< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Választási csalás Kárpátalján

| Mobile | RSS

Választási csalás Kárpátalján

HÍRTV

2019. július 22., hétfő 13:17

Választási csalás Kárpátaljánálasztási csalás KárpátaljánVálasztási csalásról számoltak be megfigyelők Kárpátalján. Legalább egy településen szavazatvásárlással akarták csökkenteni a magyar jelölt esélyeit. A határon túli magyarok szerint az ukrán hatóságok mindent megtettek, hogy akadályozzák a voksolásukat. Az előrehozott választások nagy nyertese az elnök vezette Nép szolgája lett.

Hatalmas volt az öröm az elnök vezette párt eredményvárójában. A Nép szolgálja a szavazatok 43 százalékát szerezte meg. A párt az előzetes számítások szerint 121 mandátumra számíthat, így többséget szerezhet a parlamentben.

Gratulálok mindenkinek. Egy ez egy jó, erős és szimbolikus eredmény. 73%-os eredmény jobb lett volna, de így is nagyon hálásak vagyunk a szavazóknak. Hatalmas bizalmat kapott a pártunk, de ez nagy felelősség is. – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij

A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform végzett csaknem 13 százalékkal. Harmadik lett a nemrég leköszönt elnök, Petro Porosenko Európai Szolidaritás pártja 8,7, negyedik a Julija Timosenko korábbi kormányfő vezette Haza 8, míg az ötödik Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang nevű pártja lett 6,3 százalékkal.

Ezen az öt párton kívül más politikai erő a részeredmények szerint nem éri el a bejutáshoz szükséges öt százalékot. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy ki lesz a miniszterelnök. Az államfő csak annyit árult el, hogy egy politikai múlttal nem rendelkező gazdasági szakembert látna szívesen a poszton. A vasárnapi voksoláson kevesebben járultak az urnákhoz, mint 5 évvel ezelőtt. A részvételi arány csupán 50 százalék körül volt. A lakosok elégedett a szavazás eredményével.

Nagyon örülök. Én teljes mértékben támogatom az elnököt. Remélem meg lesz a többségük is a parlamentben – mondta egy ukrán nő.

Nem mindenhol zajlott azonban szabályosan az előrehozott voksolás. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megfigyelői választási csalásokról számoltak be.

Ezen a felvételen például az látható, amint a szavazást követően egy cigány férfi a választási bizottság helyi elnökétől követeli a voksáért járó pénzt, hiszen mint mondta, ő a megbeszélt módon szavazott. A megfigyelők szerint Királyházán egy nagyszőlősi vállalkozó fizette le a nehéz sorsú helyi roma közösség tagjait, azért, hogy az egyik általa meghatározott nem magyar jelöltre voksoljanak. 

Elmennek szavazni az első kérdésük az, hogy hová kell a kis keresztet rakni, mert így is kérdezik. Nem mondjuk meg természetesen, de valahogy kispekulálják, mert megvannak tanítva, hogy honnan kell számolni és akkor hányadikra kell szavazni. Majd láttuk az urnában, hogy tényleg Poljákra volt a szavazat. És ahogy kijönnek kérdik hogy hol adják a pénzt.

– mondta Lévi Karin, a KMKSZ megfigyelője.

Kárpátalján 3 magyar jelölt indult, Egyikük a jelenleg is a kijevi parlamentben képviselőként dolgozó Brenzovics László azt mondta: a mostani választás nagyban befolyásolhatja Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság jövőjét.

Sok minden árnyékolta be a jelenlegi választásokat a kárpátaljai magyarság szempontjából. Nem jött létre a magyar választókörzet, megfélemlítették az embereinket. Tegnap megpróbálták félrevezetni az embereinket hamis SMS-ekkel, és valószínűleg több helyen is szavazatvásárlások történtek.

– fogalmazott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A kárpátaljai magyarok szerint az ukrán hatóságok minden eszközt megragadtak, hogy megakadályozzák a magyar szavazókat a voksolásban. Kárpátalján a 73-as egyéni választókörzetben Brenzovics László jelenleg a második helyen áll.

fecsego.eu/HírTV

Leave a Reply 80 megnézve, 1 alkalommal mai nap |