< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Egészségügyi közgazdász: a miniszterelnök ne az Állami Számvevőszéken keresztül üzenjen

| Mobile | RSS

Egészségügyi közgazdász: a miniszterelnök ne az Állami Számvevőszéken keresztül üzenjen

Nem vizsgálta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokat a – nem ritkán – tragikus eseteket, amelyek a sürgősségi betegellátás hiányosságai miatt következtek be 2015 és 2017 között. Egyebek mellett erre is kitért az Állami Számvevőszék elnöke, aki ismertette a sürgősségi ellátást érintő ellenőrzés fontosabb megállapításait.

Hiányosságokat talált az ÁSZ a sürgősségi ellátásban

Várakozás közben bekövetkezett tragédiák, napi működési problémák: a sürgősségi betegellátásról szóltak ezek a tudósítások. Az Állami Számvevőszék most átvilágította a rendszert, és hiányosságokat tárt fel.

“A vészhelyzeti betegellátás fejlesztése érdekében történtek ugyan intézkedések, azonban nem biztosították az ellátást igénybe vevők jogát, hogy sürgős szükség esetén az egészségi állapot által indokolt időn belül ellátást kapjanak” – jelentette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Mint az amerikai játékfilmsorozatban, vészhelyzeti betegellátást emleget az Ász ellenőrzése, és megállapítja, hogy 2015 és ’17 között nem voltak egységes és átlátható szabályok a betegosztályozásra, a mentők 15 percen belüli kiérkezési idejének aránya pedig romlott.

A jelentés reprezentatív lakossági véleménykutatást is tartalmaz. Eszerint a megkérdezett betegek elégedettek voltak az ellátás színvonalával, a várakozási időt azonban túl hosszúnak, a tájékoztatást pedig finoman szólva is hiányosnak ítélték. Mihályi Péter egészségügyi közgazdász kétségbe vonja az Állami Számvevőszék kompetenciáját egészségpolitikai kérdésekben.

“Nyilvánvalóan nem feladata az Állami Számvevőszéknek egészségpolitikai intézkedéseket javasolni, egészségpolitikai intézkedéseket bírálni, meg nem hozott egészségpolitikai döntésekről azt mondani, miért nem hozták meg, egyszerűen azért, mert nem erre való a szervezet.” Erről már Mihályi Péter egészségügyi közgazdász beszélt, aki úgy látja, hogy az egészségügyi szakértelem is több a minisztériumban, mint az Ász-nál.

“Ha a miniszterelnök úr úgy gondolja, hogy a miniszter nem dolgozik jól, akkor váltsa le, de ezt ne így, az ágazat egészének üzenve az Állami Számvevőszéken keresztül tegye” – tette hozzá.

A jelenlegi emberi erőforrások miniszterének, vagyis Kásler Miklósnak 30 napja van arra, hogy intézkedési tervet készítsen. A tárca egyébként azt közölte, hogy tanulmányozzák az Ász javaslatait.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |