< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Orosz “invázió” Fehéroroszországban

| Mobile | RSS

Orosz “invázió” Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.

szerző:Barabás Júlia, Fotó: Getty Images

Az orosz kormány azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy saját termékükként lengyel almát exportálnak Oroszországba – írta a Rzeczpospolita. A Moszkva 2014-es ukrajnai beavatkozásai nyomán elfogadott EU/USA szankciókra válaszul Oroszország korlátozta az unióból származó élelmiszerimportját, aminek Lengyelország az egyik legnagyobb vesztese. A korlátozás főleg az almaexportőröket, illetve az egyéb gyümölcsökkel és zöldségekkel foglalkozó cégeket sújtotta.

Elképesztő tervvel állt elő a lengyel ellenzék

Az ezt követő években egymás után jelentek meg cikkek arról, hogy Szerbián, Ukrajnán, Fehéroroszországon és más országon keresztül átcsomagolt európai élelmiszerek jutnak el az orosz piacra.

Ezen a héten érkezik Fehéroroszországba egy orosz élelmiszer ellenőrző csoport. A Rosszelhodnadzor közölte, hogy céljuk a belarusz termelők almáinak értékelése, mert így akarják bebizonyítani, hogy nincs is saját gyümölcsük olyan, amit Oroszországba exportálnak.

Július 15-től 20-ig ellenőreik bejárják a fehérorosz almaültetvényeket. 2014 augusztusában vezette be a Kreml az embargót a nyugati élelmekre, válaszként a rájuk kivetett szankciókra az ukrán ügyek miatt. A lengyel piacon ez főleg az alma exportőröket, illetve az egyéb gyümölcsökkel és zöldségekkel foglalkozókat sújtotta. Számos exportőr új csatornákon keresztül vitte az almát az orosz területekre, ebből a fő út Fehéroroszországon át vezetett, odáig Ukrajnán át, aztán egyenesen az orosz piacra. Egyik országnak sincs vámhatára, tehát viszonylag könnyebb a manőver.

A 2017/2018-as szezonban Ukrajna 21 tonna almát exportált, ez 2,3-szer több, mint egy évvel azelőtt. A legnagyobb átvevők a fehéroroszok, ide 11,4 tonna alma került Ukrajnából.

Az embargó bevezetése óta Fehéroroszország a fő élelmiszerexportőr az orosz üzletekbe. A szövetségi intézmények nem egyszer a szomszédok szemére vetették, hogy nem saját, hanem pl. lengyel termékeket exportálnak.

fecsego.eu/napi gazdaság

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |