< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Halászlében mérkőztek a telepiek – fotók

| Mobile | RSS

Halászlében mérkőztek a telepiek – fotók

szerző:Arany T. János

A Klebersberg Telepért Alapítvány szombaton negyedik alkalommal rendezte meg a mini halfőző fesztivált, ahol idén is 15 csapat tette próbára főzőtudományát az Összefogás Házában.

– Szoktunk főzni halászlevet szegedi módra, de azt hamis alaplével készítjük, lereszeljük a hagymát és a krumplit, és szerb halászlé fűszerrel ízesítjük. Ez valódi, most először álltunk neki az igazi változatnak. Hajnali kettőig dolgoztunk vele – mutatta a két hatalmas befőttes üvegben a sorsára várakozó alapot Makra Péter, aki partnerével, a halászléfőző-segédmunkásként bemutatkozó Vadai Gyöngyivel első alkalommal vett részt a Klebelsberg-telepi mini halfőző fesztiválon. – Most használjuk először, a bogrács is új, csak mi vagyunk öregek – tette hozzá a segédmunkás.

Halászlében mérkőztek a telepiek. Fotó: Kuklis István – GALÉRIA

A Klebelsberg Telepért Alapítvány és Varga Oszkár szervezésében idén már negyedik alkalommal várták a halászléfőző-mestereket a Zentai utcai Összefogás Házának udvarára a mini halfőző fesztiválra.
Reggelire sült hurka és kolbász várta a versenyzőket, akik házi készítésű dolgokkal készültek, úgy mint sós és édes sütemények, valamint pálinka. – Két éve főztem, most csak statisztálok és iszok, meg itatom az újságírókat – mondta az egyik, már nem szomjas fiatalember, miközben csapattársa egy korsó sört, ő pedig egy gyűszűnyi pálinkát tolt az arcomba.

A résztvevőknek fél tizenegy körül jó szórakozást és finom halászleveket kívánt Varga Oszkár. Az egyik sarokban a klasszikus, szűkülő szájú bográcsban már lobogott a bajai módra készülő lé. – Az asszony bajai, ez egy óra alatt elkészül. Nem állok neki szenvedni a szegedivel, igaz, imádom mind a kettőt. Mire a többiek megfőzik a szegedit, mi már össze is pakolunk – magyarázta a Farkas Ádám. Az ételbe egyenesen bajáról érkezett a házi gyufatészta.
Délben a kíméletlen zsűri – köztük e sorok írója – döntött a főzetekről a hal előkészítése-darabolása, a halászlé színe és illata, valamint az összhatás alapján. A dicséret mellett az iszapízű, híg, szálkás jelzők is elhangzottak. Az egyik ételbe beleszagolva az egyik zsűritag csak annyit mondott, ezután iszunk egy pálinkát. Különlegességet is feltálalt valaki: tésztába csomagolva főzött a lébe a betétet, amivel csak az volt a baj, hogy szétesett, jelentősen rontva az egyébként finom halászlé élvezeti értékét.

Első helyezett a Tölgyes László által készített halászlé, második Ökrös László főztje lett, a harmadik helyen pedig Kismárton Zsolt végzett.

forrás:DM

Leave a Reply 68 megnézve, 1 alkalommal mai nap |