< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Németország-vallás-társadalom A németek fele fenyegetésnek tekinti az iszlámot))Deutsche Religionsgesellschaft Die Hälfte der Deutschen betrachtet den Islam als Bedrohung

| Mobile | RSS

Németország-vallás-társadalom A németek fele fenyegetésnek tekinti az iszlámot))Deutsche Religionsgesellschaft Die Hälfte der Deutschen betrachtet den Islam als Bedrohung

A németek ötven százaléka úgy gondolja, hogy az iszlám fenyegetést jelent – derül ki a Bertelsman Alapítvány Vallási monitor című legújabb tanulmányából, melyet csütörtökön tettek közzé.

    Az ARD német közszolgálati tévécsatorna honlapja kiemeli, hogy a Nyugat-Németországban élők fele, az ország keleti részében élőknek pedig az 57 százaléka tartja veszélyforrásnak az iszlámot. A kelet-németek 30 százaléka, a nyugatiaknak pedig a 16 százaléka nem szeretné, hogy a szomszédja muszlim legyen. Az ARD megjegyzi, hogy az ország nyugati részében sokkal több muszlim él, mint az egykori NDK-ban.
    Míg a kereszténységről, a zsidó vallásról, a hinduizmusról és a buddhizmusról a megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy gazdagítják Németországot, az iszlám esetében ezt csak a válaszadók harmada gondolja így.
    A tanulmány készítői figyelmeztetnek, hogy a más vallásokkal szembeni intolerancia éppen olyan káros lehet a demokráciára, mint a vallásos dogmák, és a korlátolt és elutasító nézetek veszélyt jelenthetnek a politikai kultúrára. Az alapítvány valláskutatója, Yasemin el-Menouar szerint sokan nem vallásként, hanem politikai ideológiaként tekintenek az iszlámra. Rauf Ceylan iszlámszakértő arra mutatott rá, hogy a Németország iszlamizációjától való félelem nem a 2015-ös migrációs válság miatt alakult ki, hanem már jó egy évtizeddel korábban gyökeret vert a német társadalomban.
    A kutatás azt is megállapítja, hogy aki rendszeresen kerül kapcsolatba más vallások követőivel, az kevéssé idegenkedik tőlük, és inkább hajlamos az iszlámot is a társadalmat gazdagító és nem fenyegető tényezőként értékelni.
    A tanulmány arra is kitér, hogy miként ítélik meg az egyes vallások követői a demokráciát, és arra jut, hogy mindegy, hogy az illető keresztény, zsidó vagy muszlim, a demokrácia mint kormányzati forma támogatottsága minden felekezet körében elsöprő, 89 százalékos. Érdekes módon a demokráciába vetett hit azok között alacsonyabb valamivel, akik nem tartják magukat vallásosnak; a keresztények 93, a muszlimok 91 százaléka, míg a magukat vallástalannak mondók 83 százaléka támogatja a demokratikus értékeket és alapelveket.


MTI

Deutsche Religionsgesellschaft Die Hälfte der Deutschen betrachtet den Islam als Bedrohung

  1. Juli 2019 | Kommentare | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News

50 Prozent der Deutschen glauben, der Islam sei eine Bedrohung, wie eine am Donnerstag veröffentlichte Studie der Bertelsman Foundation Religious Monitor zeigt.

Der öffentlich-rechtliche Fernsehsender ARD hebt hervor, dass die Hälfte der in Westdeutschland und 57% im Osten des Landes lebenden Menschen den Islam als Bedrohung ansehen. 30 Prozent der Ostdeutschen und 16 Prozent der Westler wollen nicht, dass ihre Nachbarn Muslime sind. Die ARD stellt fest, dass im Westen des Landes mehr Muslime leben als in der ehemaligen DDR.
Während Christentum, jüdische Religion, Hinduismus und Buddhismus von vielen als Bereicherung für Deutschland angesehen wurden, meint nur ein Drittel der Befragten, dass dies beim Islam der Fall ist.
Die Autoren der Studie warnen, dass Intoleranz gegenüber anderen Religionen der Demokratie ebenso schaden kann wie religiöse Dogmen, und dass eingeschränkte und abgelehnte Sichtweisen eine Bedrohung für die politische Kultur darstellen können. Laut Yasemin el-Menouar, einem Religionsforscher der Stiftung, betrachten viele den Islam nicht als Religion, sondern als politische Ideologie. Rauf Ceylan, ein islamischer Experte, wies darauf hin, dass die Angst vor der deutschen Islamisierung nicht das Ergebnis der Migrationskrise von 2015 sei, sondern bereits ein Jahrzehnt zuvor in der deutschen Gesellschaft verwurzelt gewesen sei.
Die Forschung hat auch herausgefunden, dass diejenigen, die in regelmäßigem Kontakt mit Anhängern anderer Religionen stehen, ihnen weniger abgeneigt sind und den Islam tendenziell als einen sozialen bereichernden und nicht bedrohlichen Faktor ansehen.
In der Studie wird auch erörtert, wie die Anhänger jeder Religion die Demokratie beurteilen, und es ist irrelevant, dass die Unterstützung einer christlichen, jüdischen oder muslimischen Demokratie als Regierungsform überwältigend ist (89 Prozent). Interessanterweise ist der Glaube an die Demokratie bei denjenigen geringer, die sich nicht als religiös betrachten. Christen 93, 91 Prozent der Muslime und 83 Prozent derjenigen, die angeben, unerbittlich zu sein, unterstützen demokratische Werte und Prinzipien.

MTI

Leave a Reply 47 megnézve, 1 alkalommal mai nap |