< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Egy év alatt majdnem ezer orvos és fogorvos kérte a külföldi munkavégzéshez szükséges bizonyítványt, 500 szakdolgozó is elhagyta Magyarországot

| Mobile | RSS

Egy év alatt majdnem ezer orvos és fogorvos kérte a külföldi munkavégzéshez szükséges bizonyítványt, 500 szakdolgozó is elhagyta Magyarországot

– SZERZŐ: 168 ÓRA

Tavaly 979 orvos és fogorvos kért külföldi munkavégzéshez hatósági bizonyítványt, főként németországi és egyesült királyságbeli munkavégzéshez. Az orvosok között ötvennel csökkent, a fogorvosok között viszont nőtt a külföldi rendeléshez igazolást igénylők száma. Majdnem 500 szakdolgozó is más országba távozott – írja a Világgazdaság.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatósága több mint kétéves csúszással a napokban hozta nyilvánosságra az orvosok migrációs statisztikáit. Eszerint 2018-ban kevesebb orvos keresett munkát külföldön, mint 2017-ben.

Fotó: 168 Óra archív

A elvándorlás csökkenése Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint annak is betudható, hogy az elmúlt években voltak pozitív döntések az egészségügyi dolgozók bérével kapcsolatban, és többlépcsős béremelés történt a szakdolgozók és az orvosok esetében is. Hozzátette, hogy ettől függetlenül még mindig nemcsak a nyugati országoktól, hanem a V4 átlagától is el vagyunk maradva.

forrás:168 óra

Leave a Reply 46 megnézve, 1 alkalommal mai nap |