< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Már az eredeti összeg háromszorosánál járhat az Operaház felújítása, és még sehol sincs a vége

| Mobile | RSS

Már az eredeti összeg háromszorosánál járhat az Operaház felújítása, és még sehol sincs a vége

– szerző: 168 Óra

2013-ban indult el az igencsak leromlott állapotú Operaház felújításának tervezése, az első ütemben az akkori tervek a műhelyek és raktárak egyesített áthelyezéséről és az Operaház belső felújításról szóltak, nagyjából 20 milliárd forintos értékben.

A Magyar Állami Operaház felújítása

A színpadtechnikai gépészet épülő szerkezete és az elbontott nézőtér a felújítás alatt álló Magyar Állami Operaházban 2019. május 10-én.Fotó: MTI/ Máthé Zoltán

Az intézmény meg is kapott egy patinás, felújításra váró csarnokot a raktárak és műhelyek, illetve egy próbaszínpad létesítésére a Kőbányai úti Északi Járműjavító területén, amit még az Eiffel-iroda tervezett egykor.

Ezek a munkák és a rászánt összeg azonban elszállni látszanak a hvg.hu értesülései szerint. Már 2016-ban 28 milliárdnál járt a teljes projekt költségkerete, 2018-ban viszont a felújítás költségei elérték a 30 milliárd forintot.

A hírportál a kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy további közpénzt fordítanának a felújításra, részben olyan munkákra, amik az eredeti tervekben nem szerepeltek, erről a közeljövőben születhet döntés. Az “olcsóbb” tervek is további 11 milliárd forinttal számolnak, amiben szerepelnek a freskók és más műemléki elemek felújításai. Egy másik terv azonban 23-24 milliárdos többletköltséggel számol, amiben a kültéri szobrok felújítása és egy múzeum kialakítása is szerepel.

Ezen felül az Eiffel-épületnél is extra költségekről fog dönteni a kormány, az egyik az eredeti tervek megvalósításának megnövekedett költségeit fedezheti, de előterjesztettek egy 10 milliárd extra költséggel járó változatot is, amiben már szerepelne a terület teljes közműcseréje, amit az eredeti tervek – különös módon – nem tartalmaztak.

A portál szerint egyelőre nem tudni, mikor lehet kész az Operaház, az Eiffel-épület munkálatai is leghamarabb 2020-ban fejeződhetnek be.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |