< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A Momentum rájött, hogyan kell Brüsszelben Orbán ellen politizálni((The Momentum a compris comment politiser Orbán à Bruxelles

| Mobile | RSS

A Momentum rájött, hogyan kell Brüsszelben Orbán ellen politizálni((The Momentum a compris comment politiser Orbán à Bruxelles

Kerner Zsolt

Kerner Zsolt

Magyarország EU-csatlakozása után is hosszú évekig tartotta magát az a – talán Göncz Kingának tulajdonított – mondat, hogy az Európai Parlament az, ahova nagyjaink mennek meghalni. És sokáig tényleg ez történt – persze csak képletesen –, az EU a Deutsch Tamások, Kovács Lászlók és a Szanyi Tiborok játszótere volt, miközben időnként feltűntek komoly szakmai, de komolytalan politikai munkát végző emberek, mint mondjuk a fideszes Gál Kinga.

De ez mostanra nagyon megváltozott. Már az EP-választás részvételi adatai is megmutatják, hogy 2019-re lett valódi európai politika, és a választópolgárok elkezdtek figyelni arra, hogy mi történik az Európai Parlamentben. Elévülhetetlen szerepe van ebben a korszellem mellett a Brüsszelt ellenségképpé építő Fidesznek, és a Sargentini-jelentésnek is, viszont eddig úgy nézett ki, hogy a magyar ellenzék kevés kivételtől eltekintve képtelen volt megérteni, hogy az EP-mandátumok nem csak fejenként havi 25 ezer eurónyi keretet jelentenek, amiből fizetni lehet a hazai háttérembereket.

Mostanáig. A Momentum ugyanis elsőként értette meg, hogyan kell 2019-ben a Fidesz ellen politizálni az Európai Parlamentben.

Ehhez háttérismeretnek legyen elég az, hogy az EP-képviselők nagy részének fogalma sincs semmiről. Egyrészt ott van, hogy az Európai Parlament sokaknak még mindig politikai elfekvő, másrészt a munka természete is ilyen. Az Európai Parlamentbe rengeteg ország rengeteg pártja küld embereket, hogy számolatlan üggyel foglalkozzanak. Vannak specializált képviselők, akik elkezdenek érteni bizonyos témakörökhöz, raportőrként komoly szakértelemmel visznek bizonyos szabályozásokat, de senki nem érthet mindenhez, természetesen az újságírókon kívül.

Ezért a legtöbb EP-képviselőt legfeljebb néhány ügy érdekli, és azoknak nagy része vagy a pártcsaládjuk fontos témáihoz, vagy a tagállamuk politikai csatározásaihoz kapcsolódik. Még akkor sincs igazán képben egy képviselő, ha ő egy téma raportőre, vagyis ő viszi végig az ügyet a parlamentben. Ezt láthattuk Judith Sargentininél, akinek hiába volt elég a jelentése a Magyarország elleni eljáráshoz, valójában nagyon sok sebből vérzett, ami benne volt. Az EP-képviselők nagy százaléka ráadásul új ember Brüsszelben, ezért az utóbbi hónapot nagyrészt arra használták fel, hogy lakást keressenek, elkérjék a vécékulcsot és odataláljanak a meetingekre, nem arra, hogy politikával foglalkozzanak.

Plenary session - Neighbourhood, Development and International Cooperation
Fotó: Marc Dossmann / EP

Orbán Viktor nagyon sokáig sikeresen használta ki a parlamentnek ezt a gyengeségét. Miközben Magyarországot féligazságok és felkészületlen vélemények alapján támadták, Orbán kiment Brüsszelbe, ahol féligazságokkal és teljes hazugságokkal védekezett, a félbaráti képviselők megnyugtatására. Sikerrel. Orbán a legtöbb meccsét pont úgy nyerte meg, hogy a képviselőknek fogalmuk sem volt arról, pontosan hogyan dobják ki Magyarországról mondjuk a CEU-t, ő pedig hazudhatta azt, hogy az egyetem magától megy el.

A frissen megalakult parlament egyik első dolga, hogy megválassza a saját elnökét és alelnökeit. Ebből egy komolyabb belpolitikai balhé alakult ki, amikor Ujhelyi István szocialista képviselő kiposztolta, hogy Járóka Lívia fideszes képviselő úgy kampányolt az egyik alelnöki posztra, hogy a leveléből csak két dolog nem derült ki: hogy magyar és hogy fideszes. Később a Momentum is csalódottságát fejezte ki emiatt, Fritz Tamás pedig nemzetellenes cselekedetnek nevezte, hogy a Momentum szóvá akarta tenni egy roma származású, szerinte egész életében a szegénység ellen harcoló képviselőről, hogy fideszes. Önmagában meglepő, hogy valakit lefideszesezni ellentétes a nemzeti érdekkel, de a vád durvasága miatt valamennyire azért érthető a dolog.

A Momentum viszont tanult abból, hogy észrevették, a képviselők nagy része úgy szavazta meg Járókát, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy fideszes, hiszen a szavazólapon csak a nevük és a pártcsaládjuk, tehát a Néppárt szerepel. És a második körben már nem hagyták annyiban.

A Momentum képviselői rávették az újjáalakult liberális pártcsalád vezetőjét, hogy közölje, nem szavaznak meg magyar vagy lengyel kormánypárti képviselőt fontos bizottsági tisztségekre. És innentől borult az egész bili, hiszen a zöldek eleve nem fogják megszavazni a fideszes és PiS-képviselőket, de már a szocialisták is közölték, hogy nemmel fognak szavazni. Így pedig valószínűleg nem lesznek meg a Fidesznek kellő szavazatok.

A Fidesz öt képviselőt indít fontos bizottsági alelnöki posztokra, és a helyzet abszurditását megmutatja, hogy Deutsch Tamás például az uniós pénzek ellopását ellenőrző bizottság alelnöke lehetne, és még csak nem is az az indok, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr.

A Momentum két képviselője már Járóka megszavazása után elmondta, hogy sokat beszéltek a párttársaikkal arról, hogy a tudtukon kívül fideszes jelöltet szavaztak meg a parlament alelnökének, és ennek lett az a vége, hogy Dacian Ciolos frakcióvezető tegnap bejelentette: nem szavaznak meg magyar vagy lengyel kormánypárti jelölteket.

A Fidesz-közeli sajtó és értelmiség természetesen hazaárulásról beszél, mintha azért nem szavaznák meg a jelölteket, mert magyarok, és nem azért, mert fideszesek, pedig az a helyzet, hogy 2019-ben pontosan így érdemes és kell ellenzékből politizálni Brüsszelben. Mivel az egész rendszer nehezen átlátható a döntéshozók számára is, egyszerűen meg kell csinálni a lábmunkát, odamenni mindenkihez, és el kell mondani két mondatban, amit tudniuk kell. Erre eddig a képviselők nagy része képtelen volt.

Brüsszelben beszéltem olyan német néppárti képviselőkkel, akik le voltak döbbenve, hogy mondjuk Szájer József miket mond itthon, hiszen az a benyomásuk, hogy az EP-ben tökéletesen viszik a nyugati vonalat, csak Orbán szól rájuk néha, hogy mit csináljanak. Ha a Momentum sikeresen csinálja tovább ezt a munkát, akkor egyre kevesebb ilyen képviselővel fogunk a jövőben találkozni. A Fidesz pedig nyilván ki fog akadni, hiszen az az érdekük, hogy homály legyen, és a képviselők ne értsék pontosan, mit csinálnak és mit szeretnének. Magyarország érdeke viszont ezzel ellentétes.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

fecsego.eu/hír24.hu

The Momentum a compris comment politiser Orbán à Bruxelles
11 juillet 2019 | commentaires | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Nouvelles bavardes

Zsolt Kerner

Zsolt Kerner

La totalité de la faction du PE sur Momentum approuve les nominations au PE des politiciens Fidesz
Momentum se rapproche de la dégradation du système d'Orbán à Budapest
Le Momentum, qui peut avoir une politique différente

Même après l’adhésion de la Hongrie à l’Union européenne, l’expression – attribuée peut-être au roi Göncz – selon laquelle le Parlement européen est l’endroit où vont mourir nos grand-mères est une expression de longue date. Et pendant longtemps, cela s’est réellement passé – bien sûr, au figuré -, l’UE était le terrain de jeu de Tamás Deutsch, László Kovács et Tibor Szanyi.

Mais cela a beaucoup changé maintenant. Déjà, les données sur la participation aux élections du PE montrent qu’une véritable politique européenne a été introduite d’ici 2019 et que les électeurs ont commencé à s’intéresser à ce qui se passe au Parlement européen. Outre cet esprit féodal, le Fidesz, un ennemi basé à Bruxelles, et le rapport Sargentini jouent un rôle indispensable, mais jusqu’à présent, l’opposition hongroise, à quelques exceptions près, était incapable de comprendre que le PE ne prévoit pas seulement un budget mensuel de 25 000 euros par personne. dont vous pouvez payer le fond domestique.

Jusqu’à présent. Momentum a été le premier à comprendre comment politiser le Fidesz au Parlement européen en 2019.

Pour ce faire, il faudrait suffisamment de connaissances de base pour qu’une grande majorité des députés européens n’en aient aucune idée. D’une part, le Parlement européen est encore politiquement sujet à de nombreuses personnes et, d’autre part, à la nature du travail. Il y a beaucoup de partis au Parlement européen qui envoient des gens pour traiter une multitude de cas. Il existe des représentants spécialisés qui commencent à comprendre certains sujets et qui, en tant que rapporteurs, adoptent des réglementations très expertes, mais personne ne peut tout comprendre, bien sûr, en dehors des journalistes.

Par conséquent, la plupart des députés européens ne sont intéressés que par quelques cas, la plupart ayant trait à des sujets importants de la famille de leur parti ou aux batailles politiques de leur État membre. Même dans ce cas, un représentant n’est pas vraiment au courant s’il est un rapporteur sur le sujet, c’est-à-dire qu’il porte la question devant le Parlement. Nous avons vu cela chez Judith Sargentin, qui avait en vain un rapport sur la procédure engagée contre la Hongrie, saignant beaucoup de blessures. Un pourcentage important de députés européens est également une nouvelle personne à Bruxelles. Le mois dernier a donc été largement utilisé pour chercher un logement, demander une clé de toilette et se rendre à des réunions, pas pour traiter de politique.
Séance plénière – Voisinage, développement et coopération internationale
Photo de Marc Dossmann / EP

Pendant longtemps, Viktor Orbán a exploité avec succès cette faiblesse du Parlement. Alors que la Hongrie était attaquée par des demi-vérités et des opinions non préparées, Orban s’est rendu à Bruxelles, où il a défendu des demi-vérités et des mensonges complets pour rassurer les représentants sans conviction. Le succès. Orbán a remporté la plupart de ses matchs en ne sachant pas comment expulser les UCE de Hongrie et aurait pu mentir que l’université irait de soi.

L’un des premiers problèmes du nouveau parlement consiste à élire son président et ses vice-présidents. István Ujhelyi, un représentant socialiste, a rejeté la campagne fideszienne de Lívia Járóka pour l’un des vice-présidents, selon laquelle deux éléments seulement de sa lettre étaient révélés: Hungarian et Fidesz. Plus tard, Momentum a exprimé sa déception et Tamás Fritz a qualifié cet acte d’antinational le fait que Momentum souhaite parler à un représentant rom, qui, a-t-il déclaré, a combattu les fideszes tout au long de sa vie. Il est surprenant en soi que quelqu’un se trompe avec les intérêts nationaux, mais c’est assez compréhensible à cause de la grossièreté de l’accusation.

The Momentum a toutefois appris qu’ils avaient constaté qu’une grande majorité des députés avaient voté pour le fait qu’ils ne savaient pas qu’ils étaient fidesz, car seuls le nom et la famille du parti, le Parti populaire, figuraient sur le bulletin de vote. Et au deuxième tour, ils ne sont pas partis beaucoup.

Les représentants de Momentum ont amené le chef de la famille du parti libéral rétabli à déclarer qu’ils ne voteraient pas pour un poste important au sein d’un comité pour un représentant du gouvernement hongrois ou polonais. Et tout le tas de nuages ​​est tombé d’ici, les Verts ne votant pas pour le Fidesz et le PiS, mais les socialistes ont déclaré qu’ils voteraient non. Il n’y aura donc probablement pas assez de votes pour le Fidesz.

Fidesz lance cinq députés européens pour d’importants vice-présidents de la Commission et montre l’absurdité de la situation telle que Tamás Deutsch, par exemple

La Fidesz lance cinq députés européens pour d’importants vice-présidents de la Commission et montre l’absurdité de la situation de Tamás Deutsch,
pourrait être le vice-président du comité de lutte contre le blanchiment d’argent, et même pas la raison de devenir la meilleure pandora d’un voleur.
Les deux députés européens de Momentum ont déjà déclaré avoir beaucoup parlé de leurs connaissances à leurs homologues
Le candidat du Fidesz au poste de vice-président du Parlement et s’est terminé hier par Dacian Ciolos, chef de la faction, annonçant qu’aucun candidat des gouvernements hongrois ou polonais ne votera.
La presse et les intellectuels basés au Fidesz parlent naturellement de trahison, comme s’ils ne votaient pas pour les candidats parce qu’ils étaient Hongrois, pas parce qu’ils étaient fideszek, mais en 2019, cela vaut la peine et devrait être politisé en opposition à l’opposition à Bruxelles. Parce que tout le système est difficile à prendre pour les décideurs, il est facile de faire un travail à pied, d’adresser tout le monde et de dire en deux phrases qu’ils doivent savoir. Jusqu’à présent, la plupart des membres étaient incapables.
À Bruxelles, j’ai parlé à des Allemands qui ont été choqués de dire ce que József Szájer dit chez eux, car ils ont l’impression d’être parfaits au PE.
ils prennent la ligne ouest, mais Orbán leur dit parfois quoi faire. Si Momentum continue à faire ce travail, nous verrons de moins en moins de ces représentants à l’avenir. Et les Fidesz seront évidemment bloqués, car il est dans leur intérêt d’être obscurs et les membres ne comprennent pas exactement ce qu’ils font et ce qu’ils veulent.
Cependant, l’intérêt de la Hongrie est l’inverse.

L’image sélectionnée: Márton Mohos / 24.hu

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |