< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu / Blog article: ORBÁN SZINTET LÉPETT – MINDEN ELLENŐRZÉS NÉLKÜLI TELJHATALOMRA TÖREKSZIK, S NINCS SENKI AKI MEGÁLLÍTSA

| Mobile | RSS

ORBÁN SZINTET LÉPETT – MINDEN ELLENŐRZÉS NÉLKÜLI TELJHATALOMRA TÖREKSZIK, S NINCS SENKI AKI MEGÁLLÍTSA


2019. 07. 23.

Orbán Viktor – Fotó: OV közösségi oldala

A kormánypropaganda mindenhová eljut. Ez a cikk viszont csak akkor, ha megosztod!

  • 4.3K

A vicces majd az lesz, mikor megindul a belső harc a hatalomért és az utódlásért…

Hogy Orbán minden ellenőrzés néküli hatalomra törkszik, az már régóta világos (vagy világosnak kell lennie) mindenki számára.
Hogy Orbánt a minden ellenőrzés nélküli teljhatalom elérésében csak számára balszerencsés külső körülmények akadályozhatják meg, az is egyértelmű.

Ezen most már nem is érdemes jajongani. Azon kell elkezdeni gondolkodni, hogy miképpen lehet normalizálni a helyzetet Orbán bukása után. Hogy lehet normális(abb) gazdasági, társadalmi, közigazgatási állapotokat teremteni.
Hogy lehet az elorzott köztulajdont visszaszerezni és a magyar gazdaságba visszahelyezni, a lehető legkevesebb megrázkódtatással.

A kormányfő már egyetlen személyen keresztül érvényesíteni tudja akaratát a legfontosabb állami cégek, köztük az ország egyik legnagyobb vállalatcsoportja, az MVM felett.

A kegyelemdöfést is megkapta a héten a Zöldolaj BB Zrt., holott két évvel ezelőtt még nagy jövő előtt állt. Történt ugyanis, hogy a Mátrai Erőmű augusztus 6-án pályázatot írt ki biomassza beszállítására, és egyből ki is zárta e céget a tenderből.

A jelentkezők ugyanis természetesen nem állhatnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt. Márpedig a hitelezők két hónappal ezelőtt megindították a felszámolási eljárást a biodízelt és biomasszát előállító vállalat ellen; ennek előzménye egy két évvel ezelőtti adóhatósági intézkedés volt. A többségi amerikai tulajdonos megpróbálta ugyan kölcsönnel kisegíteni leányvállalatát, ám az adóhivatali inkasszók okozta fizetési nehézségek továbbgyűrűztek.

A 2015-ben még hatmilliárd forintos árbevételű Zöldolaj tavaly már az egymilliárdos forgalmat sem érte el, így most gyakorlatilag megadta magát. Éppen akkor, amikor Mészáros Lőrinc a Mátrai Erőműben birtokon belülre került, és megkezdte a potenciális beszállítók felvásárlását. A Zöldolaj vagyona kétmilliárd forint körül van, padlóra kerülve alighanem olcsóbban is megszerezhető.

Akár szimpla piaci folyamatnak is lehetne tekinteni mindezt, ha a történetben nem bukkannának fel folyton-folyvást állami szereplők. A Zöldolajat még a szocialista kormányzás idején alapította másokkal együtt az a Bártfai Béla, aki az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára volt. A cégbe az állami Magyar Fejlesztési Bank is vitt tőkét. Bártfai 2008-ban kiszállt ugyan a Zöldolajból, ám vezérigazgatója lett a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek, amelynek a Mol is tagja.

fecsego.eu/BalraMagyar

Leave a Reply 170 megnézve, 1 alkalommal mai nap |