< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Tudomány/gazdaság / Blog article: Kiderült, hogyan trükközik a számokkal a kormány))It turned out how the government tricks with numbers

| Mobile | RSS

Kiderült, hogyan trükközik a számokkal a kormány))It turned out how the government tricks with numbers

A GDP arányában még családtámogatásra is kevesebb jut az új költségvetésből, mint tíz évvel ezelőtt, de a vesztesek között van az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjkassza is.

szerező:Komócsin Sándor, Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A kormány állítása szerint a 2020-as költségvetésben nem csupán a családok támogatására jut a 2010-esnél két és félszer magasabb összeg, hanem több pénzt fordítanak egészségügyre, oktatásra és nyugdíjra is, ám a GDP növekedését is számításba véve már megbuknak az állítások – írta cikkében a Népszava. Míg 2010-ben a GDP 30,9 százalékát költötték jóléti kiadásokra, jövőre az arány már csak 24,5 százalék lesz. Ezzel együtt igaz az is, hogy az összeg 8324 milliárdról 11938 milliárd forintra nőtt, ám ez a forint már nem ugyanaz a forint.

Titokzatos cégek kapnak milliárdokat a költségvetésből

A felső-, a közép- és az alapfokú oktatásra fordított GDP arányos kiadások alacsonyabbak lesznek jövőre, mint voltak 2010-ben. Az egészségügyre 2020-ban a GDP 4 százalékát szánják, miközben 2017-ben az EU-átlag 7 százalék volt. A kórházakra némileg többet fordítanak, mint 2010-ben, ám GDP-arányosan a háziorvosi, a szakrendelői és a fogorvosi ellátás forrása csökkent.

GDP-arányosan még a kormány zászlajára tűzött család- és lakástámogatásokra is kevesebbet költenek, mint tíz éve. Míg lakástámogatásokra anno a GDP 1,7 százalékát szánták, jövőre ugyanerre már csak 1,4 százalékot fordítanak. A családi pótlékok és a gyerekek után járó támogatások a GDP 2 százalékáról 1,3 százalékra estek. Igaz, ez csökkenő gyerekszám és befagyasztott szociális kiadások mellett kevéssé meglepő, illetve adókedvezménnyel együtt számolva már magasabb családtámogatási szint adódik.

A GDP-arányos nyugdíjkadások eközben – a korhatáremelés, az infláció feletti nyugdíjemelés eltörlése, illetve a szolgálati nyugdíjak felszámolása miatt – 10,5 százalékról 7,3 százalékra mérséklődtek.

Eközben az állami bürokrácia kiadásai az elmúlt tíz év során GDP 7,1 százalékáról 8 százalékra nőttek. A GDP 6,5 százalékáról 7,7 százalékra emelkedtek a gazdaságtámogatással kapcsolatos kiadások.

A honvédelmi költségek a GDP 0,2 százalékával ugrottak – ez érdemi növekedés, bár még messze állunk a NATO-nak tett 2 százalékos felajánlástól.

Nőtt a rendőrség GDP arányos költségvetési támogatása is – igaz, ez szinte kizárólag a határvédelemre elszámolt évi 150 milliárdnak tudható be – írta a Népszava.

fecsego.eu/napi gazdaság

It turned out how the government tricks with numbers
July 29, 2019 | Posts | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Science / Economy

Even with family support as a proportion of GDP, the new budget will receive less than ten years ago, but the losers include education, health and the pension fund.

author: Sándor Komócsin, Photo: Napi.hu / Dániel Szabó

The government says the 2020 budget will not only spend two and a half times as much on family support as in 2010, but will also spend more on health, education and retirement, but claims will also fail given the rise in GDP. the People’s Word. While 30.9 percent of GDP was spent on welfare spending in 2010, next year it will be only 24.5 percent. However, it is true that the amount has increased from HUF 8,324 billion to HUF 11,938 billion, but this is no longer the same forint.
Mysterious companies get billions from the budget

As a proportion of GDP, expenditure on tertiary, secondary and primary education will be lower next year than in 2010. Health is set to reach 4% of GDP in 2020, compared to an EU average of 7% in 2017. Hospitals are spending slightly more than in 2010, but as a proportion of GDP, sources of general practitioner, specialist and dental care have declined.

Even as a proportion of GDP, they spend less than ten years on government and family subsidies. While housing subsidies account for 1.7 per cent of GDP, next year they will spend only 1.4 per cent. Family allowances and child allowances fell from 2 percent of GDP to 1.3 percent. It is true that, with decreasing number of children and frozen social expenditures, it is little surprising, or even with the tax allowance, there is already a higher level of family support.

Meanwhile, pension-to-GDP pension expenditures declined from 10.5 percent to 7.3 percent as a result of raising the age limit, lifting the pension over inflation and eliminating service pensions.

Meanwhile, public bureaucracy spending has risen from 7.1 percent to 8 percent of GDP over the past ten years. Economic support spending rose from 6.5 percent of GDP to 7.7 percent.

Defense spending jumped 0.2 percent of GDP – a significant increase, though we are still far from the 2 percent offer to NATO.

Police budget support for GDP has also increased – though this is almost exclusively attributable to $ 150 billion a year in border protection – wrote the People’s Word.

fecsego.eu/day economy

Leave a Reply 136 megnézve, 1 alkalommal mai nap |