enrichir l’enrichissement d’uranium

Netanyahu a ensuite déclaré que l’Iran avait annoncé qu’il commencerait à produire de l’uranium enrichi à un degré supérieur à celui autorisé, ou qu’il serait prêt à enrichir de l’uranium à n’importe quel niveau et en n’importe quelle quantité, en réponse aux pressions des États-Unis. Washington tente de forcer Téhéran à renégocier l’accord nucléaire international de 2015.

“C’est un geste très, très dangereux”, a déclaré Netanyahu publiquement avant la réunion du gouvernement. “L’Iran a violé la promesse solennelle du Conseil de sécurité des Nations unies de maintenir l’enrichissement d’uranium en dessous d’un certain seuil”, a déclaré le Premier ministre.

«J'appelle mes amis, les dirigeants français, britanniques et allemands, qui ont signé cet accord et ont déclaré qu'ils imposeraient des sanctions sévères en cas d'infraction par décision du Conseil de sécurité. Où sont-ils?

Netanyahu demandé au sens figuré.

“L’enrichissement d’uranium ne peut avoir lieu que pour une seule raison, la création d’une bombe atomique”, a ajouté le Premier ministre israélien, qui a vivement critiqué le portefeuille atomique de l’Iran au moment de sa naissance.

Juvál Steinic, ministre de l’Énergie, avait également assiégé le mouvement iranien. Dans une interview en direct sur le site Web du journal, Ynet, Steinic a déclaré que l’Iran s’était lancé dans l’arme nucléaire en modérant ses restrictions sur l’enrichissement d’uranium.

“L’Iran a raté la frontière avec elle”, a déclaré Steinic.

"Chantage nucléaire contre nous, les États-Unis et le monde"

Le ministre israélien, qui a également participé au cabinet de sécurité, a ajouté “, écrit le MTI. Cela signifie également, selon Steinic, qu’il brise les limites de l’accord et qu’il a commencé à passer directement aux armes nucléaires.

La décision de Téhéran a été que le président américain Donald Trump avait unilatéralement dénoncé sa bombe atomique en mai dernier et avait depuis introduit davantage de sanctions contre la République islamique.

L’accord multi-puissance, conclu il y a environ quatre ans, a levé la plupart des sanctions internationales contre l’Iran, en échange de restrictions sur la mise en œuvre de son programme nucléaire à Téhéran, notamment d’un engagement à limiter l’enrichissement d’uranium.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 92 megnézve, 1 alkalommal mai nap |